• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: ja to chtela pak pouzivat jako ginger bug - zaklad starter pro dalsi ovocny limonady.
    Zitra se vrhnu na pokus cislo 3, narvu tam uz na zacatku k tomu dalsi ovoce a budu to denne krmit. Jestli se ani tohle nepovede, tak uz nevim.
    Pritom kimcchi umim fakt dobry:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jj, jak cukr, tak zázvor. Ale fakt je nejlepší prost udělat limonádu z něčeho jiného a zázvor tam přidat.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: takze zalozit a kazdy den tam pri pravidelnym michani zamichat i novy zazvor? Cukr taky pridavat? A to ovoce tam narvat kdy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: plíseň bude na slupce, plus při výrobě nového je potřeba tam dávat další a další zázvor. Ale ideální je tam narvat něco, na ččem spolehlivě jsou žádoucí kultury, tedy něco, co ještě nedávno bylo na poli/na stromě a nejsou na tom postřiky a neplavilo se to v lodním kontejneru kdovíí odkud.

V tuhle chvíli třešně, myrabalánny, meruňky, za chvííli budou letníí jablka...

Příípadněě hotov fermentovaý nápoj bez octa - takže vodní kefíír, bezinkvá limonáda a tak .
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: zalozila jsem novej, jen prevarena studena voda, cukr, bio zazvor i se slupkou (75:20:5) a dala jsem tam trochu tohohle: https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-fermented-ginger-shot-90-ml/

A cely to kvasilo jen velmi neochotne, ubehl tyden a ted mi prijde, ze to chyta plisen. Stalo to priklopeny na lince v cca 23 stupnich. Michala jsem jednou denne, predvcirem jsem tam pridala cerstvej zazvor. Co delam spatne?
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Nu já měl 20% od začátku a zasypáno bohatou vrstvou soli na povrchu. Ale přesto to asi třikrát chytlo povrchovou plíseň. Nevím, čemu to připsat - ke konci jsem sklo nad vrstvou soli dokonce dezinfikoval alkoholovou dezinfekcí. Nechal jsem to rok a co se barvy týše, tak tomu jde asi taky říkat kaštanový.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: s tím vykvasí do sucha - já takhle dělám domácí limonády (jablečný juice, filtr voda, ginger bug), nechávám to do sucha a vůbec to není špatné :) ono je to o chuti každého jednoho soudruha (ale cider se mi podobným způsobem moc nevydařil, nakonec jsem ho vykvasil natřikrát a ještě furt to není ono).
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: Aaaa děkuji :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: norálně to rozímíchej ve vodě, přidj trošku čerstvé máty, nech vychladit a vypij.

Pokud to chceš zkvasti, rozmíchej to ve vodě tak, aby to bylo sladší než chcš pít (chšl alepsoň 3-4 % cukru v tekutině, jinak tam nnaroste dostatek breberek aby to bublalo), přidej trošičku droždí a dva tři dny počkej až to bude bublat, pak to vychlaď a vypij. Ddělj spíš menší množství, jinak ti to vykvasí do sucha a nebude to moc dobré.

Chceš-li divoké kvasinky, narvi tam nějaké ovoce (meruňky budou super), nebo něco co zrovna kvete a není to jedovaté.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    _ANT_:
    ZUZKAOU:
    Dámy, napadá vás nějaký nápad, co bych mohla provést se svým zimním výrobkem? Jedná se to, že se mi nakupila doma datlová pasta a čerstvý zázvor, tak jsem to společně za dlouhých večerů svařila a dala do lednice. je toho nacpaná litrová zavařovačka a je to fakt koncentrovaný. Jsem si myslela, že z toho jako budu péct zázvorky, ale když tu tak čtu o existenci ginger nápoje :)) akorat teda potřebuju na to stvořit recept :) Líbilo by se mi, tam dát nějaký kvasinky, než čekat co se tam samo vyvine, jelikož nemám moc zkušeností s kvašením a nechci z toho vyrobit fujtajksl. Děkuji jestli vás něco napadne :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale tohle se dělá jako rychloobátkové chilli které se začne jíst hned a než se dojí tak se založí další várka - nemělo by stíhnout plesnivět.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: zalej to vrstvičkou oleje - bude v tom jen dobrej. Stačí obyčejnj, jestli chceš nějakj fancy, kup v indických potravinách hořčičnej.

Dej to do sklenice tak velké, aby to bylo k hrdnu a případně na to ještě hoď fresfolii.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za odpověď. Ono těch papriček neni zas tolik - dvě rostliny.
    Tak snad to nějak dopadne a nezkazí se to.
    Mám trochu strach z takovýho toho, když něco vykukuje nad hladinu. Předpokládám, že z rozmixovanejch papriček bude jedna velká vykukující hladina
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: hele nemusíš tam dávat nic, jen číǎni ho trochu dávají všude do kvašní, včetně třeba paocai, doubanjanu a vůbec. Údajně to trochu reguluje co se tam množí. No, nepozorovala jsem rozdíl a to ani v rámci paocai - tam jsm do 700 ml láku lila panák nějaké domácího calvadosu. Nezoctovatělo to, cejtit to tam není.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    začínaj mi dozrávat kajenský papričky a rád bych si připravil nějakej recept.
    Moje představa je hrubší pasta, která se dá použít i na vaření, i na dochucování (tzn k přímý konzumaci). Vesměs bych nepotřeboval tolik dalších ingrediencí, ale rád bych něco, co vydrží a nezkazí se. A zase aby se to dalo jíst i samotný, tak aby to nebylo moc slaný..

V mejch představách se rýsovalo něco jako
    Duo jiao 剁椒酱 — chu-nanská chilli pasta | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta
    jen nějak intuitivně bych tam dal spíš třeba jablečnej ocet, než ten alkohol.

Dá se nějak jednoduše vysvětlit, jakou funkci tam má ten alkohol? Nepředpokládám, že konzervační, když to s ním kvasí..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: dá se to zmrazit, ale teda plisni se brání vrstvu soli na povrchnu. Stejně tak - kolik tam máš soli, že ti to plesniví? Jestli ho chceš uchovávat dlouhodbě, tak by mělo mít alepsň 20 % - a tam by plísně lézt neměly.

Zároveň na běžné vaření je praktičtějí sladké pár měsíční miso které člověk zakládá když načíná zrovna po dvu měcících uzrálou dávku a než ji dobere, tak to dozraje. Zralá misa už jsou hodně výrazná a příliš ovlivňují chuť, zatím co ta mladá prostě člověk přidává po lžících kam to jde.

Pravda - třeba žaludovému dost prospělo, když mi moc nchutnalo a zapomněla jsem na něj a po pátém roce začalo být čokoládvé.

Obecně mám všechna misa v pokojové teplotě a nic se jim neděje.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Dneska má moje první miso narozeniny, tak si říkám, že bych ho sundal ze skříně a nějak zakonzervoval. Bojím se, že kdyź do toho budu hrabat lžící a nechávat to furt na teple, tak to dřív nebo později chytne plíseň, jako už několikrát během výroby. Napadlo mě rozdělit to do ziplockových sáčků a ty dát do lednice. Ale moje otázka zní - jde to zmrazit?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ZUZKAOU: Nečekal jsem a vylil jsem. Beztak to mělo divnou pachuť. Napoprvé se mi to povedlo naprosto parádně a byl jsem z toho nadšenej, ale další várky už tak slavně nedopadly. Holt zkusím příště jen dužinu - sice tím vypadne jeden z hlavních benefitů, zužitkování odpadu, kterýho je z ananasu dost, ale třeba zas bude dobrý tepache :)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: myslela jsem si to, dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: Samo od sebe spis ne, vezmi dalsi cerstvy zazvor a nasyp ho tam. Nebo nejake ovoce.

Nemas tam zadne mikroby, nechces spolehat na ty ze vzduchu- to bude hlavne alkohol a ocet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam