• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Vypadá to na "nový způsob dialogu" : bez hádání předvádět jen protinázor v příponkách.



    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: co je to tempo?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: josefe, vezmete kouli & udelejte na ni fixem tecky (celkem 6) tam, kde jeji soustava os protina povrch koule. zduvodnete, proc jsou tecky prave tam, kde jste je zakreslil.

    ted s tou kouli nejak zapohybujte. co delaji tecky? pohybuji se taky?


    podivejte se na nejakou hvezdu na nebi. ktera osa te hvezdy je svisla?


    takze znova :

    1. co je to jeji (rakety) soustava?
    2. podle ceho (bod, osa, rovina) se soustava pootaci, na kterou stranu (& proc?) & o kolik stupnu?
    3. co je to interval?

    MAZA
    MAZA --- ---
    JOSEFDRUHY: Doufal jsem, že k tomu dojdete sám... Zkuste si najít, co to ty "světelné hodiny" jsou, a co představují. Třeba viz zde.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAZA: ale, ale ale ... když si najdeme mechanizmus, aby "stejně" šly všechny hodiny, tak samozřejmě, že má 1000 orlojů na kostelní věži jisté rozladění, že má 10000 hodinek švýcarských nepatrně "rozladění" a cezuim má rozladění ještě menší, až na 30 místě za desetinnou čárkou , atd. Ale stále se tu do debaty má za to, že my lidé "volíme" takové hodiny-mechanizmus odpočítávání intervalů ( intervalů o nichž LUBOB neví "co to intervaly jsou" ), které se téééééměř nerozchází. Vezmeme 100 hodin céziových a prohlásíme o nich, že mají stejné tempo plynutí času "po intervalech" stejných....takže se "úmyslně či zbytečně MAZO mýlíte" v připomínce, že žádné hodony dvoje nejdou stejně, naprosto přesně, prostě hodiny si musíte myslet tak, že stejně - absolutně stejně - jdou ( alespúoň zde na Zemi když už možný stejně nejdou někde "na konci vesmíru" ) , aby šlo jimi porovnávat něco, co příroda sama dělá a nění...např. dilatace
    MAZA
    MAZA --- ---
    JOSEFDRUHY: Žádné dvoje hodiny "stejným tempem" nejdou, proto byl také zaveden pojem světelné (nebo Einsteinovy) hodiny, které by už všechny "stejným tempem" šly.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GRENDAL: bože, bože...jistěže-samozřejmě tu trajektorii tomu fotonovi "ohnulo Slunce" hmota a jeho přitažlivost ...., chytáte za slovo, z kontextu bylo jasné, jak to je myšleno. ( Takže se ozval jeden mínuskář...aby přidal něco vědeckého ... co (?))
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : "muzete mi to rikat do omrzeni, ( že dilatace je interval časový ...od t1 po t2 ) ja to stejne neprijmu, protoze dilatace je rozdil mezi dvema udaji namerenymi dvema casomery."

    reakce : chete říci, že si vezmete dvoje hodiny, které každé jdou jiným tempem a pak 60 minut z jedněch hodin odečtete od 55 minut z druhých hodin čili porovnáte dvě tempa plynutí, a to je pak podle Vás ta dilatace ? čili dilatace je jen porovnání různých mechanizmů hodin ? podle Vás ?, čili podle Vás je dilatace jen odečet jiných temp chodu hodin ? No, to mě udivujete.

    Podle mě jdou hodiny všechny stejným tempen ( céziové hodiny kmitají stejmě jako na Zemi tak na raketě ) a pokud nám raketa odešle informace, že na raketě hodiny ( kmity cezia ) jdou pomnaleji, není to vinou hodin, ale času samotného, že se tak chová, né ty hodiny... že čas na raketě má jiné intervaly času než na Zemi.

    Pochopitelně se dovídáte naprostou novinku, kterou jste ještě neslyšel, že ?
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    JOSEFDRUHY: foton si svou trajektorii rozhodně neohne...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: vemte si kouli, a kolem svislé osy jí otáčejte. Tu osu "má" koule anebo jste jí Vy sám přičadil ( volitelně či nevolitelně ) ?? no a když jste si Vy sám zvolil, volitelně tu osu koule ( a přidal dvě kolmé osy do středu koule, pak ...pak podle Vás se "to" samo od sebe nemůže pootáčet....( čímž jste opět nebyl důsledný a nepojmenoval jste slovíííčko "to"...já si to sice domyslel, že má te na mysli soustavu té koule, že se nemůže "sama od sebe" pootáčet...no a jsme u toho : sama od sebe ne....ale vesmír sám vyrábí křivý časoprostor, foton sám když prolétá kolem Slunce tak ohne tu svou trajektorii, néééLUBOB, ale foton sáááám si jí ohne..., i rudý posuv je svou podstatou "snímek" pootočené soustavy, kterou pootočil sám Vesmír, nikoliv LUBOB. Ani dilataci času nenatahoval LUBOB ale vesmír sám....; takže to byla od Vás pitomá připomínka, že se samo od sebe nemůže něco pootáčet...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: zkouším klikat i na sponku n..., i na "volné místo" a nějak se nedaří ... není to živéé, proč ?



    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: no, dík za nápovědu. ( nikdo mě to nikdy neřekl a nenaučil a nápovědu NYXu jsem nestudoval, přeskočil jsem to .. )
    Vyzkouším tu "sponku" zatím pro svůj dokument "nedokončený" !!
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Lubobe, Lubobeš...kdyby jste pořádně četl i zde v klubu i na mém webu, dočetl by jste se, že jsem říkal, že soustava tří dimenzí délkových "je samostatná" od soustavy tří dimenzí časových, ač obě "jsou v sobě" vnořeny a mohou se obě pootáčet různě....ovšem při respektování STR, tj. komplementarity "dilatace" i "kontrakce" i "nárůstu relativistické hmotnosti" jak to popisuji zde http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/t/t_056.doc str. 3-5
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: vy jste fakt klaun. nejdriv mi vyhrozujete smazanim, pak mi posilate urgence :-)


    pod oknem, kam pisete text prispevku je tucne prilozit soubory, tak na to kliknete.

    jinak nyx ma napovedu. vpravo nahore :-)

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY: urgence č.2 pro LUBOBa
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY: Koukám, že krom LUBOBa, MAZy a KEJMLa nikdo,.. čili ti ostatní jsou tu jen těmi mínuskáři ...???
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    A i tak jsem Vám už mnohokrát řekl, že se nepootáčí raketa sama, ale její soustava, tj. soustava x,y,z .... + i soustava t(1), t(2), t(3).


    co je to jeji soustava?


    tuhle vec uz jsme nekolikrat resili. vy jste tehdy rikal, ze kazde teleso ve vesmiru ma svoji soustavu. ja jsem tomu opnoval, ze nema, ze my mu ji muzeme zcela volitelne priradit.

    & rikal jsem vam, ze pokud si neco muzeme libovolne zvolit, tak se to nemuze samo od sebe pootacet. to muzeme zase jenom my.


    ale k veci. napiste zcela jednoznacne, co je to tedy soustava rakety.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LUBOBe, ... to mluvíte o D E L K A C H ( mluvíte-li o podstavě rakety )


    takze delkova dimenze se najednou nepootaci? vzdyt vy sam jste tu daval jako priklad pravitko natocene, promitnute do prumetny jako kratsi.

    & jak se tedy promita do prumetny cas?


    & konecne : (to jsem zvedav, kdy na to odpovite) : podle ceho (bod, osa, rovina) se soustava pootaci, na kterou stranu (& proc?) & o kolik stupnu. NIKDY jste ani na jedno z toho neodpovedel.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Pamatujte si, že přesně tuto informaci jsem já Vám řekl 100x !!! (mám na to důkazy ) řekl, že dilatace je interval


    muzete mi to rikat do omrzeni, ja to stejne neprijmu, protoze dilatace je rozdil mezi dvema udaji namerenymi dvema casomery. vy si klidne rikejte dilatace pro vas interval, ale to, o cem tu hovorim ja, je dilatace tak jak ji chape fyzika & vsechny vzorce odvozene plati pro dilataci, jak ji popisuju ja.


    tim ze pouzivate zavedene pojmy ve svem vlastnim & jinem vyznamu si vubec nepomahate. neni divu, ze to pak nemuzete pochopit.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:

    cemu rikate interval?


    1000 sekund pozemských ekvivalentní 3 sekundám raketovým

    to je ten nesmysl, co vam uz pres mesic vymlouvame. sekunda je sekunda vsude stejne. neni zadna natazena sekunda nebo kratsi sekunda. sekunda je jednotka casu. sekunda je, kdyz se vterinova rucicka pohne o 6 stupnu. zkratka sekunda je sekunda.


    A dokonce ..dokonce, obojí je doma, protože obojí pozoruje jen domácí pozorovatel
    a) na svých domácích hodinkách a v
    b) přístrojích když dostává z rakety informace, které vyhodnotí jako dilataci...atd.


    porad to nechapete. pozorovatel doma meri na svych hodinkach. raketan na rakete meri na svych hodinkach. pozemstan nemusi pozorovat raketovany hodinky. pozemstan si srovna hodinky s raketanem pri startu, necha ho roky cestovat po vesmiru aniz by vubec tusil, kde je & kdyz se jednoho dne raketan vrati na zem, oba dva zjisti, ze jejich hodinky ukazuji ruzny cas. v tom okamziku jsou v jedne soustave (zeme), nepohybuji se. nezdaaaa se, ze cas na rakete bezi pomaleji. on proste pomaleji bezi. je to fakt, ne ze se to zdaaaaaa.


    & jestli uz jste konecne pochopil, ze na pohybujicim se telese bezi cas vzdy pomaleji, tak by vam nemelo delat potize pochopit I to, ze raketa se pohybuje I kdyz brzdi. takze I pri brzdeni se na ni cas pohybuje pomaleji.

    mate to dokonce odvozene matematicky v tom dokumentu.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam