• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Postaveno do velkeho hrnce s vlaznou vodou, opakovane, aby se tomu obsahu 5l kvasne lahve mirne zvysila teplota, ale aby nedoslo k prehrati.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no a zahříval si to jak?
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ja to i dva dny zkousel zahrivat, protoze jsem si prave rikal, ze ted uz je min teplo. Ted uz se na hladine (vcera) udelal kris. Dam tomu jeste par dnu a pak to zkusim otevrit a ochutnat.
    A kdyz to nebubla, tak tam kvasi nejake jine kvasinky, ktere neuvolnuji tolik plynu, nez bylo v te prvni varce? Mel jsem za to, ze pri tomhle kvaseni proste vzdycky vznika hodne plynu. U te prvni varky to nadzvedlo i vicko s kvasnou zatkou, protoze tam bylo plynu fakt hodne.

    DEVIL: kdyz nepomohl cerstvy zitny kvasek, tak se obavam, ze chlebalepsi nebude
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: je víc zima, ty okurky už nejsou úplně fresh, dej tomu čas - a bublat to nemusí, klíčovým znakem je až se to zakalí.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUIP: podle myho je to dost slany a tudiz trva nez to zacne kvasit. zkusit to dat do teplejsiho prostredi. na takovou tu 4l sklenici ja davam tri lzice soli....cca 75g. muzes to 'nakopnout' treba kusem jabka nebo starym chlebem
    QUIP
    QUIP --- ---
    Co pouzit jako nejspolehlivejsi starter na okurky rychlokvasky a jake mnozstvi do 5l kvasne nadoby?

    Delal jsem letos rychlokvasky na zacatku sezony, byly naprosto luxusni, krupavy, ale uz jsou sezrany, tak jsem si koupil jeste dalsi okurky, ze udelam druhou varku. A uz je to tyden a nezacalo to kvasit. (prvni varka kvasila velmi silne uz po dvou dnech) Postup byl stejny, jako u prvni varky, jako starter jsem nejdriv zkusil pouzit nalev a nekolik visni z mlecne kvasenych visni, ktere mely jako starter prave nalev z te prvni varky rychlokvasek. (uchovavano v lednici) Kdyz to po par dnech nic nedelalo, tak jsem tam zkusil pridat jako starter zitny kvasek. Po par dnech porad nic, ani bublinka. Treti pokus o nastartovani byla syrovatka z Kyšky. Ale porad to nic nedela.

    Na tech 5 litru je tam asi 3 kila okurek, voda, 120g soli, bobkovy list, suseny kopr (cerstvy nebyl v dosahu), asi 3 strouzky cesneku a horcicne seminko.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    VANEK: To asi ano, ale zda to má cenu - chuť už asi bude někam posunutá..
    VANEK
    VANEK --- ---
    HUGGI: Dalo by se sterilizovat ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HUGGI: takže vylít, ok
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BRUKEV: no nemáš žádnou informaci co za kvasinky se tam rozmnožilo. Může to být úplně ok, ale taky to může rozhodit zažívání klidně na delší dobu..

    Zároveň to teď bude kvasit dál a dál (v lednici pomalu), takže stav se bude "zhoršovat"
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jsa amatér, poprosím o vysvětlení.

    Každoročně jsem letos udělal smrkový sirup (do lahve cukr, smrk výhonky, cukr, výhonky, cukr,...). Vznikl sirup, slito do lahvičky, tradičně zalito panákem slivky. Pak do lednice s tím.
    Dnes ochutnal, pšouklo, dospělým pitelné (dítě se netvářilo nadšeně), ale silně v chuti kvasící.
    Pravděpodobně to muselo zakvasit už za oknem, když to sirupovatělo, já neochutnal, dal slivku a nechal v lednici.

    Manželka prohlásila, že je to ko a mám to vylít.
    Mě zajímá, proč je to ko, jak moc to je ko, atd. Může mi to někdo objasnit?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    RAINBOF: Pokud to jen trochu půjde, rád bych se také zúčastnil.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Nejsem si jist zda nebude prednaskovat ve Švýcarsku ale zjistim.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    RAINBOF: no sezóna mostovani se blíží, nejlíp ještě v září ,)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Osobne si myslim ze kdyz se vas sejde treba 10 ze by to zopaknul solo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Vite on frantisek ma mizerny promo takze jsem avizoval jak jsem zjistil ze nema zadny :)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    taky by me to zajimalo - s drivejsim avizem.)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BASTOCH: bude, frantisek by nas nevynechal :) poslal jsem mu reg na nyx :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    RAINBOF: nebude ještě někdy v budoucnu? Nebo třebas k dispozici záznam?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau dovolim si notifikovat zajimavou akci ktera se kona dneska od 19h. (da se prijit i driv)

    dneska je od 19h prednaska na tema vyroby cideru spojena s nejakou degustaci frantiskovo portfolia. Frantisek puvodem biochemik pracoval na akademii ved ale dosel k zaveru ze kvasit se ma ve velkym tak odesel a zacal kvasit kdeco, cider vyrabi uz nejakej ten patek hlavne vsak ve francii. (snad jsem to moc nepomotal)

    ""
    Degustace a povidani o vyrobe cideru s ceskym foodhackerem Frantiskem 'Algoldor' Apfelbeckem.
    Sobota 21. srpna vecer v brmlabu

    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    https://brmlab.cz/event/cider
    ""
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam