TYPHUS: v syrové zelenině je možná víc živin než v uvařené, ale zas je tak těžce stravitelná, že se nemusí do tebe vůbec vstřebat... nesmíš to brát tak vážně a zkus načerpat vědomosti i z jiného stravovacího soudku. já si přečetla knihu o výživě podle pěti elementů (čínské stravování - když chci něco kritizovat, nejdřív chci vědět na co nadávám, četla jsem to ze zvědavosti), a kromě toho že to je strašně krkolomně napsané jsem si z toho odnesla i pár hodnotných informací, které zní docela logicky. jde o to, že některé potraviny a způsoby úpravy tě zahřívají či ochlazují, něco je stravitelnější v určité podobě a tak. například zahřátí žaludku před jídlem zvyšuje schopnost organismu jídlo dobře strávit a využít, proto se třeba pije aperitiv (alkohol) nebo teplá polévka. taky je velmi dobré snídat ráno teplé jídlo, dnešním lidem a hlavně ženám je dost zima proto, že jedí tropické ovoce které má vlastně osvěžovat lidi v tropech (protože jima každý opakuje že jsou plné vitamínů) nebo snídají cereálie s mlékem - což je obvykle vytažené z lednice a tedy studí, další věc je že když máš pořád nějaký salát, ten taky studí (osobně mám dost zeleniny v lednici nebo tam chladím salát pokud ho nekonzumuju hned) a to se na té chuti to jíst všechno podepíše... máš únor a to člověk potřebuje spíš zahřívat - vařené jídlo, kořenit zázvorem, skořicí, pít teplé alkoholické nápoje a podobně (já jsem na jižní polokouli, takže si spíš obden dělám domácí zmrzku, ale doma by mě to v únoru nenapadlo). na první poslech to možná zní srandovně, ale když se nad tím zamyslíš... něco na tom je, že? já si spoustu zeleniny upravuju tepelně a vždy k ní dám nějaký tuk, aby se z ní ty vitamíny mohly vstřebat, protože většina jich k rozpouštění a vstřebání tuk potřebuje, pokud vím... do salátu spoustu olivového oleje, do zeleniny na pánvi nebo v hrnci dávám máslo, často si na zeleniny dávám strouhaný sýr nebo ho mám jako součást "přílohy" k masu, pokud ono samo není dost tučné.
TYPHUS: pokud si hlídáš konzumaci cukru, je lepší jíst sladké jen dopoledne anebo celkově hodně omezeně, pokud ji neřešíš, dej si sladké kdy chceš, jen zas přidám teorii z jiného soudku - ovoce nejíst jako dezert, protože se tráví mnohem rychleji než jiné potraviny (třeba maso) a pak při tom trávení akorát zahnívá na vrchu toho cos snědl předtím a budeš to hodiny trávit... ovoce si dávám spíš jako svačinku mezi jídly, když nechci něco většího.