QUIP: aha, ty potřebuješ úplné základy
Octové bakterie žerou alkohol. Abys vyrobil dobrý ocet, potřebuješ nejdříve dobrý alkohol. Tedy šťávu zkvasit na na alkohol bez vzduchu. Tento alkohol pak chceš vystavit vzduchu, kde lítají acetobctery a alkohol zkysne.
Můžeš to dělt nadivoko - tedy nasekat ovoce, dosladit a nechat prostě bejt, ale tam budeš muset čekat dlouho, protože ti to bude zaráz dělat alkohol a ten hned někdo promění na ocet - většinou ti tam bude vznikat i acetonová mezifáze.
Lepší alkohol získáš z moštu, než z nasekanho ovoce či šlupek, protože v tom budou jen cukry, ne pektin a dašlí vláknina co je v ovoci. Steriliovat ovoce pro domácí výrobu je volovina.
A ne- většina octa v krámech v sobě nemá aktivní acetobactery, ale tím není potřeba se trápit, ty jsou fakt všude okolo a i na tom ovoci.