• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ALONSY: já do všeho rvu spoustu másla, smetany a masa jím velké porce, takže jsem prostě najedená pořádně. ale taky pracuju jinak než že bych furt seděla, to pak bude oříšek...
    ALONSY: já si k snídani té slaniny dám na pokrytí plochy střední pánve a vejce aspoň tři. někdy k tomu přidám i posypání sýrem, a jabko tam mám celé. když máš hlad, jíš málo. nezapomeň, že jsi zvyklá mít naplněný žaludek nějakou hmotou (chlebem).
    LUCIASHECK: přesně tak... a když ten den mám volno (=nehýbu se) a ta snídaně je v 10 místo v 6 ráno, tak nemusím jíst až do večera, kdy dostanu chuť na nějaký lehký salát.
    ALONSY: avokádo jím samotné jako svačinku, mám ráda jednoduchá jídla, ale někdy si k tomu přidám cibuli, dá se to pochystat s tuňákem apod.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LUCIASHECK: Tak to vyzkouším. Zařadím víc vajíček a odpoustím si k snídani to jablko (i když s tou slaninou je tak výborný!)

    Jinak jak jsem po dojedení psala, že mám pocit, že jsem nic nesnědla, tak po půl hodině už se cítím trochu sytější :)

    Dvě avokáda mi tu akorát dozrávají.
    Jíš je jen tak samotná, nebo je nějak ochucuješ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Ja zjistila, ze u me zalezi v podstate jen na snidani... Jakmile mam vydatnou snidani, je vsechno ok (4 vejce, platek poradny slaniny, pulka avokada a na mlsnou par oliv je pro me zarukou uspesneho jidelniho dne, kdy nemam hlad a nehoni me mlsna... Z ovoce v podstate muzu snidat jen maliny, jiny ovoce k snidani mi zpusobuje zravou.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja s tim v posledni dobe taky valci, zjistila jsem ze casto se zacnu citit najezena az kdyz snim nejakou ryzi, ryzovej chlebicke, sladkej brambor nebo tak, tipuji ze proste neco skroboveho. a si jsem jista ze tuku a proteinu jim dost ale mam stejne takovej pocit nedonajedenosti. ted zrovna moc nemam cas a silu to resit takze tu ryzi a spol proste obcas jim... ale kdyby jste nekdo vedel nejakej trik tak reknete
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A teď mám po dvou vajíčkách, jablku a kusu slaniny pocit, jako bych nesnědla vůbec nic.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hodně lidí píše, že s nástupem paleo přestali myslet nonstop na jídlo a na tláskání se.
    Mám přesně opačný problém.
    Nevím, jestli to je tím, že mi to paleo prostě tak chutná, nebo nejsem schopná zvolit složení stravy tak, aby mě fakt zasytila.
    Ani jsem nevěděla, jak strašně dokáže to pečivo zaplácnout.

    Tohle je můj jídelníček za první dva dny, i když to asi nic moc neřekne: (čokoláda je jedna kostička 85%, odpustit bych si to mohla, ale začínám rovnou tak, jak to plánuju dodržovat celou dobu, ač je mi myšlenka Whole30 sympatická)

    Jablko, banán, kostka čokolády.

    Květáková polévka (se slaninou)

    Zeleninový salát s kuřetem (troška)

    Jablko, banán, čokoláda

    Mandle

    Salát s kuřetem


    ->


    Slanina, vajíčko, jablko

    Mandle

    Dušené hovězí, hrášek, mrkev, brambora

    Banán, rozinky, mandle (smíchaný v malé skleničce a fakt mě ta chuť překvapila, mňam mńam)


    Ještě teda musím nutně vymyslet, jak zařadit pohyb, ale to už je na mě moc změn najednou :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHMAIDA: víno je paleo, na ovocné čůčo choděj i zvířata.¨

    African Animals Getting Drunk From Ripe Marula Fruit - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=D5E5TjkDvU0
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY: Ceny jsou vyšší, ale přijde mi že to maso je dokonalý. Nicméně sasov jsem ještě pořádně nevyzkoušel, jen něco málo.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    takze report z hor....

    prezila jsem relativne dobre :) Na cestu jsem si udelala vajecny muffiny na slano - delikatesa a ten cokodort, co tady koloval :) nadsene si ho davali i nepaleozravci :)))

    Snidane byly bajecny, vajicka, slanina, pridala jsem tedy i rakouske mistni syry, predevsim kozi :) Nekdy to bylo hodne tezky, protoze tam byly hromady vynikajicich jablecnych kolacku z domacich jablek :) vydrzela jsem po snidani krasne 4 - 5 hodin, akorat do obeda... a obed bylo vzdy maso a salat... stacilo...

    no a pak vecere...napr. doma delana bolonska s pecenou cuketou, rostenka s listovym spenatem atd...
    posledni tri dny, uz to takova pohoda nebyla... narazili sme na bufet, kde jsem si k obedu mohla dat jen masoxovej vyvar na nekolik zpusobu s ruznym knedlem nebo hranolky nebo wurst, kterej nevypadal nijak vabne... pak jsem si zapomnela koupit dost sunky a dala sem si rakouskej chleba s maslem ... proste trochu sem hresila...

    co jsem ale zjistila, ze jednak mi to nedelalo moc dobre a hlavne kdyz jsme se vratili domu a ja najela na low carb-paleo, mela jsem normalni sacharidovou kocovinu :))) - motala se mi hlava, bylo mi na zvraceni, dostal me z toho az radnej zeleninovej salat s orechama :)))

    ted uz si zase frcim a citim se bajecne...

    jo, jen jsem se chtela zeptat, jak to mate s alkoholem...?
    Obecne ho moc nepiju, ale na tech horach se lilo porad... ne nejaky velky kalby, ale k veceri vzdycky lahev vina padla...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nakupujete někdo tady?
    The Real Meat Society | THE REAL MEAT SOCIETY
    http://www.trms.cz/kramek/vse

    Jak je to tam s cenama? Přemýšlím mezi nákupem tam nebo si to nechat dovézt ze Sasova, kde se mi ty ceny zdají docela OK.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak po dnešní slanině s vajíčkem a jablkem (na málo sacharidů kašlu, stejně jako na vyloučení brambor a luštětnin, narozdíl od pečiva jsem si nikdy nevšimla, že by mi něco z toho dělalo problém) nechápu, proč jsem se na to kdy vykašlala. Rozhodně lepší než koblihy a rohlíky s máslem:)

    Jen budu muset vychytat porce, nejraději bych si hned přidala, ale ani náhodou, v kuchyni nestrávím ani o vteřinu dýl než je nezbytně nutné! :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    a já jsem zjistila, že jakmile najedu na pořádně dodržované paleo, tak mám problém s tím že hrozně moc vařím a nestíhám to sníst... často přijedu domů z 10hodinové dřiny na vinici a nemám chuť večeřet, nebo přivezu půlku jídla co jsem měla na celý den zpátky domů. a to jsem ještě teď dvakrát táhla připravenou svačinku - dýňovo-mandlový chlebíček s máslem. no, mám to pořád tady v krabici a asi se to dřív zkazí, než to sním! asi moc nakupuju, a pak to ani nestíhám vařit, jak jsem unavená, ale přitom když si uvědomim že makám 55-65 hodin týdně a denně si vařím jídlo na další den, docela se obdivuju! :D

    naprosto skvělá věc se mi přihodila!! sladké pečivo a dezerty a sušenky (když výjimečně ochutnám) mi začly připadat "fůj odporně sladké" - to se mi za celý život nestalo :D kámoška o svačině sežere celý balíček sušenek Oreo a když mi nabídne, úplně v klidu odmítnu. nechápu! :D doufám, že mi to dlouho vydrží :) připadá mi, že mi i nějak přestává chutnat bílé pečivo (teda zkoušela jsem ho teď asi po půl roce dvakrát a nicmoc).
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Co si myslim o, dnes velmi popularnich, farmarskych trzistich // Farmarske trhy http://tmblr.co/ZwwS9uf1K3oc
    ANNYSEK
    ANNYSEK --- ---
    ja mam taky pocit, ze tim slow carb travim strasne casu.. nejen pripravou jidel, ale taky premyslenim o tom, co budu varit..
    dneska jsem se ale snazila vyresit aspon snidane, takze jsem si udelala dve varky vajickovych "muffinu" - jedna varka s lososem a jedna s kuretem, v obojim je taky paprika, jarni cibulka, rajce a rapikaty celer.. jsem zvedava, jak mi to pojede:)
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, tak jsem strávila několik hodin přípravou a nákupy, ale mám takový neblahý pocit, že tu stejně nevydrží nic ani do zítra:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JINX: no co se týče paleo a low carb, tak kompoty jakéhokoliv druhu kromě domácích povidel moc smysl nemají, protože je tam přidaný cukr. Hodně cukru.

    Zakonzevováním se sníží obsah termonestabilních vitamínů (klasicky C), ale třeba karotenidy z barevného ovoce jsou lépe vstřebatelné až po tepelné úpravě. Ale právě kvůli vysokému obsahu cukru jsou kompty a spol. jsou spíš zákusek, než porce syrového ovoce/zeleniny.

    Konzervovaná rajčata jsou většinou bez aditiv a zrovna to je zelenina, která tepelně upravená je nutričně hodnotnější než syrová a teda jak píše SOLEI: konzervovaná rajčata jsou rajčata, to co teď koupíš je divná hmota.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JINX: Smysl to ma. Pocitej s tim ze surovina se sbira ve skliznove zralosti, ktera sice nastava drive nez je konzumni, ale sklizi se za optimalnich podminek pro danou rostlinu. Proto je takova zelenina chutnejsi a vitaminove hodnotnejsi ( ackoli se konzervaci neco ztrati tak zdaleka ne vse) a ma vice cukru, mene bilkovin a mene dusicnanu nez to co se sem ted doveze ze skleniku kdesi v Alicante.
    JINX
    JINX --- ---
    Kdyz uz jste nacali tuhle debatu zda neco vydrzi v lednicce nebo ne. Ma smysl kupovat treba rybizovy/boruvkovy/brusinkovy/jakykoliv jiny kompot, nebo drcene rajcata a podobne veci, nebo se tim zakonzervovanim zlikvidujou vsechny vitaminy? Tusim ze u hluboce zmrazene zeleniny/ovoce by to melo byt ok, mam pravdu nebo se pletu?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Představovala jsem si vydrhnout citrón i s kůrou, nakrájet si třeba pět na čtvrtky a pak to do toho pití jen házet :) Ale nevím, jestli je to dobrý nápad. V mých představách to vypadá ideálně :)

    Ok, podívám se po nich a pořídím, díky.
    Na mase moc čas ušetřit nejde, to se stejně jen okoření a hodí do trouby nebo na pánvičku a beztak budu objednávat ze Sasova, tak mi to dovezou až pod nos.. - no, nakonec to nebude asi až tak strašný s časem, jak si to pamatuju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: předkrájenej citron? jako na plátky, a že to pak hodíš do vody? Když už, tak zamraž vymačkanou šťávu, trochu naředěnou vodou jako ledové kostky, ale mrazit to i s dužinou a případně slupkou mi nepřijde jako moc velká úspora času ;-)

    Na tu zeleninu ideálně pořiď vakuovací krabičky a vycucni z nich vždycky před uzavřením vzduch, aby to oxidovalo co nejméně.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TUILE: Jo, už to plánuju tak dlouho, že by to asi mohlo jít :)
    Když pořídím krabičky, tak zelenina nakrájená a zavřená v ledničce pár dní vydrží, že jo? :)
    A předkrájenej citrón v mrazáku, tak, že by se dal házet do vody místo ledu ztratí tím zamražením vitamíny? Nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam