• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: Takže jsme pár, jíme paleo s tím, že max 5% jsou jídla typu podvádění, jíme alespoň jednou měsíčně v restauraci (většinou tak 3x), pečeme z mandlové mouky. Průměr za posledních 5 měsíců 7 tisíc na jídlo. Bohužel tam patří i situace, kdy vařím/peču pro návštěvy což bývá alespoň 2x měsíčně. Takže těch cca 6 tisíc pokud člověk nekupuje drahé ryby si myslím na pár je akorát.

    Jinak NYX to shrnul krásně, mletá masa, vnitřnosti, vyřadit ořechy to určitě výrazně sníží náklady. Jinak mrknu na můj blog pro inspiraci (mmetla.wordpress.com), nemívám tam vždy jen drahé záležitosti. Fritaty, omelety, masové koláče jsou levné, rychlé a obrovské možnosti měnit. Pokud vadí vnitřnosti či ty vejce, je to o zvyku, prostě když se připraví zajímavé recepty a vymlátí se z hlavy trapné předsudky, jde to pak i velmi levně :)
    Výhodnější je vždycky kupovat celé kusy jak říkala Zuzka, já kvůli malé lednici a mražáku, tohle praktikuju jen s kuřatama a je to asi tak 1/3 ceny kdybys to kupovala na jednotlivé části. A dále pak naučit se využívat úplně vše (např. odkrojené kůže a tuk na sádlo a škvarky, určité části zeleniny co by se vyhodily se taky dají zpracovat dále atd.) Zkusím mkrnout někde jsem měl kuchařku, kde všechna jídla byla v ekvivalentu 25 Kč na porci a byly to fakt nádhery.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: hele ale třeba steaky z hovězího srdce jsou fakt super - je potřeba je teda předem namočit do něčeho kyselého (víno, ředěná citronová šťáva, kefír a tak). Při troše okrájení (odřezky na polévku) to je prostě plátek masa.

    Preparing Beef Heart | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: mrazák vlastníme bohužel přesně ve velikosti jednoho běžného šuplíku, takže velkozásoby masa taky nepřipadají v úvahu.

    Vnitřnosti se u nás rovněž neuchytí. Ty kupuju akorát na polívku nebo játra jako přídavek třeba do guláše, popř. na paštiku.

    Celkově tak nějak všechno v tuhle chvíli hraje proti úspornosti :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: vnitřnosti. Ovšem něco mi říká, že se to tvému muži nebude líbit... (srdce, žaludky a jazyky jsou navíc svalovina, ne tkáně)

    Jinak teorie praví - zajet si někam třeba pro půlku beránka/prasete a spol. popřípadě do prodejny na jatkách a kupovat velké kusy masa, které pak rozporcuješ a zamrazíš. Ale nemaje velkého mrazáku, nezkoušela jsem to.

    A tipla bych si, že nabídka masných zvířat z malochovů bude napodzim tu http://www.ifauna.cz/

    (teď jsou tam pochopitelně mláďata na chov)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MR_DAN: jenže ty u nás jim jenom já, muž je nepozře =/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUCIASHECK: vejce jsou levny :-) jako prejedi se rychle, ale da se hodne improvizovat
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Máte přehled, na kolik vás měsíčně vychází jídlo? Jestli ano, na kolik? Ideálně pokud by tu byly celé páry, které dodržují nějakou verzi týhle "diety" společně.

    My jsme zkusili na chvíli "částečně vysadit", co to udělá, a výsledky jsou tristní, musíme tedy najít cestu, jak šetřit v rámci živ. stylu :-D Muž mění práci a nástupní plat v nové má tak příšerně nízkej, že budeme nejspíš v následujícím roce počítat doslova každou korunu, moje příjmy jsou značně proměnlivé...

    Pokud máte nějaké osvědčené levné recepty, budu ráda, pokud se podělíte.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak sasovské maso se dá objednávat jednou týdně a platí svozné 5 kč/kg při osobním odběru na svozném místě.

    Biopotraviny, bio maso vepřové i hovězí, bio brambory a cibule v e-shopu - Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz/jak-nakupovat
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    FITH: Taky prosím o kontakt :-)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    FITH: pridavam se s prosbou o zdroj :) a gratuluju!
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: Já to měl podobné, pod 150 jsem trpěl jako čert. Naštěstí už to nehodlám dlouhodobě dělat. Jinak konečně jsem se dostal k tomu, abych si dočetl starší čtivo a narazil jsem v Respektu na článek s tebou :-) Příjemné počtení ;)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: masa není nikdy dost, zvláště toho dobrého, taky bych poprosil o kontakt, pokud se budeš dělit :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    FITH: A podělíš se o zdroj, nebo sám máš málo?
    FITH
    FITH --- ---
    Drobný raport z mého života, mám dole 15 kg :o). Objevila jsem výtečný zdroj bio hovězího z býčků krmených trávou, za více než rozumné ceny. Co víc si může člověk přát?!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: no jako vím o existenci kombuchového kafe. Ale nikdy jsem neměla odvahu to zkoušet a to ani s vodním kefírem, který je takový dovanilkova.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ne probuh :) na doplneni tuku, kdyz tu padly ty skvarky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: do kafe? Ne že by se mi to čas od času poránu nestávalo, když si nevšimnu, že mlíko zkyslo, ale je to hnusný.

    A když už, tak kefírovej creme fraiche. Čili zkefírovaná šlehačka.


    Jinak nasekaný, lehce ovařený květák s chilli, asijskými bylinkami (minimálně koriandr), citronovou šťávou a sezamovým olejem je moc dobrá příloha ke grilovanému masu s asijskou notečkou (vietnamská marináda - rybí omáčka, citronová/limetová šťáva, med, zázvor, česnek)
    NYX
    NYX --- ---
    a zakysana smetana...s tou je to skoro podvadeni :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Na doplnění tuku je dobrá zásoba škvarků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: zatím mi to vychází na 160 g denně a poslední dva dny tu nemám slaninu a ani chuť na vejce, takže cpu kokosák do kafe, protože jinak moc nefunguju. Při 130 jsem byla zcela nepoužitelná.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: na jaky mnozstvi tuku tak priblizne miris ze se snazis najit cesty jak pridavat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a teda ještě lepší je to s přidaným kakaem (neodtučněným, popřípadě raw)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam