• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GHOSTDOGG: copak osobni neni, ale narocna na zodpovezeni :) ja netusim, ale muzu rict ze u mne je nejdrazsi moje zavislost na oriskach... zamilovala jsem se do makadamskych a vsude je maj za 60-70 za 100g :) a pak samozrejme steaky...

    ale myslim ze kdyz by clovek chtel tak to udrzi v podobnych penezich jako bezne jidlo
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Super díky všem pročtu a dostuduju:) Ještě mě napadla jedna trochu osobní otázka, takže když se nikomu nebude chtít odpovídat, chápu to: na kolik (vás) tak vyjde měsíčně paleo stravování?

    ZUZKAOU: Jj, myslím, že jsem psal to samé, nemyslel jsem nula bílkovin, ale minimum (stejně jako je i minimální přísun sachardiů a ne nulový) a uvažoval jsem to jen teoreticky:) Já tak radikální změnu stravování zatím nechystám, ale "konvenčně" se taky zrovna nestravuju a paleo mě z logickýho hlediska zaujalo asi nejvíc z různých přístupů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: no, jenže ty nepotřebuješ jen energii (ze sacharidů a nebo teda z tuků), ale i stavební materiál - a tím jsou především bílkoviny. Pokud máš dlouhodobý nedostatek bílkovin, tak se začnou autolyzovat svaly a pokud dojde přebytečná svalová hmota, tak dojde na vnitřní orgány. Co se týče doporučených denní dávek, tak jaksi není jednotný názor a s minimálníma je to ještě horší. Vono se to na lidech blbě testuje...

    Hele - doporučuju si tu fyziologii lidského těla osvěžit, zejména pokud chceš zkoušet různé změny režimu.
    NYX
    NYX --- ---
    GHOSTDOGG:
    1) http://en.wikipedia.org/wiki/Lipogenesis
    2) no teoreticky potrebujes bilkovin pomerne malo (tusim aspon 0.66g/kg, RDA v US je 0.8/kg, u nas je snad doporucovano o neco malo vic). ale pokud bys zaroven drasticky omezil prijem sacharidu, potrebujes bilkovin vic, protoze telo si z nich vyrabi glukozu, ktere potrebuje cca 100-150g denne. pokud by tedy bylo cilem mit co nejnizsi spotrebu bilkovin, je dobre tohle pokryt primo sacharidy.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    GHOSTDOGG: Jde spíše o to, že cukr je snadněji zpracovatelný, tzn. tělo ho použije jako první a další energii již nepotřebuje a tuk proto nezpracuje, ale uloží. To je při kombinované stravě, kdy jíš jak cukry, tak tuky.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Pročítal jsem nějaký materiál o paleu a napadly mě zas nějaké spíš úvahové otázky, když mi k tomu někdo něco řeknete, budu rád:

    1) Docela často jsem někde narazil v kritice "cukrové" stravy, že si tělo začne cukry ukládat ve formě tuků, když je nemá jak využít. Moc nechápu jak dokáže udělat z cukru tuk? Většinou to není blíže vysvětleno. Moje znalosti chemie apod. jsou charakteru, co si ještě pamatuju ze střední, takže mi možná něco zásadního uniká.

    2) Je teoreticky možný téměř nejíst bílkoviny? Myslím to v tom ohledu, že tělo na paleu nahradí příjmání energie z cukrů příjmem z tuků a bílkovin a pokud si to ještě dobře vybavuju, tak pak dává přednost tukovým zásobám (?), protože jinak v podstatě začne trávit svalovou hmotu. Tudíž pokud pak dostane dostatek kvalitních tuků, vystačilo by si s tím a bílkovin by potřebovalo pouze na nějakou obnovu starých buněk (nebo něco víc)?

    A pak jsem si vzpomněl na jeden dokument o eskymácích, který jsem viděl dříve, a nemohl jsem pochopit jak přežijou, když jedí prakticky jen maso (ryby, mušle, ptáky apod) a občas řasy a přitom jsem denně slýchával o nutnosti pestré stravy, bez které se nedá přežít, plné ovoce, zeleniny a celozrných výrobků etc. Prizmatem palea se to vyjasnilo...ale to jen taková vzpomínka:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no tak klíčem je, jestli jedeš na ketozu, pak jaksi med i ovoce můžou být problém, protože představují vysoký podíl celkových sacharidů a tudíž je musíš zkrouhnout jinde a nebo na ketozu nejedeš a pak je to jaksi na tom, jak si to nastavíš. Ale já jsem houby pražena...

    Jako nejjedoduší je cikorka s mandlovým mlékem. Jde o pražený kořen čekanky. Cikorkové je třeba původní Karo http://www.kopiluwak.eu/cs/kavoviny/190-karo-cikorkova-kava-8594000770077.html

    Hodně energetizující je zázvor, citron, med a nebo silnej čaj z čistýho ibišku a med.

    Hodně se dá kouzlit s kořením jako je skořice, kardamon, hřebíček a tak - prostě to nameleš do základu (třeba té cikorky) a pak s tím pracuješ jako s mletým kafem.

    Horké mošty s kořením mohou taky dobře fungovat. Vona i citronová šťáva s medem, zalitá horkou vodou a případně s troškou skořice je celkem zajímavá věc.

    A pak nejrůznější smoothies, ale pořád to chce jaksi mixér. Spousta věcí s kokosovým či mandlovým mlíkem půjde i ohřát a zacházet s tím jako s horkou čokoládou, indickým čajem s mlíkem a nebo ochuceným latté.


    Ovšem cokoliv vyžaduje více přípravy, než zalít instantní fujtajbl. To i použití kávovaru a nebo frenchpressu, že...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: odbornik nejsem, ale tipla bych ze kdyz je to jen z ovoce pripadne med, tak je to asi ok...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FRONEMA: Prakticky celý rok v práci piju vodu s citronem a limetou. Jednoduché, levné. Když je máta, dám i tu. A když je zima, zelený čaj, pět nálevů vydrží na celý den.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: med a případně přírodní sirupy akceptuješ a nebo je nepaleo?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: soucasti mych pozadavku na comfort drink je jednoduchost pripravy... zkousela jsem i ruzne dobre caje, ale zas mi leze na nervy ta priprava. (a ani bez toho z nich nemam tak dobry pocit jako z kafe)
    ja vim ze si vymyslim, jen jestli nahodou nekdo neresil podobny problem...

    jak je to s kakaem? v ruznych paleo receptech je...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Zkoušela jsi opravdovej čaj nebo jen ten bordel co hází do sáčkových?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    nemate nahodou nekdo napad na nejaky paleo comfort drink? ja zjistuju ze mi to kafe asi nedela dobre at uz si do nej naleju jakykoli mliko, a caje jsou pro mne od detstvi spis opruz nez poteseni.... nejak me nenapada nic dalsiho....(mysleno i do prace, zadnej alkohol)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: zásobu mletých mandlí bych skladovala v mrazáku - to bude velmi rychle oxidovat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    NTR23: lidl je super vec.
    vyplati se sledovat jejich letakovy akce. v asijskym tejdnu meli plechovku kokosovyho mlika za 30 korun a navic to nebylo to homogenizovany, ale takovy to, kde se ti oddeluje tuk od vody... nakoupili sme zasoby.
    a pred vanocema budou mit akci na mlety mandle. to pak je 200g za 20 korun. a navic sou to mlety mandle loupany. proste luxus. (opet nakoupime do zasoby)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: vajíčka v chladu vydrží fakt dlouho - přes měsíc bez problému. Trošku se změní struktura bílkovin - budou měkčí, takže třeba ztracené vejce z nich neuděláš a volské voko bude mít tendenci se rozpíjet, ale nic jim nebude. Ovšem ze starého bílku jde ušlehat daleko pevnější sníh, než z čerstvého.

    A bílky se dají bez problému mrazit a znovu použít, imho to půjde i se žloutkem.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU:
    Lidl? Budu muset změnit cestu do zaměstnání.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PASTEL: a "tradicni" :) kazdopadne nemyslim ze by cesta nejakeho predpisu k necemu byla... spis aby na to lidi neskakali...

    jinak ja mam pravidelne obdobi kdy mam chut vymyslet jak se zazasobim na dlouho dopredu kvalitnima vyrobkama stridane s obdobim chaosu.... kdyby zase nekdy prislo to prvni, jak dlouho vydrzi v lednicce vajicka? pripadne kam chodit na nejaky fakt dobry?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PASTEL: myslíš něco takovéhle ho?

    Složení kostky: rostlinný tuk, mořská sůl 26,3 %, bramborový škrob, kvasnicový výtažek, kukuřičný škrob, přírodní aroma telecího masa, výtažek hovězího masa 2,5 %, cukr krupice, sušená zelenina 3 % (mrkev, cibule), sušené telecí maso 2 %, rostlinná vláknina, saturejka zahradní mletá, pepř černý mletý. Může obsahovat stopy lepku, vajec, mléka, celeru, lupiny.



    Jinak v Lidlu mají jedničkové vejce z volného výběhu. Ze Slovenska, cca 6 Kč/ks. I když teda přirozené slepice by teď značně měly omezit snůšku...
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    NTR23: Hm no slovo "farmářské" se dostalo mezi moderní marketingové výrazy, možná brzy nahradí slovo "přírodní" které panovalo doted, dost mě tohle s.., to zas bude muset někdo vydat nějaký závazný předpis, protože jinak už to bude zachvíli napsané i na masoxu od Vitany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam