• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TWORBO: Me u hotovyho cideru, kde je pocatecni cukr cca 13-15 BX, ukaze refraktometr cca 5 BX, zkus si to zadat do toho spreasheetu, mel bys mit odchylku do pul procenta

    Jinak 20g/litr, pokud vse zfermentuje, znamena tlak v lahvi cca 6 bar a to unesou flasky od pravyho sampanskyho
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    DEIKSAC: Poradil jsem se s umělou inteligenci, ale... výpočet změny refraktometrického indexu způsobeného přeměnou cukrů na alkohol můžeme použít následující vzorec:

    ΔBrix = (0,1808 x %Alkoholu x (nD - 1)) + (0,8192 x %Cukru)

    kde:

    ΔBrix = změna Brix hodnoty %Alkoholu = procentuální obsah alkoholu v kvašeném roztoku nD = index lomu pro danou vlnovou délku, kterou používá refraktometr %Cukru = procentuální obsah cukru v kvašeném roztoku

    V našem případě se procentuální obsah cukru snížil z 30 Brix na 10 Brix, což znamená, že %Cukru se snížil z 30 na 10/3 = 3,333 %. Předpokládejme, že index lomu pro danou vlnovou délku je nD = 1,3330. Pak můžeme spočítat změnu Brix hodnoty:

    ΔBrix = (0,1808 x 0 % x (1,3330 - 1)) + (0,8192 x 3,333 %) = 2,713 %

    To znamená, že měření na refraktometru zkresluje hodnotu o 2,713 Brix stupně. To je nutné vzít v úvahu při výpočtu alkoholového obsahu kvašeného roztoku

    což tedy značí, že při deseti na stupnici mám realnej roztok něco kolem sedmi. což je furt celkem dost
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TWORBO: Jo to nefunguje, alkohol lze a musis prepocitavat, ale musis znat prvotni brixy

    - ValleyVintner Main Page
    http://valleyvintner.com/Refrac_Hydro/Refract_Hydro.htm
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    DEIKSAC: me to jakoby tabulkove taky prijde prilis, nicmene medovina okolo deseti uz je na jazyku takova docela do sucha a ta medovitost se zacina ztracet. jetsli me teda cinskej refraktometr neobklada. predpoladam ze ten lom svetla se stoupajicim alkoholem preci jen krapet zkreslovat muze...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TWORBO: 10 brix je do flasky hodne, bezny bezpecny lahvovani je 10g/l a tady bys mel skoro 100, pokud v tom budes mit dostatek zivin a zbyly kvasinky, tak si koledujes o strepy v ocich.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    DEIKSAC: teorii tak nejak znam, potreboval bych rady z prakse. napr mam pocatecni sladkost 29-31 brix, chci mit finalni produkt cca 10 /mezi 8-12 abych nebyl puntickar, v ktery fazi to zaviram do lahve. neni treba lepsi prmarne kvasit s pocatecnima 20 do bonedry sucha, precerpat z kalu a do lahve prisladit na tech treba 15? aby se tech 5% naperlilo a zbyl zbytkac 10 brix? jak pak poznam ze to v lahvi je ready?
    kvasinky bayanus mam s toleranci 17% alka - enartis top 15.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TWORBO: Jestli myslis sampanskou metodu, tak klasika je zavreni korunkou po pridani zakvasu a po odstreleni kvasnejch kalu pak spuntem s dratenou pojistkou. Chces kvasinky, ktery se nematlaj a nechaj se setrast do hrdla, treba lalvin ec 1118. Priprava zakvasu do detailu popsana treba zde https://ciderchat.com/slurry/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: no vodní kefír je označován jako tibi - aka tibeské krystaly :-D

    Proto hlasuju za varianty vodní kefír/ mléčný kefír.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: "Tibetská" kefírová houba se říká té standardní do mléka... akorát tím že ji mám aktuálně v mrazíku a tam se nemnoží, tak jí nemám tolik, abych mu ji dal ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELFRIK: zajdi do Karlína do Esky, dostaneš přebytky. Tedy pokud tibetskou kefírvou houbou myslíš vodní kefír - to co žere sladkou vodu.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Neměl by někdo na prodej či darování Tibetskou kefírovou houbu? Praha díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kruciš - na neflixu jsou tři série čínského dokumentu o regionálních kuchyních

    Flavorful Origins - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flavorful_Origins

    V Jün-nanu mimo jiné kvasí vepřové, kam přidávají fermentované sojové boby - něčím mazlavým, podobným nattu - tipuju že to bude taky nějaký bacilus subtilis.

    Jsem v pokušení to vyzkoušet, ale teda zatím se mi to nechce ochutnávat :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: s kojí nepotřebuješ tu vysokou teplotu, protože enzymy dodá ta plíseň, jen se ti to bude rozkládat dýl.

    https://www.amazon.com/Koji-Alchemy-Rediscovering-Mold-Based-Fermentation/dp/160358868X

    A ano, marketing zdravím je fakt otravný, jsem se cítila jako bych brala batoleti hračky, když jsem na IG v dotazu o kvašené svíčkové vysvětlovala, že je celkem jedno, když kvasenou zeleninu uvařím, nebo jim syrovou, když prakticky všechny mikroby umřou v žaludku a ti co to přežijí ve dvanácterníku a že to dělám kvůli chuti a vlaknine 😹
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MUTHA: ja sem zvazoval udelat vlastni maggi, koji mam, ale zatim nemam kontrolovany podminky jako oni maj ten box
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MUTHA: 'domaci' maggi a kombuchy sou okej. ale fresh dzusy?...
    jakykoliv ovoce/zelenina, ze kterejch se udela stava, ktera se pak pije neni moc zdravy. tim ze se rozmixuje/procedi, stava, ktera je pak plna sukrozy a fruktozy, neni vubec zdrava. ovoce a zelenina by se mela konzumovat cela, tzn spolecne s vlakninou, ktera vytvari ochranou vrstvu ve strevech a brani rychlemu vstrebani sukrozy a fruktozy. premira cukru a skrobu je to nejhorsi co muzes udelat. dokud lidi budou verit indoktrinovanym mytum o tom, ze fresh dzusy sou zdravy, do ty doby ten jejich biz plan je okej....
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: Mám je aktuálně v mrazáku...
    Ale rychle se probírají ;)
    (Florenc)
    SARRI
    SARRI --- ---
    ZUZKAOU: pokus by stacily Tibi (daji se dat i do mleka) tak v Esce v Karline ti je venuti zadarmo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo, nemáte prosím někdo zrna mléčného kefíru? Ideálně v Praze.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Aha, pardon, tak to jsem podcenil grafikovy schopnosti, respektive už mi oči úplně neslouží:
    Shared album - Jan Vaněk jr. - Google Photos
    https://photos.app.goo.gl/ouwdVdkCSw9i6ZVEA
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: zmrzlinu vyrábí sami doma a etiketa je taky domácí :-D Chuť je strašná.

    Ale jako no - kdyby to představení dělali gymnazisti, tak super. Od čtyřicátníků, profesionálních umělců čekám něco hlubšího.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam