• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: zalej to vrstvičkou oleje - bude v tom jen dobrej. Stačí obyčejnj, jestli chceš nějakj fancy, kup v indických potravinách hořčičnej.

Dej to do sklenice tak velké, aby to bylo k hrdnu a případně na to ještě hoď fresfolii.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za odpověď. Ono těch papriček neni zas tolik - dvě rostliny.
    Tak snad to nějak dopadne a nezkazí se to.
    Mám trochu strach z takovýho toho, když něco vykukuje nad hladinu. Předpokládám, že z rozmixovanejch papriček bude jedna velká vykukující hladina
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: hele nemusíš tam dávat nic, jen číǎni ho trochu dávají všude do kvašní, včetně třeba paocai, doubanjanu a vůbec. Údajně to trochu reguluje co se tam množí. No, nepozorovala jsem rozdíl a to ani v rámci paocai - tam jsm do 700 ml láku lila panák nějaké domácího calvadosu. Nezoctovatělo to, cejtit to tam není.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    začínaj mi dozrávat kajenský papričky a rád bych si připravil nějakej recept.
    Moje představa je hrubší pasta, která se dá použít i na vaření, i na dochucování (tzn k přímý konzumaci). Vesměs bych nepotřeboval tolik dalších ingrediencí, ale rád bych něco, co vydrží a nezkazí se. A zase aby se to dalo jíst i samotný, tak aby to nebylo moc slaný..

V mejch představách se rýsovalo něco jako
    Duo jiao 剁椒酱 — chu-nanská chilli pasta | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta
    jen nějak intuitivně bych tam dal spíš třeba jablečnej ocet, než ten alkohol.

Dá se nějak jednoduše vysvětlit, jakou funkci tam má ten alkohol? Nepředpokládám, že konzervační, když to s ním kvasí..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: dá se to zmrazit, ale teda plisni se brání vrstvu soli na povrchnu. Stejně tak - kolik tam máš soli, že ti to plesniví? Jestli ho chceš uchovávat dlouhodbě, tak by mělo mít alepsň 20 % - a tam by plísně lézt neměly.

Zároveň na běžné vaření je praktičtějí sladké pár měsíční miso které člověk zakládá když načíná zrovna po dvu měcících uzrálou dávku a než ji dobere, tak to dozraje. Zralá misa už jsou hodně výrazná a příliš ovlivňují chuť, zatím co ta mladá prostě člověk přidává po lžících kam to jde.

Pravda - třeba žaludovému dost prospělo, když mi moc nchutnalo a zapomněla jsem na něj a po pátém roce začalo být čokoládvé.

Obecně mám všechna misa v pokojové teplotě a nic se jim neděje.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Dneska má moje první miso narozeniny, tak si říkám, že bych ho sundal ze skříně a nějak zakonzervoval. Bojím se, že kdyź do toho budu hrabat lžící a nechávat to furt na teple, tak to dřív nebo později chytne plíseň, jako už několikrát během výroby. Napadlo mě rozdělit to do ziplockových sáčků a ty dát do lednice. Ale moje otázka zní - jde to zmrazit?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ZUZKAOU: Nečekal jsem a vylil jsem. Beztak to mělo divnou pachuť. Napoprvé se mi to povedlo naprosto parádně a byl jsem z toho nadšenej, ale další várky už tak slavně nedopadly. Holt zkusím příště jen dužinu - sice tím vypadne jeden z hlavních benefitů, zužitkování odpadu, kterýho je z ananasu dost, ale třeba zas bude dobrý tepache :)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: myslela jsem si to, dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: Samo od sebe spis ne, vezmi dalsi cerstvy zazvor a nasyp ho tam. Nebo nejake ovoce.

Nemas tam zadne mikroby, nechces spolehat na ty ze vzduchu- to bude hlavne alkohol a ocet.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Vcera jsem asi posrala vyrobu ginger bugu. Svarila jsem zazvor s cukrem, ale pak jsem to neprecedila a nechala horky pomalu vystydnout dohromady. Ted je to zadelany vickama na lince. Bude to fungovat, nebo jsem to tim teplem znicila? Kdyz to dneska naladuju cerstvym zazvorem, pomuze to?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak to zhoustnuti delaji ruzni neškodní mikrobove, zejmena v prostedi bohatém na cukry, kdyz pockas, neco ten slem sezere - preci jen je to další sacharid
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AUDIAC: Transportem. V cr ho chces delat z dužniny, ne ze slupek. Ananas dozrava pri plavbe lodi. Kde se zariven ta slupka kontaminuje.

Pokud nemas cerstvy, letecky dovazeny a v bio kvalite, nepoužívala bych to.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Po delší době jsem dělal tepache a tentokrát se to moc nepovedlo. Chytlo to takovou zvláštní zemitou chuť, to bych možná přisuzoval hodně zralýmu ananasu, ale hlavně to dost zhoustlo, má to takovou až sirupovitou konzistenci. Čím by to mohlo být, pomnožilo se tam něco co nemělo?
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    Chtel by nekdo kombuchovou matku? Praha 6
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kamilin doubanjang je uplne zkvostny, jestli hledáte nejaky zabavnejsi projekt - rozhodne chcete chilli a kropidlaka v jednom.

Moje zatím zraje…

Nuselská kuchta uvádí ...: DOUBAN JIANG - S KROPIDLÁKEM NA VĚČNÉ ČASY ANEB JAK NA VÝROBU SEČUÁNSKÉ FERMENTOVANÉ CHILLI PASTY
    https://nuselskakuchta.blogspot.com/2025/06/douban-jiang-s-kropidlakem-na-vecne.html
    NJAL
    NJAL --- ---
    Mozna je problem s dezinfekci? I kdyz teda nevim, jak bych uspesne dezinfikoval zeleninu, ja sam ponekud riskuji s medem, ktery neprevaruji, ale na druhou stranu ten je proti plisnim a jinym sajrajtum jaksi odolny sam o sobe. Nadoby, uzavery a airlocky dezinfikuji a v airlocku mam vodku.

Mezery mezi airlockem (ma to doufam kapalinovy airlock?) a hladinou bych se v primarnim kvaseni nebal, kvasinky produkuji CO2, ktery je tezsi nez kyslik a z kvasne nadoby ho vytlaci ven.

Prusvih muze byt jeste to ochutnavani za jizdy... Pridava vzdusny kyslik, ktery prospiva plisnim a jinym sajrajtum.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Nebo vicko a zátěž pres noc nalozila do vodky ci jineho silneho alkoholi - nic se mu nestane.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARMADA: Jako primarne to cele napln, aby v tom nebyl zadny vzduch a poradne bych to vyvarila i s víčkem
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    ZUZKAOU: Zkusím to promíchání. Díky za tip

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kris ke aerobni, zamezeni přístupu vzduchu je klicove.

Bez vzduchu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/bez-vzduchu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARMADA: Zamezit pristupu vzduchu. A pripadne tak obden michat, aby se na povrchu nemohly kvasinky pomnozit. Pridavat nejaky starter, idealne lak z neceho jiz prokvaseneho, aby to melo nizsi PH uz na zacatku.

Jinak v cem to kvasis? Jestli v kameninivem kvasaku, tak ten muze byt chyceny a fungjje jako starter pro kvasinky co delaji kris.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam