• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: Mě stačilo co jsem si občas užil když jsem byl dítě :D a nějak bych se k tomu nevracel :) nadruhou stranu by to vyřešilo problém s nedostatkem fyzické aktivity :DDD


    ZUZKAOU: Tak ta chuť je ovlivněna mnoha faktory, nejvíce však následným zpracováním toho masa. Asi nejlepší bude příklad. Kdyby jsi měla kus svíčkové ten rozdělila na dvě stejné části jednu část prohnala "velkovýrobními procesy" a druhou nechala zpracovat u řezníka pak ty dva kusy stejně upravila tak to bude chutnat jinak, ale kvalita masa zůstane stejná. A když to řeknu ještě jinak a hodně zjednodušeně nejvíc ti chuť ovlivní krev co zůstane v tom masu. (vlastní zkušenost)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVORO: na druhou stranu český bio maso a běžný český hovězí chutnaj jinak. Což ovšem může být dáno plemeny, či čím.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: jj, vim ze tady na tom jsme hodne dobre, ale stejne bych do toho, mit tu moznost, sla ;)
    SVORO
    SVORO --- ---
    ZUZKAOU: Přesně... a jediná věc co mě na Čechách mrzí je právní klička v názvu Bio, takže tím, že je něco s nápisem Bio tu v podstatě nehraje moc roli co se kvality či zdravotní nezávadnosti (rozumněj složení a původu) týče což je celkem smutný...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVORO: tak nějak - kdo má trochu pastvin, tak má masné krávy, protože se mu přes léto pasou, což je jaksi nejlevnější způsob krmení a ještě na to čerpá dotaci za údržbu krajiny. S mléčnými kravami už to je výrazně horší, ale pořád ještě jsou naše veterninární a hygienické předpisy velmi prospěšné. USA jsou v tomhle daleko blíž třeba Číně.
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: Tak já mám trochu výhodu v tom, že teta dělá u řezníka, takže vím co a jak tam dělaj a jsem spokojen :) ale občas se stane, že maso slanina dojde a pak není vyhnutí mno :) nebo :(


    KABIS: Stejně by to nemělo až tak moc smysl imho. Každopádně jsem celkem rád, že jsme v Evropě a kvalita masa z "velko chovů" je celkem dobrá někdy je na úrovni "Bio či Grass Fed" USA, teď neberu v potaz průšvihy jako maso z Polska ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mit vetsi pozemek tak si na to maso ty zvirata s radosti chovam...
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: bych rekla ze prinejhorsim si zabehas ;)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SVORO: Jedině u řezníka, od tý doby, co mám jednoho hodně kvalitního tak 2 km od domova.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: a není vidět :-)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    To nevím, no vyhazovat se mi je nechce, možná kousek ochutnám a budu čekat, co se stane :-D
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: anglická slanina, šunka od kosti, špek, česnekový bok + spousty dalších "paleo" věcí je uzenina ;)

    Jinak ideálně nakupovat přímo u řezníka malý městě, vesnice...

    žel té "chemii" se nevyhnete nikde... Mimochodem zkuste se podívat na složení anglicke slaniny ;) celkem vtipné.

    Osobně jsem zařadil do jídelníčku u takové věci jako špekáčky (musí to obsahovat slovo špekáček nebo špekáčky) + pár dalších "uzenin" (párky, klobásy) je důležité si přečíst složení a celkem jsem byl překvapenej když jedny klobásy na grill v Lidlu měly obsah vepřového masa 96% !! stejný obsaha masa co má anglická slanina ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: botulotoxin je jen bez pristupu vzduchu a pri vyssich teplotach, ne?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: nám se výborně sušily klobásy přes zimu ve sklepě, jenže ted jak přišlo jaro, tak schnou o dost pomalu, navíc mi na nich roste nějaká bílá plíseň, vypadá sice úplně jako ta ušlechtilá, co je na fuetech, ale nemám odvahu to zkoušet, botulotoxin je svině
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak domácí výroba šunky a neuzených klobás je celkem jednoduchá a chce to jen dva strojky (šunkovar a mlýnek na maso s nástavcem na klobásy), které se po bazarech dají koupit po pár stovkách. Dají se dělat bez konzervačích soli a nebo s přírodními dusíkatími sloučeninamo (celerová šťáva), ale teda mají daleko nižší trvanlivost

    A teda uzeniny plně uzené kouřem jsou daleko jedovatější, než nakládací soli. Výroba sušených, fermentovaných uzenin bohužel chce prostor kde se dá kontrolovat a udržovat stabilní teplota, vlhkost a přísun vzduchu. Tedy onu obydlenou jeskyni, kde vzadu, kde už je celoročně chladno máš pověšené přebytky z lovu, když ti předtím visely v odvodu kouře z ohniště.
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: ja jsem prave prchazela recepty aac ne stavebni kamen, vyskytuje se to (treba slanina je pouzivana hodne)

    NIGHTFURY: takhle to u sebe vidim taky (plus sunku si delam domaci ;) ) do budoucna.

    Ma fakt jen zajimal celkovy nazor :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KABIS: Já se snažím dodržovat pravidlo "raději maso než uzeniny" a občas si prostě kvalitní šunku/slaninu nebo klobásku dám a neřeším to. Jestli je to správně netuším :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Tak já myslela, že paleo má jíst co nejvíc potravin, které nejsou průmyslově zpracované, takže ty uzeniny nejsou nějaký stavební kámen té diety.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: asi takhle - kdyby tam nebyl, měl by ses bát mnohem víc :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    LUCIASHECK: jde mi o to, jestli to je v poradku protoze pri takovehle diete toho clovek bude kozumovat asi docela dost (resoektive vic nez pri jinych) a treba dusitan sodny je vsude a pritom pro me to je docela strasak.. Tak by me zajimalo, jestli to nekdo nejak resi nebo jestli se bat noceho nemusim.., a tak :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam