• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: jop, uvazujes stejne jako ja .. diky

    pro deti se teda nic specialniho nekvasi? pripadne se to reguluje mnozstvim/rozmichanim do neceho jineho?
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Predpokladam, ze to podrazdeni bude zpusobovat mira slanosti (salinita) a mira kyselosti (pH). Oboje se da upravit, ale asi to chutove uz nebude to ono. Prokvasenou zeleninu muzes pred konzumaci proplachnout. Pred kvasenim pridavat mene soli (riskujes plisne a jine zaskodniky) a nenechat to kvasit tak dlouho, aby to nebylo tak kysely.
    Teoreticky mas moznost pouzit jako starter nejake jine kultury, ktere nebudou schopne vytvorit tak kysele pH.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, zivim se ted o vanocnich svatcich docela dost kvasenou zeleninou (tradicni smes zeli, mrkev, cesnek, cibulka), coz je slane a kysele :) a narazim na to, ze mi to drazdi rty, rudnou, pali, jsou citlivy .. mam docela citlivou kuzi (a samozrejme budou v tom i nejaky dalsi stresory), a tak si rikam, je nejaka "skin-friendly" varianta? co se treba dava malym detem? jestli teda vubec ..

    mam doma i nejaky kimchi, ale to je pochopitelne jeste horsi :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FIONOR: Tez sorbitol muzes. Anebo zbavis most zivin, aby nemohl dokvasit do sucha

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2008.tb00313.x
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: diky za rady:)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    FIONOR: u cideru se tusim pouziva xylitol. Jinak diskuze o alkoholovem kvaseni vedeme taky kousek vedle: [Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv.]
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Vyrábím si cidery a medovinu.
    A chtěl bych doslazovat aniž by se musel pachtit s pasterizací (ano, mohl bych si pořídit sous vide, ale přijde mi to jako vyhozené peníze) - takže přemýšlím o nefermentovatelných alternativách k cukru a medu. Jako první mě napadá stevie, ale slyšel jsem, že nechává nahořklou kovovou příchuť. Má s tím někdo zkušenost nebo tip na "sladidlo", které je dostupné na českém trhu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: kompost z nich bude mít radost, ale jinak je můžeš kandovat.

    How to Make SCOBY Candy
    https://www.youtube.com/watch?v=3orFoE2-nVY


    Making Fruit Roll-Ups With Kombucha SCOBY | Bon Appetit
    https://www.youtube.com/watch?v=gsJEiWadC_I


    Tady mluví i o nasolení na jerky, což by mohlo být zajímavé. To asi zkusím

    8 Smart Ways to Use Extra Kombucha Scoby - FoodPrint
    https://foodprint.org/blog/kombucha-scoby/
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Hoj, napada nekoho, jak by se mohla dale zuzitkovat stara kombuchova matka? Dohromady maji na vysku asi 25cm a je mi lito je vyhodit...
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: ok, diky, vyzkousim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: ano, jen tam přdej porek a mořské řasy. Porků tak 200 g a tak 20 g sušené wakame. Namoč ji do té vody kterou budeš přilévat kimčchni a změklou nakrájej na nudličky. Klidně k tomu přiȟod i šitake, tak 10 sušených a nebo 50 g čerstvých. Sušené namočit spolu s řaskou a nasekat na kousky.

    Škrobovou pastu netřeba vyrábět, stačí rozmixovat hrušku, česnek a zázvor na kaši a doředit vodou a rozpustit v tom sůl, pokud nesolíš zelí.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: priblizim se pak tomuhle? :) https://www.koreafoods.co.uk/product/baek-kimchi-white-kimchi-500g/

    Slozeni: Cabbage, Radish, Pear, Chives, Garlic, Salt, Leek, Kelp Base Sauce (Sorbitol, Kelp Extract, Fructose), Pine Nut, Sliced Red Pepper, Lactobacillus, Ginger

    Jde mi hlavne o to, jestli mam vyrabet skrobovou pastu, jako kdyz se dela klasicky kimcchi (delam podle tvyho receptu ze zkvaseno.cz). A do ni pak vmichat najemno nakrajenou zeleninu viz seznam vyse. Nasolovat zeli mi nevadi, a ani to nepotrebuju mit hned, takze klidne necham kvasit v lednici.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_:

    Maangachi je takový zlatý standart, nic moc se nestane, když budeš zjednodušovat, tedy se třeba vykašleš na nasolování a zelí nakrájíš na kousky. Jen to hned dej do lednice a nech to kvasit v chladu. Na jujube se vykvajzni, ty tam nejsou potřeba, kaštany jsou teď v sezoně, tak je tam vraž a nebo ne. Místo nashi tam klidně a bez ostychu dej českou hrušku. Ale nashi můžeš samozřejmě taky. Pokud nebudeš nasolovat zelí, tak do pasty přidej 2 % soli celkové váhy zeleniny a vody. Obecně, pokud to budeš dělat do čtyř litrové láhve od okurek, tak použij 2 kg pekignského zelí, 500 g ředkve 300 g mrkve, 1 velkou červenou kapii, svazek cibulek a cca 1 vody a budeš chtít 80 g soli.

    White Kimchi (Baek-kimchi) recipe by Maangchi
    https://www.maangchi.com/recipe/baekkimchi


    ATOMIKS: je to normální, jde o kimčchi které je celkem čerstvé a zrovna je v "šapmaňské "fázi.

    Kimchi tastes fizzy? Appreciate it or fix it. - Kimchi-Recipes.com
    https://kimchi-recipes.com/kimchi-tastes-fizzy-appreciate-it-or-fix-it/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ATOMIKS: I za studena? Hadam, ze mohlo byt baleno jeste v pomerne zive fazi kvaseni a nez se ti dostalo do ruky, tak se stacilo natlakovat vytvorenym co2
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    prosím pěkně, koupil jsem kimchi, už několikáté v řadě a toto mi při otevření výčka úplně vypěnilo. chutná to dobře a shodně, ale toto se prostě chovalo, jak když otevřete pořádně zatřásnutou kolou. je to normální?
    N_I
    N_I --- ---
    _ANT_: podle me kdyz na to koukam tak to tak delam..

    ja tam davam minimum koreni..a pridavam treba kousky kvetaku...proste jen tam nedam tu pastu a koreni dle receptu ale dle sebe..treba jen papricku...kousek pro chut...nechavam jen cesnek a zazvor z lisu...

    je to cire...kvasene jo...ale nechutna to jako kimchi jak ma...je to proste takova kysela zelenina...krupava...uplne...vubec to nemaze...
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Zkoušel jste někdo domácí baek-kimchi (white kimchi)? Je v tom nějaký fígl oproti klasickému kimchi? Jsem to ochutnala a nutně toho potřebuju hodně.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZATAMOKO: Nekvasime, ale varime polivku ribollitu s fazolemi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    U Krakova vznikne továrna na kimčchi

    Poland to become European kimchi hub with new South Korean factory | Notes From Poland
    https://notesfrompoland.com/2022/11/08/poland-to-become-european-kimchi-hub-with-new-south-korean-factory/
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    ALENNAI: ano
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Dělá tu někdo prosím ovocná vína?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam