• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Po tom, co mi dala ochutnat kamarádka jsem letos dělal limonády. Grep/pomeranč/citron a druhou ze špendlíků. Ty špendlíky samozřejmě kvasily jak šílený. Mam to už určitě přes měsíc nalahvovaný v lednici a teď jsem si pustil film a že si udělám limču. Mám obývák a kuchyň oddělenou jen širokým průchodem (bez dveří) a lednici mám vedle tohohle průchodu. Stačil jsem jen tak tak zpět uzavřít zpět patentní lahev. Perlí to jak sviňa.. Limonáda všude v lednici, já od pasu nahoru všude, rozptyl krásně na pomezí kuchyně a obýváku zhruba v rádiusu 2m. Už jsem vytřel podlahu, teď jsem vylezl z vany a asi budu muset trochu vymalovat. Senzace:D
    QUIP
    QUIP --- ---
    SLANINKA: Vubec netusim, jestli i po roce v tom zustane neco ziveho. Docela by me to zajimalo, protoze tu takhle mam v lednici taky nejake zapomenute veci, co jsou an chut porad OK, ale nevim, jestli tam neco jeste zije. Lonske zeli, nebo rychlokvasky :)
    To by asi mohla vedet Zuzkaou.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    QUIP: Tak ještě mě napadlo, jestli to rychle kvašení nemohl způsobit startér - minule září jsem nechal vykvasit rozmixované zbytky papriček, nějaké jablko, trochu cibule a česnek a teď po roce jsem ochutnal. Chutnalo to naprosto delikátně i přes silnou kyselost. No, čajovou lžičku jsem odebral a vymixoval do téhle srirachy, abych tomu trochu pomohl :D Přikládám fotku té loňské dobroty :)

    QUIP
    QUIP --- ---
    SLANINKA: Podle me to prokvasi tak jako tak, takze kdyz vidim, ze neco kvasi, tak do toho zbytecne nelezu. Ale klidne to zamichej, kdyz budes mit pak klid. Ja bych to mozna spis nemichal a vyuzil toho, ze si pak muzu odebrat tu hustejsi hmotu, abych nemel vysledek tak ridky.
    Zaroven si nemyslim, ze by za tohle mohla teplota.
    mam tu 25.5 a tohle se mi ted nestalo :)
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    QUIP: Současně jsem stejný dotaz položil i na Facebooku v jedné skupině a tam mi všichni zase radili, ať určitě zamíchám :D No, minulý rok jsem dělal z chilli papriček + normálních červených paprik, které měly určitě víc vody než kápie, které jsem použil letos... Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být teplotou - tenhle rok mám doma extrémní teplo. I teď večer tu mám 26 stupňů a přes noc to moc neklesne.
    QUIP
    QUIP --- ---
    SLANINKA: Myslim, ze to muzes nechat zit svym zivotem (aspon to nicim nekontaminujes).
    Nemel jsi tam letos vic neceho s vysokym obsahem vody? Me se ruzne kvasene omacky taky oddeluji, ze je to dole ridsi, ale nikdy tam toho vodnateho nebylo tolik. Nevidel bych to jako chybu, ale proste vysoky podil vody v necem, cos tam dal.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, pustil jsem se jako každý rok do srirachy - dnes, třetí den, se začala nafukovat rukavice a razantně zvedat hladina. Zároveň se oddělila hmota od tekutiny - mám to zamíchat nebo nechat žít vlastním životem? Takový průběh jsem ještě neměl - vždy se mi jen o něco zvedla hladina, ale hmota zůstala celistvá. Díky za rady.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    5kg je na hrane... to jedna a neco velka sklenenka
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    DEVIL: Tak cajk. Dělám 5 kg cca.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOOMBRINGER: kup mrazenej seafood mix. stejne to projde kvasenim a hovno poznas jesi to bylo z cerstvyho nebo ne... navic to kimci bude tak dobry, ze se ti tam stejne dlouho neohreje jestli ho teda nedelas aspon 8 kg
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ZUZKAOU: Super, díky za odpověď. U moře jsem, ale stejně je třeba se u pultu ptát, jestli to není rozmražené.

    Tak asi koupím rovnou mražené.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: ano. ideálně ji chceš přemrazit kvůlivá parazitům, ale jinak ti tam udělá dobro a je to něco co dělají korejci. Pokud nejsi u moře a čerstvá skutečně neznamená čerstvá, tak jdi do mražeých, nepoužívej chlazené a nebo rozmražovaé z krámu.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Chci zakládat kimchi..
    Mám otázku. Fakt tam můžu nasekat *syrovou* ústřici, sépii, kalamár a tak?
    GRISS
    GRISS --- ---
    ZUZKAOU: Eska v Karlíne? Díky moc za tip!!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRISS: znovuotevřená eska? Mají jich přebytek, jak jim furt rostou, dávají je kdo jde kolem a řekne si.
    GRISS
    GRISS --- ---
    Ahoj, nemate nekdo, prosim, kristaly Tiby pro vodni kefir? Idealne P7, P6. Diky moc
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUIP: jogurt typu Hollandia jsem onehdy úspěšně naklonovala tak, že jsem do sklenice mléka přidala navíc vrchovatou lžičku sušeného mléka (a zbytek původní hollandie, samozřejmě).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALUCARD153: je tam venitl, takže to pouští veno oxid uhličitý, ale nepouští to dovnitř kyslík. Sklenice nebude bouchat a snižuje se šance na plesnivění na porvchu.

    Jinak slušně těsnící krabičky za přijatelnou cenu ma Action, taky mají nádobu s ventilkem na kombuchu, kvasný láhve jsem u nich zatím neviděla.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Na kvaseni staci ty fido Korken s Ikea. jako spunt a drzeni pouzij plastovy vicko od velkého jogurtu. Funguje to bezchybne. Ven to pres gumu proprdi a dovnitr nepusti.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ALUCARD153: Napsané/přeložené je to samozřejmě debilně.

    BTW naši teď koupili v Lidku krabičky na jídlo, které byly laciné, ale akorát víčko prakticky nedrží. Tak bacha, účtenku důkladně schovat ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam