• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: jak jako na 10 dávek? Ty rostou samy do nekonečna...

    Pokud jsi z Prahy, tak bydlím u zastávky Karlínské náměstí a krystalů mám pořád moc... rostou jak blbý :D
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj,
    máte nějaký tip kde sehnat tibi krystaly? koupil jsem od wugi, melo to byt na 10 davek, ale stacilo to na sotva tri. za 200,- celkem draha zabava..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale tady je moc pěkné shrnutí zejména směrem ke kvasinkám a plísním

    Sci-Hub | Fungal dysbiosis: immunity and interactions at mucosal barriers. Nature Reviews Immunology, 17(10), 635–646 | 10.1038/nri.2017.55
    https://sci-hub.se/https://www.nature.com/articles/nri.2017.55

    překvápko - vaginální mykozy furt nejde spojit s mikrobiotou tráviího traktu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravotní clanky tam moc nejsou záměrně, bo chceme zůstat na důkazech založení a vyjadřovat se k tomu k čemu fakt rozumíme
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: hele nic principielně špatného v tom není a jesltito bude špatně pro tvou konkrétní situaci, tak to rychlé poznáš. Prostě to zkus. A troškou
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj. Je domaci kvasena zelenina vhodna vec na rehabilitaci po zkazenem zaludku? Jsem druhy den vicemene jen na bananech, privonel jsem a telu se vune laku libi. Ale rikam si, jestli to neni jen asociace s beznou konzumaci :) nemam ted sice co zvracet, ale ..

    Jsem ted stravil 2h hledanim “zdravotniho” clanku na Zuzcinu bogu, ale ztratil jsem se v obsahu a musim si udelat vino :) neni zdravotni clanek dira na blogu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: no budou kyselý a rozbředlý, jsou lepší naložená do octa.

    A teda tím že jsou mikrobiálně hodně rizikové, tak bych je spařovala a dávala do nějakého již kysaného láku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdravim - zena ma zajimavej napad: co zkvasit mungo klicky? dava to smysl?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Ahoj všichni. Chci se zeptat, zda by se někdo nepodělil o 2,5kg pytel gochugaru na Kimchi. Našel jsem jej tu v Pze jako nejlepší, ale to množství je asi za 750,- https://www.nanuko.de/epages/79558993.mobile/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79558993/Products/k3340&Locale=en_GB
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi uz to neco zacina delat, stoupla hladina, takze se patrne okurky nafukuji plynem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Postaveno do velkeho hrnce s vlaznou vodou, opakovane, aby se tomu obsahu 5l kvasne lahve mirne zvysila teplota, ale aby nedoslo k prehrati.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no a zahříval si to jak?
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ja to i dva dny zkousel zahrivat, protoze jsem si prave rikal, ze ted uz je min teplo. Ted uz se na hladine (vcera) udelal kris. Dam tomu jeste par dnu a pak to zkusim otevrit a ochutnat.
    A kdyz to nebubla, tak tam kvasi nejake jine kvasinky, ktere neuvolnuji tolik plynu, nez bylo v te prvni varce? Mel jsem za to, ze pri tomhle kvaseni proste vzdycky vznika hodne plynu. U te prvni varky to nadzvedlo i vicko s kvasnou zatkou, protoze tam bylo plynu fakt hodne.

    DEVIL: kdyz nepomohl cerstvy zitny kvasek, tak se obavam, ze chlebalepsi nebude
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: je víc zima, ty okurky už nejsou úplně fresh, dej tomu čas - a bublat to nemusí, klíčovým znakem je až se to zakalí.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUIP: podle myho je to dost slany a tudiz trva nez to zacne kvasit. zkusit to dat do teplejsiho prostredi. na takovou tu 4l sklenici ja davam tri lzice soli....cca 75g. muzes to 'nakopnout' treba kusem jabka nebo starym chlebem
    QUIP
    QUIP --- ---
    Co pouzit jako nejspolehlivejsi starter na okurky rychlokvasky a jake mnozstvi do 5l kvasne nadoby?

    Delal jsem letos rychlokvasky na zacatku sezony, byly naprosto luxusni, krupavy, ale uz jsou sezrany, tak jsem si koupil jeste dalsi okurky, ze udelam druhou varku. A uz je to tyden a nezacalo to kvasit. (prvni varka kvasila velmi silne uz po dvou dnech) Postup byl stejny, jako u prvni varky, jako starter jsem nejdriv zkusil pouzit nalev a nekolik visni z mlecne kvasenych visni, ktere mely jako starter prave nalev z te prvni varky rychlokvasek. (uchovavano v lednici) Kdyz to po par dnech nic nedelalo, tak jsem tam zkusil pridat jako starter zitny kvasek. Po par dnech porad nic, ani bublinka. Treti pokus o nastartovani byla syrovatka z Kyšky. Ale porad to nic nedela.

    Na tech 5 litru je tam asi 3 kila okurek, voda, 120g soli, bobkovy list, suseny kopr (cerstvy nebyl v dosahu), asi 3 strouzky cesneku a horcicne seminko.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    VANEK: To asi ano, ale zda to má cenu - chuť už asi bude někam posunutá..
    VANEK
    VANEK --- ---
    HUGGI: Dalo by se sterilizovat ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HUGGI: takže vylít, ok
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BRUKEV: no nemáš žádnou informaci co za kvasinky se tam rozmnožilo. Může to být úplně ok, ale taky to může rozhodit zažívání klidně na delší dobu..

    Zároveň to teď bude kvasit dál a dál (v lednici pomalu), takže stav se bude "zhoršovat"
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jsa amatér, poprosím o vysvětlení.

    Každoročně jsem letos udělal smrkový sirup (do lahve cukr, smrk výhonky, cukr, výhonky, cukr,...). Vznikl sirup, slito do lahvičky, tradičně zalito panákem slivky. Pak do lednice s tím.
    Dnes ochutnal, pšouklo, dospělým pitelné (dítě se netvářilo nadšeně), ale silně v chuti kvasící.
    Pravděpodobně to muselo zakvasit už za oknem, když to sirupovatělo, já neochutnal, dal slivku a nechal v lednici.

    Manželka prohlásila, že je to ko a mám to vylít.
    Mě zajímá, proč je to ko, jak moc to je ko, atd. Může mi to někdo objasnit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam