• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    DYSTOPIK: Já tomu asi nerozumím. K čemu je to dobré?
    "díky odvzdušňovacímu ventilu ve víku probíhá konzervační proces samostatně" Co to znamená?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    tady jsem zbystřil, třeba kdyby se někomu mohlo hodit

    ERNESTO® Fermentační sklenice - v Lidlu ČR
    https://www.lidl.cz/p/ernesto-fermentacni-sklenice/p411304?pageId=10025365&tabCode=Current_Sales_Week
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Holobionty jako fascinující evoluční koncept. Když jedno tělo znamená celý svět - VOXPOT
    https://www.voxpot.cz/holobionty-jako-fascinujici-evolucni-koncept-kdyz-jedno-telo-znamena-cely-svet/
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ja ho vetsinou taky kupuju, takze nad tim taky nechci badat tak moc do hloubky :) Ale kdyz je obcas doma mliko a jogurt neni dlouho v akci, tak si ho sem tam udelam.
    kazdopadne diky za rady
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele na tohle chceš domádího mlékaře, to už je mimo moji zkušenost, jogurt kupuju.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Jo, to jogurtovani uz mam zmaknuty, poridil jsem si k tomu i teplomer, abych to nejdriv ohral, rychle zchladil na tech 40 a pak do toho primichal dve lzice jogurtu. Hustej byl vzdycky pekne, ale nekdy takovej dost hrudkovitej a chutove to nikdy nebylo jako ten puvodni jogurt, asi malo "kyselosti", ale nevim, jestli by tomu pomohlo to nechat jeste dele v teple (vetsinou jsem to delal asi 6 hodin), nebo jestli na chut ma vliv, pri jake teplote se to dela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: ne. se ti žádné speciální šlechtění fakt nevyplatí :-D

    jo a jestli chceš aby jogurt ztuhl, tak musíš mlíko převařit - respektive zahřát alepsoň na 90 °C, jinak bilkoviny nezhoustnou pořádně.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Jo, z hollandie uz jsem si jogurt doma delal mockrat (necham to stat v troube s teplotou mezi 35 - 40 ˚C)
    Ja to vzdycky chapal tak, ze ty pouzite v kupovanem jogurtu jsou nejaky specialne vyslechteny a po vice cyklech uz nedelaji to, co delala puvodni kultura. Je jasny, ze ty divoky tenkrat jely porad dokola.
    Ale nikdy jsem ten jogurt nezkousel otocit vic nez 3x (nebyla potreba / prilezitost, nekdy to mozna zkusim)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jogurt je dávný mléčný produkt na balkáně a blízkém východě. Těžko by to řešili pomocí kupovaných kultur.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jogurtová kultura je to co je v té holandii. Jen musíš nechávat jogurt zrát v teplotách okolo nějakých 35°C.

    to že to nejde většinou tvrdí .... prodejci sušených kultur.
    QUIP
    QUIP --- ---
    VXP: Tak ja prave o jogurtu cetl, ze to s nim nejde, tedy ne s tim, co si clovek normalne prinese z obchodu, treba nejakou Hollandii. Ze na to nekonecne cyklovani jogurtu musi byt nejaka jina jogurtova kultura.

    Tak to ja bych se asi nekdy na tom Karlinskem namesti u tebe stavil :) Diky!
    VXP
    VXP --- ---
    QUIP: Jogurt můžeš taky jogurtovat donekonečna ;)

    Jinak kefírové houby mi zahynuly asi až po roce a půl v mrazáku... Půl roku je ok ;)

    Aktuálně jich mám v mrazáku dost, tak ti klidně půlku můžu dát (Praha, Karlínské náměstí)
    QUIP
    QUIP --- ---
    PRAASHEK: U me to byla jen takova narazovka. Kefir se mi do ruky dostal asi po roce, tak me jen napadlo, jestli / kolikrat to jde zopakovat z kefiru bez houby / krystalu. Vim, ze jsem cetl o jogurtech, ze se da ten cyklus zopakovat asi jen 10x, zatim co zitny kvasek na chleba cykluju uz nekolik let.
    Ale jestli ty kefirove krystaly vydrzi tak dlouho bez pouzivani, tak to bych mohl zkusit nekde poridit.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    QUIP: pokud si chceš dělat kefír pořádně, pořiď si kefírovou "houbu", vskutečnosti takové chuchvalce, dost odolné i když je dlouho nepoužíváš. měly by jít případně i zmrazit (nezkoušel jsem). Ale jinak jsem je třeba po půlroce znovu nasadil a zas kefürují.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: ne, maximálně tě to protáhne... Klíčové je jestli to nesmrdí a jestli ti to chutná.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: OK, snad me to pak nezabije, nebo aspon nevyzene z bytu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: tak to vyndej a počkej až to zkysne :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: nechal jsem to den venku a vypadalo to, ze to nic nedela, tak jsem to dal radeji do lednice, ze to "pak" jeste prozkoumam, nebo zpracuju jako obycejne mleko. Mam to jeste zkusit vyndat a nechat den v pokojove teplote?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: dokud to nezačne smrdět, nebo divně chutnat. JEstli to nic nedělá, tak počkej.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Mel jsem doma mleko, co by zanedlouho proslo a zbytek kefiru, tak jsem nalil kefir do mleka, nechal pul dne venku a vysledek byl dobry kefir na salatovou zalivku. Kolikrat se tohle da zopakovat se zbytkem toho, co uz jsem "vyrobil?? Zkusil jsem to ted znovu a vypada to, ze to nic nedela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam