• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: zásobu mletých mandlí bych skladovala v mrazáku - to bude velmi rychle oxidovat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    NTR23: lidl je super vec.
    vyplati se sledovat jejich letakovy akce. v asijskym tejdnu meli plechovku kokosovyho mlika za 30 korun a navic to nebylo to homogenizovany, ale takovy to, kde se ti oddeluje tuk od vody... nakoupili sme zasoby.
    a pred vanocema budou mit akci na mlety mandle. to pak je 200g za 20 korun. a navic sou to mlety mandle loupany. proste luxus. (opet nakoupime do zasoby)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: vajíčka v chladu vydrží fakt dlouho - přes měsíc bez problému. Trošku se změní struktura bílkovin - budou měkčí, takže třeba ztracené vejce z nich neuděláš a volské voko bude mít tendenci se rozpíjet, ale nic jim nebude. Ovšem ze starého bílku jde ušlehat daleko pevnější sníh, než z čerstvého.

    A bílky se dají bez problému mrazit a znovu použít, imho to půjde i se žloutkem.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU:
    Lidl? Budu muset změnit cestu do zaměstnání.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PASTEL: a "tradicni" :) kazdopadne nemyslim ze by cesta nejakeho predpisu k necemu byla... spis aby na to lidi neskakali...

    jinak ja mam pravidelne obdobi kdy mam chut vymyslet jak se zazasobim na dlouho dopredu kvalitnima vyrobkama stridane s obdobim chaosu.... kdyby zase nekdy prislo to prvni, jak dlouho vydrzi v lednicce vajicka? pripadne kam chodit na nejaky fakt dobry?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PASTEL: myslíš něco takovéhle ho?

    Složení kostky: rostlinný tuk, mořská sůl 26,3 %, bramborový škrob, kvasnicový výtažek, kukuřičný škrob, přírodní aroma telecího masa, výtažek hovězího masa 2,5 %, cukr krupice, sušená zelenina 3 % (mrkev, cibule), sušené telecí maso 2 %, rostlinná vláknina, saturejka zahradní mletá, pepř černý mletý. Může obsahovat stopy lepku, vajec, mléka, celeru, lupiny.



    Jinak v Lidlu mají jedničkové vejce z volného výběhu. Ze Slovenska, cca 6 Kč/ks. I když teda přirozené slepice by teď značně měly omezit snůšku...
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    NTR23: Hm no slovo "farmářské" se dostalo mezi moderní marketingové výrazy, možná brzy nahradí slovo "přírodní" které panovalo doted, dost mě tohle s.., to zas bude muset někdo vydat nějaký závazný předpis, protože jinak už to bude zachvíli napsané i na masoxu od Vitany.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FRONEMA: Já jsem zase cestou z práce objevil v Kuníně fungl novou Unimo buňku, krásně žlutě natřenou, s obrovským nápisem Farmářská vejce.
    Tak jsem tam zabočil, koupil deset vajec. A doma rozbalil.

    Trojky klecovky...grrr
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ach, z nadseni ze jsem kousekod praceobjevila kram s mandlovym maslem, a tremi druhy mandloveho mleka, a ve spechu ze jsou za mnou ve fronte lidi zrovna vybrala mleko s pridanym cukrem, a vsimla si toho az notnou dobu po zaplaceni... mno tak tuhle jednu krabici prohlasim za paleo, a priste si budu davat vetsi pozor.... ale musela jsem si nekomu postezovat..
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Díky.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jak moc je paleo vhodné nebo nevhodné na cukrovku?
    Když se odmyslí slanina a ty největší tuky, tak asi nejlepší řešení, že?
    Včera jsem doporučovala taťkovi, který je zvyklej jíst především pečivo, sladkosti a podobně, myslím, že by mu některé recepty mohly silně vyhovovat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    NYX: ja teda muzu pastiku samotnou rovnou ze sklenicky.

    ale jinak se to da namazat temer na cokoliv, ne?
    me treba hodne bavi kombinace jabka a pastiky, takze si dokazu prestavit takovy jablecno pastikovy jednohubky.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: na papriku nebo mrkev.... a koneckoncu fakt dobrou pastiku muzu jist i po lzickach :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: Vhodná dekadence by byla mazat maso na takové ty raw super bio vitariánské placky.
    lifefood - Vita placky BIO
    http://www.lifefood.cz/katalog/vita-placky-bio.html
    NYX
    NYX --- ---
    kdyztak nejaka inspirace v tomhle smeru:
    what do you eat your liver pate on? - PaleoHacks.com
    http://paleohacks.com/questions/92408/what-do-you-eat-your-liver-pate-on#axzz28atOxtGo

    ja naposledy zkousel ten rapikaty celer, ale bylo to...divne :)
    NYX
    NYX --- ---
    a ted jeste vyresit, na co je mazat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Základní játrovku není složité si vyrobit doma - opéct zprudka játra, orestovat cibuli a rozmixovat s 1:1 s máslem a nebo třeba uzeným bůčkem a dokořenit.

    Lepší výsledky a širší možnosti využití mas dává klasický postup - vyrobit okořeněnou směs rozmixovaných syrových mas - opět to musí být hodně mastné, jinak se to bude drobit, ne mazat, dát do do nějaké misky (nebo zavařovací skleice) , tu postavit do pekáče s vodou a v troubě na nízkou teplotu (okolo 100) nechat tak dlouho, dokud vnitřek neztratí růžovou barvu. Asi by to bez problémů šlo jenom zasterilovat ve vodní lázni na sporáku, bez té trouby.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Když už jste u těch paštik, já jsem objevil tyto http://farm9.staticflickr.com/8039/8057134741_91d6ee82c3_o.jpg
    NYX
    NYX --- ---
    doplneni k NYX - tohle mi poslali

    Zabijačková paštika
    Složení: vepřové maso 70 %, vepřová játra 20 %, sůl, pepř, cibule, koření.

    Hovězí paštika
    Složení: hovězí maso 70 %, hovězí játra 20 %, sůl, pepř, nové koření, cibule.
    NYX
    NYX --- ---
    DEMONOFANARCHY: ja jen koukal co je tak za okolo, diky za upresneni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam