• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: NYX: Zkusím zrekonstruovat jídelníček za poslední týden

    Po:
    3 vejce smažená na másle, rajčatovo okurková příloha, melta
    hrachová kaše se smaženou cibulkou
    banán a jablko
    Út:
    mandlové lívanečky s malinovou zmrzlinou (připravuji sama z malin a joburtu),melta
    batátová pyré, hrachové pyré a kuřecí stejk
    řecký salát
    St:
    avokádo, smetana, česnek, rajče,melta
    zeleninový krém
    dušené fazolky s mrkví a karbanátek
    Ćt:
    Jablko,melta
    3 smažená vejce, zeleninový salát
    květákové placičky se zeleninou
    Pá:
    Mandlové lívanečky s jahodovou zmrzlinou, melta
    Kuže pečené se zeleninou
    zeleninový krém
    So:
    3 vejce na měkko, mrkev, melta
    karbanátky zapečená brokolice, batátové pyré
    hroznové víno
    Ne:
    avokádo, smetana, česnek, rajče, melta
    masové koule, zapečený fenykl
    kroupové jelito, domácí syrové kysané zelí

    Přidat sacharidy by to určitě chtělo, ale trochu se toho bojím, jsem štěstím bez sebe, že jsem se zbavila obsedentního přemýšlení o jídle a že nemám záchvaty žravosti, což jsem dřív prostě měla a nedokázal jsem se s tím popasovat. Kindle účet sice mám, ale moje angličtina je tristní, takže tvojí
    velkorysé nabídky nevyužiju, škoda, že se podobné články nevyskytují v češtině.
    Uvítám vaše konkrétní připomíky s jídelníčku :o)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Napiš svůj jídelníček.
    A vydrž, ze začátku je slabost normální
    FITH
    FITH --- ---
    Po přečtení příspěvkuLUCIASHECK jsem se rozhodla, že to také vyzkouším. Trpím stejně jako ona chronickým zánětem a stejně jako ona mívám projevy, někdy velmi nepříjemné. Krom zlepšení zdravotních problémů jsem si slibovala i zhubnutí. Po 14ti dnech musím konstatovat, že se dostavilo obojí, projevy jsou mírnější, dole mám 4 kg ale hlavně je mimořádně příjemné, že člověk tak nějak celkově splaskne. Jedna věc mě ale přes všechna pozitiva přeci jenom trápí. Jsem poměrně aktivní (týdně cvičím cca 6 hod. aerobiku), dříve jsem se po cvičení cítila velmi příjemně a jako pozitivní bonus jsem byla po cvičení plná energie. Teď jsem totálně zdecimovaná najsem schopná při aerobní zátěži používat činky, protože je prostě neutáhnu (mluvím o 0,5 kg zátěži, což je téměř zanedbatelné). Už jsem zařadila před cvičením "mimořádnou" dávku ovoce většinou banánu, ale výsledek je nezměněn. Někde asi dělám chybu, tudíž moje otázka směřuje k těm z vás, kteří mají dlouhodobější zkušenost jak s primal stravovacím systémem, tak s vyšší fyzickou aktivitou. :o)
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: co se tyce tech mrtvych zivin, casto je to spis naopak...vzpominam si treba na clanek, ktery srovnaval kolik karotenu se vstreba ze syrove/varene * cele/rozmixovane mrkve.

    Estimation of carotenoid accessibility from carrots determined by an in vitro digestion method
    http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n5/full/1601329a.html

    “Three percent of the total beta-carotene content was released from raw carrots in pieces” when homogenized (pulped) 21% was released. Cooking the pulp increased the accessibility to 27%. Addition of cooking oil to the cooked pulp further increased the released amount to 39%.”
    [...]
    The trends for alpha-carotene were similar to those for beta-carotene, except that the absolute values were about 60% lower.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: v syrové zelenině je možná víc živin než v uvařené, ale zas je tak těžce stravitelná, že se nemusí do tebe vůbec vstřebat... nesmíš to brát tak vážně a zkus načerpat vědomosti i z jiného stravovacího soudku. já si přečetla knihu o výživě podle pěti elementů (čínské stravování - když chci něco kritizovat, nejdřív chci vědět na co nadávám, četla jsem to ze zvědavosti), a kromě toho že to je strašně krkolomně napsané jsem si z toho odnesla i pár hodnotných informací, které zní docela logicky. jde o to, že některé potraviny a způsoby úpravy tě zahřívají či ochlazují, něco je stravitelnější v určité podobě a tak. například zahřátí žaludku před jídlem zvyšuje schopnost organismu jídlo dobře strávit a využít, proto se třeba pije aperitiv (alkohol) nebo teplá polévka. taky je velmi dobré snídat ráno teplé jídlo, dnešním lidem a hlavně ženám je dost zima proto, že jedí tropické ovoce které má vlastně osvěžovat lidi v tropech (protože jima každý opakuje že jsou plné vitamínů) nebo snídají cereálie s mlékem - což je obvykle vytažené z lednice a tedy studí, další věc je že když máš pořád nějaký salát, ten taky studí (osobně mám dost zeleniny v lednici nebo tam chladím salát pokud ho nekonzumuju hned) a to se na té chuti to jíst všechno podepíše... máš únor a to člověk potřebuje spíš zahřívat - vařené jídlo, kořenit zázvorem, skořicí, pít teplé alkoholické nápoje a podobně (já jsem na jižní polokouli, takže si spíš obden dělám domácí zmrzku, ale doma by mě to v únoru nenapadlo). na první poslech to možná zní srandovně, ale když se nad tím zamyslíš... něco na tom je, že? já si spoustu zeleniny upravuju tepelně a vždy k ní dám nějaký tuk, aby se z ní ty vitamíny mohly vstřebat, protože většina jich k rozpouštění a vstřebání tuk potřebuje, pokud vím... do salátu spoustu olivového oleje, do zeleniny na pánvi nebo v hrnci dávám máslo, často si na zeleniny dávám strouhaný sýr nebo ho mám jako součást "přílohy" k masu, pokud ono samo není dost tučné.
    TYPHUS: pokud si hlídáš konzumaci cukru, je lepší jíst sladké jen dopoledne anebo celkově hodně omezeně, pokud ji neřešíš, dej si sladké kdy chceš, jen zas přidám teorii z jiného soudku - ovoce nejíst jako dezert, protože se tráví mnohem rychleji než jiné potraviny (třeba maso) a pak při tom trávení akorát zahnívá na vrchu toho cos snědl předtím a budeš to hodiny trávit... ovoce si dávám spíš jako svačinku mezi jídly, když nechci něco většího.
    TUILE
    TUILE --- ---
    mate nejakej tip na sladkost?
    mam chut na nejakej novej dort.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUCIASHECK: zavidim.
    ja bohuzl mam milion potrvsaninovejch alergii a to muj paleo jidelnicek dost omezuje...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    po mesici a pul hlasim vyrazne zmirneni projevu alergie na orechy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: sacharidy si hlídáš, pokud chceš být dlouhodobě v ketóze a případně pokud počítáš kalorie kvůli změně hmotnosti.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ZUZKAOU: Fermentovane jedavam, cital som aj niake tvoje prispevky na tuto temu, ale zatial si niektore netrufam vyskusat-napr. ta fermentovana zelenina v otrubach. Mame doma tradicne fermentovane zeleniny, ako je kysane zeli, alebo csalamadu. V tejto forme mi zelenina chuti.

    Aby som to uzavrel. Len ma zaujima, ci by bol problem si k tym trom jedlam denne (rano maso a tuky, na obed zelenina na veceru ovocie a orechy) mohol pridat este jedno ovocne jedlo, ked by som mal chut na nieco "pod zub". Kedze sa casto na roznych paleo serveroch doporucuje ovocie iba obcas.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: to pak jo. A teda ta zelenina se dá taky fermentovat, ostatně k paleo to celkem patří - to je pak živé až až ;-)
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    NYX: No chcel by som jest v ramci palea viac ovocia, ako zeleniny, lebo zelenina mi skratka chuti iba varena. A kedze paleo je nizkosacharidova "dieta", bude to zvysene mnozstvo sacharidov v ovoci niako vadit?

    ZUZKAOU: Jedavam maso aj tuky. Obvykle mam tri jedla denne. Na ranajky maso (slanina, brav. mast, kuracie, atd) so salatom, na obed varena zelenina a salat a na vecer zvacsa ovocie a orechy. a ta zelenina na obed mi mierne vadi. casto jedavam iba tepelne upravenu a obavam sa, ze je to mrtve jedlo, bez niakych zivin, kedze je varene. preto by som chcel zaradit viac ovocia, aby som si tie ziviny doplnil takto.


    AOTEAROA: Dakujem za odpoved, myslel som, ze stym mam proble len ja. V mojom okoli je zopar ludi, co robi momentalne spolu so mnou Whole30 dietu a oni zeleniny jedia na kila. Ja to nezvladam.
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: ja z toho uplne nepochopil jestli chces mit nejakou prevaznou cast diety slozenou z ovoce (tomu by napovidala ta zminka o fruitarianstvi) nebo se proste ptas, jestli je mozne jist ovoce misto zeleniny, ale v nejakem beznem mnozstvi.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: hodně syrové zeleniny neumí jíst nikdo. je mnohem stravitelnější a obvykle i chutnější, pokud je tepelně upravená. a celkově je pro zažívání velmi dobré jíst teplá jídla.
    frutariánství se však s paleem rozhodně míjí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: a kde máš bílkoviny a tuky? Základem paleo a podobnách diet je málo sacharidů, hodně bílkovin a tuku. Proto se jí málo ovoce, protože to je jaksi voda a cukry.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    Ahojte, nevie niekto, ako znasa Paleo istu kombinaciu s frutarianstvom? Mne nechuti samotna surova zelenina (napr v salatoch, ako priloha), ale ovocie mam rad a chuti mi. Ale sa to bije s principom palea, ze ovocie ma byt iba obcas. Vie mi v tomto niekto poradit? Zeleninu som schopny jest iba zapekane, vo forme polievok, alebo v kari, ale upravou sa zabija dost zivin, ktore by som doplnal pripadne ovocim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: dostala jsem se k tomu článku a začnu se koukat na blog :-)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: jsi na to narazila nahodne nebo se postupne prokousavas celym blogem? Peter tam ma zabavnou "Fruit and vegetables" serii :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam