• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: To zalezi na teplote, obsahu zivin, kvasny kulture. Typicky prepoustis, kdyz opadne bourlivy kvaseni a jde ti bublatkem treba jedna bublina za minutu.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Máte někdo zkušenosti s kvašením cidru? Po kolika dnech prepoustite od kalu?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VXP: cpát to do PETky je zajímavý nápad, já kvasím ve sklenici (zavařovačce) a blbě se mi to slévá. Jak z toho doluješ to "ostatní žrádlo" (švestky, kokos, atp) ?
    GRED
    GRED --- ---
    VXP: diky moc, pisu
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: Já to mám ve 2l pet lahvi... vyleju přes sítko všechno nakvašené (smíchám s nějakým džusem a nechám kvasit sekundárně už bez krystalů) a do krystalů prostě nasypu novej cukr (6 lžic) a nechám kvasit znovu (u toho mám pár kousků sušenejch švestek, aby to mělo i jiné žrádlo než jenom cukr - ty švestky měním tak jednou za měsíc)... jednou za den upouštím přebytečné CO2 a až to je správně (ne)sladké a perlivé (cca po týdnu), tak opakuju... (takhle se to osvědčilo mně...)

tady je to podrobněji... https://www.zkvaseno.cz/vodni-kefir

do pošty si napiš kdy se ti to hodí... případně to můžu někam hodit já (záleží kdy a kde se vyskytuješ, jestli budu mít cestu kolem)
    GRED
    GRED --- ---
    VXP: u toho wugi mas vzdycky z vyrobenyho vodniho kefiru odebrat 200ml, dokrmit cukrem a vodou a nechat to dva dny v pokojovy teplote, ale po druhym pokusu uz to moc nefungovalo... voda zustala sladka (cukr to nesezralo) a absolutne to neperlilo..

pestovat to neumim, z prahy sem, tak se rad stavim :)
    VXP
    VXP --- ---
    GRED: jak jako na 10 dávek? Ty rostou samy do nekonečna...

Pokud jsi z Prahy, tak bydlím u zastávky Karlínské náměstí a krystalů mám pořád moc... rostou jak blbý :D
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj,
    máte nějaký tip kde sehnat tibi krystaly? koupil jsem od wugi, melo to byt na 10 davek, ale stacilo to na sotva tri. za 200,- celkem draha zabava..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale tady je moc pěkné shrnutí zejména směrem ke kvasinkám a plísním

Sci-Hub | Fungal dysbiosis: immunity and interactions at mucosal barriers. Nature Reviews Immunology, 17(10), 635–646 | 10.1038/nri.2017.55
    https://sci-hub.se/https://www.nature.com/articles/nri.2017.55

překvápko - vaginální mykozy furt nejde spojit s mikrobiotou tráviího traktu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravotní clanky tam moc nejsou záměrně, bo chceme zůstat na důkazech založení a vyjadřovat se k tomu k čemu fakt rozumíme
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: hele nic principielně špatného v tom není a jesltito bude špatně pro tvou konkrétní situaci, tak to rychlé poznáš. Prostě to zkus. A troškou
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj. Je domaci kvasena zelenina vhodna vec na rehabilitaci po zkazenem zaludku? Jsem druhy den vicemene jen na bananech, privonel jsem a telu se vune laku libi. Ale rikam si, jestli to neni jen asociace s beznou konzumaci :) nemam ted sice co zvracet, ale ..

Jsem ted stravil 2h hledanim “zdravotniho” clanku na Zuzcinu bogu, ale ztratil jsem se v obsahu a musim si udelat vino :) neni zdravotni clanek dira na blogu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: no budou kyselý a rozbředlý, jsou lepší naložená do octa.

A teda tím že jsou mikrobiálně hodně rizikové, tak bych je spařovala a dávala do nějakého již kysaného láku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdravim - zena ma zajimavej napad: co zkvasit mungo klicky? dava to smysl?
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Ahoj všichni. Chci se zeptat, zda by se někdo nepodělil o 2,5kg pytel gochugaru na Kimchi. Našel jsem jej tu v Pze jako nejlepší, ale to množství je asi za 750,- https://www.nanuko.de/epages/79558993.mobile/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79558993/Products/k3340&Locale=en_GB
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi uz to neco zacina delat, stoupla hladina, takze se patrne okurky nafukuji plynem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Postaveno do velkeho hrnce s vlaznou vodou, opakovane, aby se tomu obsahu 5l kvasne lahve mirne zvysila teplota, ale aby nedoslo k prehrati.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no a zahříval si to jak?
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ja to i dva dny zkousel zahrivat, protoze jsem si prave rikal, ze ted uz je min teplo. Ted uz se na hladine (vcera) udelal kris. Dam tomu jeste par dnu a pak to zkusim otevrit a ochutnat.
    A kdyz to nebubla, tak tam kvasi nejake jine kvasinky, ktere neuvolnuji tolik plynu, nez bylo v te prvni varce? Mel jsem za to, ze pri tomhle kvaseni proste vzdycky vznika hodne plynu. U te prvni varky to nadzvedlo i vicko s kvasnou zatkou, protoze tam bylo plynu fakt hodne.

DEVIL: kdyz nepomohl cerstvy zitny kvasek, tak se obavam, ze chlebalepsi nebude
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: je víc zima, ty okurky už nejsou úplně fresh, dej tomu čas - a bublat to nemusí, klíčovým znakem je až se to zakalí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam