• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FITH
    FITH --- ---
    LUCIASHECK: Chápu :o), jednou týdně prostě luštěniny zařazuju, protože je mám ráda i když jejich vedlejší produkt vnímám taky negativně. Zajímavé je, že při konzumaci luštěnin a vyloučení obilných produktů a škrobu nejsou následky tak zdrcující :o)
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    AOTEAROA: Dakujem za odpoved. Doteraz som pocul hlavne o tom, ze paradajky su lepsie tepelne upravene, ako surove, hlavne kvoli antioxidantom, ktore sa lepsie vstrebavaju po tejto uprave. Tak som si rozsiril obzory a urcite si o tomto nieco pozriem.


    NYX: Dakujem aj tebe za odpoved
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FITH: já bych z tvýho jídelníčku měla problém hlavně s věcma jako samotná hrachová kaše... a to nejen proto, že ji nemam ráda :-D
    FITH
    FITH --- ---
    AOTEAROA: To máš určitě pravdu, melta je z žita, ječmene, kořene cukrové řepy a čekankového kořene což skutečně není paleo :o) nicméně je to takový můj hříšek...

    MARTENX: Snažím se jíst víc, ale jako vedlejší produkt tohoto stravovacího systému pociťuji určitou nechuť až nevolnost, nicméně se cíleně snažím jíst víc, ono se to poddá, já si věřím. Třeba velký problém pro mě bylo zařazení většího množství tuků a dneska už to vůbec neřeším. Já únavu nepociťuju při běžných denních aktivitách, ale jak jdu cvčit tak jsem fakt jak mátoha.

    Co byste doporučili konkrétně přidat kromě té čokolády?
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    FITH: Podle mně jíš málo a tak jsi unavená. Já první měsíc na paleu držel Whole 30, necvičil jsem a byl jsem utahanej dost. Zhubnul jsem kolik jsme potřeboval (asi 5kilo), ale dál už jsem pak hubnout nechtěl a ani nepotřeboval. Po měsíci jsem začal cvičit. A s tím jsem si bez obav přidal i sacharidy v podobě ovoce. V poslední době jsem objevil hořkou čokoládu (přes 80% kakaa) před tréninkem a je to neuvěřitelná pecka. Dám si vždycky cca hodinu předem (kolem třetí odpo) dvě kostičky a k tomu tučný jogurt (co se týče mléčných výrobků tak jsem nikdy problém neměl, pouze po mléku se mi trochu hůř dýchá, tedy mléko nepiju, ale jogurt jím většinou denně a bez problémů). Od čtyř do šesti trénuju karate (s tím, že ráno jsem cvičil s kettlebelem a byl jsem běhat se psem) a po tréninku jsem svěží jak rybička a cítím se super. Bez tý čokolády jsem byl i přes sacharidy v ovoci utahanej a v osm jsem stěží držel víka.. Tedy je potřeba - za a si zvyknout (první měsíc bych únavu neřešil, zkus zvolnit cvičení jestli můžeš) a za b - najít si po měsíci co ti vyhovuje = pomalu přidávat a zkoušet různé potraviny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: tak melta by mohla být z čekankového kořene. (některé i jsou).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    FITH: já si šťouravě dovolím zkritizovat tu meltu, to není zrovna paleo :) obilí je jedna z věcí, které se vyhýbám nejvíc.
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: NYX: Zkusím zrekonstruovat jídelníček za poslední týden

    Po:
    3 vejce smažená na másle, rajčatovo okurková příloha, melta
    hrachová kaše se smaženou cibulkou
    banán a jablko
    Út:
    mandlové lívanečky s malinovou zmrzlinou (připravuji sama z malin a joburtu),melta
    batátová pyré, hrachové pyré a kuřecí stejk
    řecký salát
    St:
    avokádo, smetana, česnek, rajče,melta
    zeleninový krém
    dušené fazolky s mrkví a karbanátek
    Ćt:
    Jablko,melta
    3 smažená vejce, zeleninový salát
    květákové placičky se zeleninou
    Pá:
    Mandlové lívanečky s jahodovou zmrzlinou, melta
    Kuže pečené se zeleninou
    zeleninový krém
    So:
    3 vejce na měkko, mrkev, melta
    karbanátky zapečená brokolice, batátové pyré
    hroznové víno
    Ne:
    avokádo, smetana, česnek, rajče, melta
    masové koule, zapečený fenykl
    kroupové jelito, domácí syrové kysané zelí

    Přidat sacharidy by to určitě chtělo, ale trochu se toho bojím, jsem štěstím bez sebe, že jsem se zbavila obsedentního přemýšlení o jídle a že nemám záchvaty žravosti, což jsem dřív prostě měla a nedokázal jsem se s tím popasovat. Kindle účet sice mám, ale moje angličtina je tristní, takže tvojí
    velkorysé nabídky nevyužiju, škoda, že se podobné články nevyskytují v češtině.
    Uvítám vaše konkrétní připomíky s jídelníčku :o)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak jsem si dneska uvědomila, že končí léto, všude suchá tráva, trávím celé dny na vinici plné prachu z rostlin (není to pyl, ale prostě se z nich strašně práší mikročástky zeleně) a chemie a přitom já nesmrkám, nekýchám, neslzím a nemám angínu. co se to děje??? :D zajímalo by mě, jestli za to může víc paleo nebo jen to, že jsem přes rok na skvělém vzduchu a tělo se prostě vyčistilo. asi se pozná brzy, až se vrátím do Prahy. každopádně moje alergie jsou mnohem slabší (a už vím že po pivu se opravdu osypu, ale jinak se i ekzémy zlepšily).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Chicken Cashew Casserole | Paleo Diet Lifestyle
    http://paleodietlifestyle.com/chicken-cashew-casserole/

    To vypadá hodně dobře. Minimálně ta nakládaná cibule bude jednoduchá na přípravu a možná použít ke spoustě věcí.
    NYX
    NYX --- ---
    FITH: jen par postrebu

    1) vetsina lidi oznacuje za aerobni i aktivitu, pri ktere pali prevazne glykogen - jako priklad muzes mrknout treba na http://eatingacademy.com/how-a-low-carb-diet-affected-my-athletic-performance - pred prechodem na nizkosacharidovou dietu se u nej majoritnim palivem staval glykogen na tepovce 104 (!), to je hluboko pod urovni, na ktere vetsina lidi provozuje cardio.
    2) jak je zjevne z toho sameho linku, telo se adaptuje...ale chce to cas. da se v tomhle smeru telu trochu pomoci volbou konkretnich jidel, ale nejsem si jisty jak moc velky rozdil to udela.
    3) nejjednodussi je samozrejme pridat sacharidy...jak uz tu budu opakovat aspon po desate, paleo nemusi byt nutne nizkosacharidove :)
    4) a dalsi jednoducha varianta je zmenit styl cviceni smerem k posilovani a hiit.

    nedavno jsem tu doporucoval http://www.amazon.com/The-Science-Carbohydrate-Performance-ebook/dp/B008BYG7RW/ - ted doporuceni zopakuji. kdyztak bych mel mit moznost tu knizku nekomu pujcit pokud mas kindle ucet.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Napiš svůj jídelníček.
    A vydrž, ze začátku je slabost normální
    FITH
    FITH --- ---
    Po přečtení příspěvkuLUCIASHECK jsem se rozhodla, že to také vyzkouším. Trpím stejně jako ona chronickým zánětem a stejně jako ona mívám projevy, někdy velmi nepříjemné. Krom zlepšení zdravotních problémů jsem si slibovala i zhubnutí. Po 14ti dnech musím konstatovat, že se dostavilo obojí, projevy jsou mírnější, dole mám 4 kg ale hlavně je mimořádně příjemné, že člověk tak nějak celkově splaskne. Jedna věc mě ale přes všechna pozitiva přeci jenom trápí. Jsem poměrně aktivní (týdně cvičím cca 6 hod. aerobiku), dříve jsem se po cvičení cítila velmi příjemně a jako pozitivní bonus jsem byla po cvičení plná energie. Teď jsem totálně zdecimovaná najsem schopná při aerobní zátěži používat činky, protože je prostě neutáhnu (mluvím o 0,5 kg zátěži, což je téměř zanedbatelné). Už jsem zařadila před cvičením "mimořádnou" dávku ovoce většinou banánu, ale výsledek je nezměněn. Někde asi dělám chybu, tudíž moje otázka směřuje k těm z vás, kteří mají dlouhodobější zkušenost jak s primal stravovacím systémem, tak s vyšší fyzickou aktivitou. :o)
    NYX
    NYX --- ---
    TYPHUS: co se tyce tech mrtvych zivin, casto je to spis naopak...vzpominam si treba na clanek, ktery srovnaval kolik karotenu se vstreba ze syrove/varene * cele/rozmixovane mrkve.

    Estimation of carotenoid accessibility from carrots determined by an in vitro digestion method
    http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n5/full/1601329a.html

    “Three percent of the total beta-carotene content was released from raw carrots in pieces” when homogenized (pulped) 21% was released. Cooking the pulp increased the accessibility to 27%. Addition of cooking oil to the cooked pulp further increased the released amount to 39%.”
    [...]
    The trends for alpha-carotene were similar to those for beta-carotene, except that the absolute values were about 60% lower.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TYPHUS: v syrové zelenině je možná víc živin než v uvařené, ale zas je tak těžce stravitelná, že se nemusí do tebe vůbec vstřebat... nesmíš to brát tak vážně a zkus načerpat vědomosti i z jiného stravovacího soudku. já si přečetla knihu o výživě podle pěti elementů (čínské stravování - když chci něco kritizovat, nejdřív chci vědět na co nadávám, četla jsem to ze zvědavosti), a kromě toho že to je strašně krkolomně napsané jsem si z toho odnesla i pár hodnotných informací, které zní docela logicky. jde o to, že některé potraviny a způsoby úpravy tě zahřívají či ochlazují, něco je stravitelnější v určité podobě a tak. například zahřátí žaludku před jídlem zvyšuje schopnost organismu jídlo dobře strávit a využít, proto se třeba pije aperitiv (alkohol) nebo teplá polévka. taky je velmi dobré snídat ráno teplé jídlo, dnešním lidem a hlavně ženám je dost zima proto, že jedí tropické ovoce které má vlastně osvěžovat lidi v tropech (protože jima každý opakuje že jsou plné vitamínů) nebo snídají cereálie s mlékem - což je obvykle vytažené z lednice a tedy studí, další věc je že když máš pořád nějaký salát, ten taky studí (osobně mám dost zeleniny v lednici nebo tam chladím salát pokud ho nekonzumuju hned) a to se na té chuti to jíst všechno podepíše... máš únor a to člověk potřebuje spíš zahřívat - vařené jídlo, kořenit zázvorem, skořicí, pít teplé alkoholické nápoje a podobně (já jsem na jižní polokouli, takže si spíš obden dělám domácí zmrzku, ale doma by mě to v únoru nenapadlo). na první poslech to možná zní srandovně, ale když se nad tím zamyslíš... něco na tom je, že? já si spoustu zeleniny upravuju tepelně a vždy k ní dám nějaký tuk, aby se z ní ty vitamíny mohly vstřebat, protože většina jich k rozpouštění a vstřebání tuk potřebuje, pokud vím... do salátu spoustu olivového oleje, do zeleniny na pánvi nebo v hrnci dávám máslo, často si na zeleniny dávám strouhaný sýr nebo ho mám jako součást "přílohy" k masu, pokud ono samo není dost tučné.
    TYPHUS: pokud si hlídáš konzumaci cukru, je lepší jíst sladké jen dopoledne anebo celkově hodně omezeně, pokud ji neřešíš, dej si sladké kdy chceš, jen zas přidám teorii z jiného soudku - ovoce nejíst jako dezert, protože se tráví mnohem rychleji než jiné potraviny (třeba maso) a pak při tom trávení akorát zahnívá na vrchu toho cos snědl předtím a budeš to hodiny trávit... ovoce si dávám spíš jako svačinku mezi jídly, když nechci něco většího.
    TUILE
    TUILE --- ---
    mate nejakej tip na sladkost?
    mam chut na nejakej novej dort.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUCIASHECK: zavidim.
    ja bohuzl mam milion potrvsaninovejch alergii a to muj paleo jidelnicek dost omezuje...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    po mesici a pul hlasim vyrazne zmirneni projevu alergie na orechy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam