• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je strasne dobrej olej s tou krupavou cibulkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: můžeš v to nechat tu cibulku a česek, ale musí být vysmažené do sucha a křupava.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak stadnardní postup je v oleji pmalu nechat smažit cibilil, česek a koření. A pak to zcedit na sušené chilli a sezam :-D

    How to make Lao Gan Ma Chili Crisp AT HOME | My Homemade CHILI CRISP Oil Recipe! | Marion's Kitchen
    https://www.youtube.com/watch?v=bNJn0q3po6Q
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jestli je to jen olej, tak tam nemá co kvasit, dobrý to bude
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: žena to celý prevarila a pak odstranila zeleninu a vyhodila. Měl jsem tam ještě cibuli a česnek. Bude to teď pls trvanlivý takto v chladu nebo je to lepší zavařit do sklenic? 😀

    Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: tak k tomu přimíchej další várku a normálně z tho udělej chilli pastu s olejem :-D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: já je právě dělal z čerstvých papriček. Nedošlo mi to ☹️
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: Ano - určitě bez zeleniny, jen sušenou papriku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zacal mi kvasit chilli olej. Da se to pls zastavit prevarenim nebo je nutne odstranit zeleninu?

    Diky!
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Díky vám všem :) No, raději to jíst nebudu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: no tohle je 3D a chlupaté - to bude plíseň. Ale je dst zábavná.

    Je to zjevně aerobní, takže bych seškrábla vrchních 5-8 cm pasty a zbytek přendala do čisté nádoby s čistým víčke a vršek zalila nějakým chuťově vhodným olejem, aby tam nebyl přístup vzduchu a vrazila do lednice.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SLANINKA: pokud je to
    Křís | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kris
    Tak bych se to pokusil nějak obratně odstranit a zalejt šťávou z něčeho jinýho kvašenýho, nebo zacáknout octem. Nemuselo by to nic vážnýho znamenat, ale věřím že to tady ještě rozsekne někdo zkušenější

    Jednou se mi křís udělal na zázvorovo-kurkumový limče. Odstranil jsem ho a pak už se tam neudělal
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SLANINKA: Můj amatérský odhad je plíseň, do které jde zespod (asi) co2 z kvašení, a tím udělá bublinku.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, poradíte mi prosím, co se mi to udělalo na jedné z várek srirachi? Jako plíseň mi to nepřijde - bílé útvary rostou do výšky a na špičce maji vzduchovou bublinu, ani plíseň není cítit. Už jsem se rozloučil s myšlenkou na konzumaci, ale i tak by mě zajímalo, co se mi to podařilo vypěstovat.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    LISHKA: Pošta.
    LISHKA
    LISHKA --- ---
    Ahoj ahoj, najde se tu nějaká dobrá duše, která by mě podarovala kombuchou?
    Ideálně Praha 4 nebo 7, ale klidně si dojedu:)
    Zbytek ladíme v poště.))
    Díky moc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: až budeš mít alkohol, tak tam vraž slupky z nějakých jablek, nebo teda někde kup řemeslný ocet.


    Dělala jsem teď rešerše na článek o octových nápojích pro barlife a překvapivě je ji v ČR už docela dost. Něco určitě budou mít v nejbližší zdravé výživě.

    (kombuchu tam nekupuj, prakticky všechny jsou stabilizované)

    Utopia (Jiižní Čechy)- široká nabídka octů na pití včetně již hotového nealkoaperitivu na octové bázi.
    Všechny cidery a octy - UTOPIA
    https://utopia.direct/collections/all

    Oceterie (Středočeský kraj)- jablečný ocet a zejména jablečné balsamico, sezoně sladový ocet
    Jablečný ocet & umami koření
    https://www.odsmoliku.cz/

    Kojibakers (Středočeský kraj) - medový ocet
    octy - kojibakers
    https://eshop.kojibakers.cz/octy/

    A. K. Ciderie (Valašsko)- hruškový ocet a jablečný ocet s ořechy
    A.K.CIDER
    https://eshop.akcider.cz/ocet-2/

    Karotkin (Slovácko)- jablečný, švestkový a malinový ocet
    Octy
    https://karotkin.cz/menu/produkty1/octy.php#

    Pankovo (Brno)- ocet z lipového vína
    Kvasný ocet ovocný z vína z lipového květu skleněná lahev 0,25 l
    https://www.pankovo.cz/cs/produkt/kvasny-ocet-ovocny-z-vina-z-lipoveho-kvetu-sklenena-lahev-0-25-l/

    Bejblova octárna (Praha)- švestkový, jablečný a kombuchový ocet
    Bejblova Octárna: Poctivé řemeslné octy ze srdce Vršovic
    https://www.bejblova-octarna.cz/

    Fermato (Slovácko)- sladový a vinný ocet
    Pomalu kvašené orleánské octy
    https://www.fermato.cz/orleanske-octy/

    Lussk (Slovácko)- medové a jablečné dlouho zrající octy
    Vyhledávání - Lussk
    https://www.lussk.cz/vyhledavani/?string=ocet
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Jo, tohle bych mohl letos vyzkouset. Jen teda nevim, jestli tam pak ty octove kvasinky zkusit dostat z kusu slupky z jablek, nebo se nekde shanet s tou kombuchou (dalsiho domaciho mazlicka na trvale pestovani uz nechci :o))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jako když to rzvaříš a propasíruješ, aby si kvasil jen šťávu, pak to dosladíš a zkvasíš bez přístupu vzduchu na alkohol, tak získáš chutnější ocet, než když to budeš kvasit na celém ovoci. A je to méně fyzické práce, než klasické moštování ze syrového ovoce.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ale ne, zaklady mam davno za sebou, jenomze vetsinou neuspesne, tak me prave zaujala ta informace, co jsem tu psal.
    Posledni pokus s octem z jablek skoncil tak, ze to i po pul roce chutnalo vic jak vino, nez ocet. :) Nejak se ten alkohol nechtel premenovat na ocet.
    A pred tim jsem mel zajimavy pokus s octovym kvasenim z bezinek, ale nez bylo hotovo, tak to chytlo plisen a i pres prijemne octove aroma to slo do zachodu.
    Takze me jen zaujala moznost se vyhnout nejake sekundarni kontaminaci nezadoucima vecma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam