DEIKSAC: Poradil jsem se s umělou inteligenci, ale... výpočet změny refraktometrického indexu způsobeného přeměnou cukrů na alkohol můžeme použít následující vzorec:
ΔBrix = (0,1808 x %Alkoholu x (nD - 1)) + (0,8192 x %Cukru)
kde:
ΔBrix = změna Brix hodnoty %Alkoholu = procentuální obsah alkoholu v kvašeném roztoku nD = index lomu pro danou vlnovou délku, kterou používá refraktometr %Cukru = procentuální obsah cukru v kvašeném roztoku
V našem případě se procentuální obsah cukru snížil z 30 Brix na 10 Brix, což znamená, že %Cukru se snížil z 30 na 10/3 = 3,333 %. Předpokládejme, že index lomu pro danou vlnovou délku je nD = 1,3330. Pak můžeme spočítat změnu Brix hodnoty:
ΔBrix = (0,1808 x 0 % x (1,3330 - 1)) + (0,8192 x 3,333 %) = 2,713 %
To znamená, že měření na refraktometru zkresluje hodnotu o 2,713 Brix stupně. To je nutné vzít v úvahu při výpočtu alkoholového obsahu kvašeného roztoku
což tedy značí, že při deseti na stupnici mám realnej roztok něco kolem sedmi. což je furt celkem dost