JOSEFDRUHY,
JOSEFDRUHY: Ach můj bože.
TADY máte dokázané to, na co se ptáte. Pokud to nechápete, napište nějakému matematikovi či fyzikovi, aby vám to vysvětlil. Vidíte, že pro celkovou hodnotu dilatace (odchylku hodin na raketě od hodin na Zemi) za celou dobu letu rakety tam a zpět je tam vzorec. Zkuste tam cokoli reálného dosadit, pokud vám vyjde nula, dejte vědět. Pokud ne, VYVRAŤTE vzorce, POUKAŽTE na chybu. Pokud žádnou chybu nenajdete, nemůžete tezi rozporovat (vzorce jsou odvozené podle Hafele-Keatinga a Baileyho přímo z Einsteina - ověřovali jsme je při rozebírání TR už v prvním semestru fyziky na VŠ) ani žádnou vaší další nesmyslnou filipikou o měsíci. Pokud tezi vyvrátíte, přihlašte se
sem, protože jste právě vyvrátil teorii relativity.
JOSEFDRUHY: Hm, zajímavé. Dilatace času ale lze spočíst i u neinerciálních soustav, pouze je potřeba odvodit vzorce (což jsem níže udělal pro pohyb přímočarý). Experiment hlavně dokázal, že dilatace je skutečně naměřitelná, což vy rozporujete mimo jiné třeba
ZDE. A, co je smutné, rozporujete teorii relativity a pozorování dilatace času pomocí vaší HDV, která nebyla nikdy nijak matematicky odvozená ani experimentálně potvrzená.
Navíc jsem sem vkládal i jiné experimenty, které dilataci v podobě, o které mluvíme, potvrzují. Hafele-Keating je specifický v tom, že je to jeden z mála experimentů, který potvrzuje přímo STR. Důsledky STR ale pozorujeme i např. u družic - napište americké armádě, že může přestat synchronizovat hodiny na GPS družicích a do NASA, že už nemusí korigovat hodiny na ISS. Obojí jsou přímé důsledky dilatace času jak v důsledku gravitace, tak pohybu.
Víc zde.