• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LOJZA: Kolik stupňů máš ve sklepě?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LOJZA: Akorat refraktometr ti s pribyvajicim podilem alkoholu keca, je to potreba prepocitavat, konvertory najdes na webu. Hustomer je jistejsi prehled o prubehu fermentace.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    DEIKSAC: Ano. Tak to dělám. V zásadě kontroluji sladkost refraktometrem a když klesne cca pod 10 brix, začnu s přetáčením co 14 dnů. Nakládal jsem první dva demižony asi před týdnem a očekávám, že k prvnímu přetáčení dojde nejspíš až v lednu. Uvidím, jak rychle to pojede (teploty ve sklepě se drží relativně nízko). Mým cílem je, aby se cider dobře vyčeřil. Obvykle i lehce perlí. Gró pak ale dělá pod zátkou, kdy třeba za dva tři měsíce po lahvování udělá lahodný šampus. A když to dobře podchytím, tak i s dostatečným zbytkovým cukrem (mám raději sladší verze, i když předloni se mi asi 80 litrů bouřlivě prokvasilo do sucha a to byl pak přísný cider! :)).
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: No francouzi tyhle casty pretaceni pouzivaj ke snizeni obsahu zivin v mostu, kdyz se snazej udelat sladky cider
    Detailnejsi pocteni zde
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2008.tb00313.x
    Jinak imho nejlepsi zakladni informace k cideru najdes na http://cider.org.uk
    VXP
    VXP --- ---
    CERMI_FOX: švestky mám nakrájené na 1/4 podélně... takže i když pak nabobtná, tak se vyleje společně s chrchlíkama... :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DEIKSAC: Ty jo, dík za postup,
    Někde na mě z francouzskejech videi vypadlo, že přepustit od kalu po dvou dnech, někde že po sedmi, l'ancient cidre nejspíš leží na kalech v sudu celou dobu kvašení a zrani (až do března/dubna), tak začínám bejt trochu zmatenej z toho množství informací
    Zkouším to prvně, tak mi nejde zas tak o vypimpeny výsledky, ale k něčemu pitelnymu se zřejmě dostanu jakoukoliv z těch cest.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: pri dostatku zivin a vyssich teplotach (treba 25-30) klidne den, za beznych podminek dva tri tydny. Lezeni na kvasnicich muze (ale nemusi) byt problem v radech vyssich mesicu. Nemam bohuzel dost vlastni praxe a experimentu, abych k tomu moh rict neco relevantniho, nicmene - v bezny literature stoji, ze dochazi k rozkladu mrtvejch kvasnic a k produkci pachuti, ale soucasne jsem videl od ruznych lidi napsano, ze neco takoveho neregistruji. Pak mas moznost provadet tzv batonnage, kdy lezici kvasnice pravidelne michas zpet ze dna a tim uvolnujes mikronutrienty pro proces zrani.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: týdny
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DEIKSAC: Jo tak, já někde nacetl, ze kvašení na kalu kazí chut vysledneho cidru
    A to bouřlivé kvaseni ramcove trvá jak dlouho? Týdny, měsíce?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: To zalezi na teplote, obsahu zivin, kvasny kulture. Typicky prepoustis, kdyz opadne bourlivy kvaseni a jde ti bublatkem treba jedna bublina za minutu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Máte někdo zkušenosti s kvašením cidru? Po kolika dnech prepoustite od kalu?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VXP: cpát to do PETky je zajímavý nápad, já kvasím ve sklenici (zavařovačce) a blbě se mi to slévá. Jak z toho doluješ to "ostatní žrádlo" (švestky, kokos, atp) ?
    GRED
    GRED --- ---
    VXP: diky moc, pisu
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: Já to mám ve 2l pet lahvi... vyleju přes sítko všechno nakvašené (smíchám s nějakým džusem a nechám kvasit sekundárně už bez krystalů) a do krystalů prostě nasypu novej cukr (6 lžic) a nechám kvasit znovu (u toho mám pár kousků sušenejch švestek, aby to mělo i jiné žrádlo než jenom cukr - ty švestky měním tak jednou za měsíc)... jednou za den upouštím přebytečné CO2 a až to je správně (ne)sladké a perlivé (cca po týdnu), tak opakuju... (takhle se to osvědčilo mně...)

    tady je to podrobněji... https://www.zkvaseno.cz/vodni-kefir

    do pošty si napiš kdy se ti to hodí... případně to můžu někam hodit já (záleží kdy a kde se vyskytuješ, jestli budu mít cestu kolem)
    GRED
    GRED --- ---
    VXP: u toho wugi mas vzdycky z vyrobenyho vodniho kefiru odebrat 200ml, dokrmit cukrem a vodou a nechat to dva dny v pokojovy teplote, ale po druhym pokusu uz to moc nefungovalo... voda zustala sladka (cukr to nesezralo) a absolutne to neperlilo..

    pestovat to neumim, z prahy sem, tak se rad stavim :)
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: jak jako na 10 dávek? Ty rostou samy do nekonečna...

    Pokud jsi z Prahy, tak bydlím u zastávky Karlínské náměstí a krystalů mám pořád moc... rostou jak blbý :D
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj,
    máte nějaký tip kde sehnat tibi krystaly? koupil jsem od wugi, melo to byt na 10 davek, ale stacilo to na sotva tri. za 200,- celkem draha zabava..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale tady je moc pěkné shrnutí zejména směrem ke kvasinkám a plísním

    Sci-Hub | Fungal dysbiosis: immunity and interactions at mucosal barriers. Nature Reviews Immunology, 17(10), 635–646 | 10.1038/nri.2017.55
    https://sci-hub.se/https://www.nature.com/articles/nri.2017.55

    překvápko - vaginální mykozy furt nejde spojit s mikrobiotou tráviího traktu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravotní clanky tam moc nejsou záměrně, bo chceme zůstat na důkazech založení a vyjadřovat se k tomu k čemu fakt rozumíme
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam