• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: No francouzi tyhle casty pretaceni pouzivaj ke snizeni obsahu zivin v mostu, kdyz se snazej udelat sladky cider
    Detailnejsi pocteni zde
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2008.tb00313.x
    Jinak imho nejlepsi zakladni informace k cideru najdes na http://cider.org.uk
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DEIKSAC: Ty jo, dík za postup,
    Někde na mě z francouzskejech videi vypadlo, že přepustit od kalu po dvou dnech, někde že po sedmi, l'ancient cidre nejspíš leží na kalech v sudu celou dobu kvašení a zrani (až do března/dubna), tak začínám bejt trochu zmatenej z toho množství informací
    Zkouším to prvně, tak mi nejde zas tak o vypimpeny výsledky, ale k něčemu pitelnymu se zřejmě dostanu jakoukoliv z těch cest.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: pri dostatku zivin a vyssich teplotach (treba 25-30) klidne den, za beznych podminek dva tri tydny. Lezeni na kvasnicich muze (ale nemusi) byt problem v radech vyssich mesicu. Nemam bohuzel dost vlastni praxe a experimentu, abych k tomu moh rict neco relevantniho, nicmene - v bezny literature stoji, ze dochazi k rozkladu mrtvejch kvasnic a k produkci pachuti, ale soucasne jsem videl od ruznych lidi napsano, ze neco takoveho neregistruji. Pak mas moznost provadet tzv batonnage, kdy lezici kvasnice pravidelne michas zpet ze dna a tim uvolnujes mikronutrienty pro proces zrani.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: týdny
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DEIKSAC: Jo tak, já někde nacetl, ze kvašení na kalu kazí chut vysledneho cidru
    A to bouřlivé kvaseni ramcove trvá jak dlouho? Týdny, měsíce?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: To zalezi na teplote, obsahu zivin, kvasny kulture. Typicky prepoustis, kdyz opadne bourlivy kvaseni a jde ti bublatkem treba jedna bublina za minutu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Máte někdo zkušenosti s kvašením cidru? Po kolika dnech prepoustite od kalu?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VXP: cpát to do PETky je zajímavý nápad, já kvasím ve sklenici (zavařovačce) a blbě se mi to slévá. Jak z toho doluješ to "ostatní žrádlo" (švestky, kokos, atp) ?
    GRED
    GRED --- ---
    VXP: diky moc, pisu
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: Já to mám ve 2l pet lahvi... vyleju přes sítko všechno nakvašené (smíchám s nějakým džusem a nechám kvasit sekundárně už bez krystalů) a do krystalů prostě nasypu novej cukr (6 lžic) a nechám kvasit znovu (u toho mám pár kousků sušenejch švestek, aby to mělo i jiné žrádlo než jenom cukr - ty švestky měním tak jednou za měsíc)... jednou za den upouštím přebytečné CO2 a až to je správně (ne)sladké a perlivé (cca po týdnu), tak opakuju... (takhle se to osvědčilo mně...)

    tady je to podrobněji... https://www.zkvaseno.cz/vodni-kefir

    do pošty si napiš kdy se ti to hodí... případně to můžu někam hodit já (záleží kdy a kde se vyskytuješ, jestli budu mít cestu kolem)
    GRED
    GRED --- ---
    VXP: u toho wugi mas vzdycky z vyrobenyho vodniho kefiru odebrat 200ml, dokrmit cukrem a vodou a nechat to dva dny v pokojovy teplote, ale po druhym pokusu uz to moc nefungovalo... voda zustala sladka (cukr to nesezralo) a absolutne to neperlilo..

    pestovat to neumim, z prahy sem, tak se rad stavim :)
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: jak jako na 10 dávek? Ty rostou samy do nekonečna...

    Pokud jsi z Prahy, tak bydlím u zastávky Karlínské náměstí a krystalů mám pořád moc... rostou jak blbý :D
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj,
    máte nějaký tip kde sehnat tibi krystaly? koupil jsem od wugi, melo to byt na 10 davek, ale stacilo to na sotva tri. za 200,- celkem draha zabava..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale tady je moc pěkné shrnutí zejména směrem ke kvasinkám a plísním

    Sci-Hub | Fungal dysbiosis: immunity and interactions at mucosal barriers. Nature Reviews Immunology, 17(10), 635–646 | 10.1038/nri.2017.55
    https://sci-hub.se/https://www.nature.com/articles/nri.2017.55

    překvápko - vaginální mykozy furt nejde spojit s mikrobiotou tráviího traktu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravotní clanky tam moc nejsou záměrně, bo chceme zůstat na důkazech založení a vyjadřovat se k tomu k čemu fakt rozumíme
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: hele nic principielně špatného v tom není a jesltito bude špatně pro tvou konkrétní situaci, tak to rychlé poznáš. Prostě to zkus. A troškou
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj. Je domaci kvasena zelenina vhodna vec na rehabilitaci po zkazenem zaludku? Jsem druhy den vicemene jen na bananech, privonel jsem a telu se vune laku libi. Ale rikam si, jestli to neni jen asociace s beznou konzumaci :) nemam ted sice co zvracet, ale ..

    Jsem ted stravil 2h hledanim “zdravotniho” clanku na Zuzcinu bogu, ale ztratil jsem se v obsahu a musim si udelat vino :) neni zdravotni clanek dira na blogu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: no budou kyselý a rozbředlý, jsou lepší naložená do octa.

    A teda tím že jsou mikrobiálně hodně rizikové, tak bych je spařovala a dávala do nějakého již kysaného láku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdravim - zena ma zajimavej napad: co zkvasit mungo klicky? dava to smysl?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Ahoj všichni. Chci se zeptat, zda by se někdo nepodělil o 2,5kg pytel gochugaru na Kimchi. Našel jsem jej tu v Pze jako nejlepší, ale to množství je asi za 750,- https://www.nanuko.de/epages/79558993.mobile/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79558993/Products/k3340&Locale=en_GB
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi uz to neco zacina delat, stoupla hladina, takze se patrne okurky nafukuji plynem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam