• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SARKUF: to by musela mit vetsi mrazak :))
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SARKUF: taky možnost, ale myslim, že na nájem zatim přispěje víc než projí :-D
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    LUCIASHECK: a neni lepsi ho snist nez vymenit?.)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MMETLA: to je mi jasný, že to nejde řešit hned... proto mě zajímá, pokud někdo má tip na nějakej vyloženě levnej recept, kterej dělaj, osvědčil se, atd... a proto taky zjišťuju s dvouměsíčním předstihem.

    Občas si řikám, jestli by nebylo snazší vyměnit chlapa za nějakýho bez tak silnýho pocitu "společenský odpovědnosti" než s tim současnym sestavovat jídelníček :-D
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: no já nemyslel předsudky na vejce, pokud jsou problém, chápu, myslel jsem to spíš na ty vnitřnosti, které prostě vyjdou nejlevněji. Jinak nevím jaké rady & tipy používáš, proto jsem tak na rychlo tady plácnul i ty další. Já osobně věřím tomu, že i low budget se dá paleo provozovat a řešní vždy existuje! Jen to může být místy trochu víc stereotypní, ale to nebývá až tak na škodu. A druhý aspekt je, že pro Vás nemám okamžité řešení, tohle je totiž téma, kterému jsme se nevěnoval a nejsem si ani jist, jestli existují české zdroje tímhle směrem. Koukal jsem že v Kindlu mám jednu knížku, mrknu zda to má smysl (oprava: nemá). Určitě si však myslím, že by nebylo na škodu místo masa zařadit zpět máčené luštěniny jako zdroj proteinů, protože tam ta cena spadne opravdu krutě dolů.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Vejce jsou jediny, s cim problem nemame, ty mame nastesti od tchyne (aspon v necem je normalni :-D)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MMETLA: Naklady cca 6-7 na jidlo mame v tuhle chvili taky, to je castka, se kterou se da vyzit velmi pohodlne, vsechny ty "setrici" moznosti typu kupovat cely kure misto casti provozuje snad kazdej rozumnej clovek, tedy i my. Kdyz rikam, ze vejce nesni, tak je proste nesni. Jednou jsem ho premluvila, at neco vajecnyho zkusi, snedl to sice v pohode, ale nasledujici tri dny problil, takze napaditost a prekonani predsudku to asi nevyresi...

    Problem je, ze vzhledem k situaci bychom se potrebovali dostat mesicne s jidlem maximalne na 4 a pul tisice a to je opravdu strop, kterej ted cca rok nebude mozny prekrocit (pokud mne nezacne prace zazracne vydelavat alespon trojnasobek), pokud to nebudou 4 a pul ale 4, bude to jeste lepsi, protoze bychom nejeli uplne nadoraz. Tedy potrebuju behem nasledujiciho cca mesice a pul, nez zacne chodit ta skarede nizka mzda, vymyslet opravdu maximalne uspornej jidelnicek, kterej ale musi bejt clovek schopnej jist i dlouhodobe, v muzove pripade i vzhledem k praci dost vyzivnej.

    Moznost obedu v praci bohuzel nema ani jeden z nas, takze to nejde nijak osidit ani tady.

    Z rodiny neco pestuje jen tchyne a ta je ochotna se vzdat maximalne jahod (plus vejce, ale ty u nas resi jen cast myho jidelnicku), sami bydlime v byte (bez balkonu ci vetsich parapetu), takze pestovat nic krome bylin taky moc nejde.

    Nechci, aby to vyznelo tak, jak vyznivala sveho casu Quorra v hubnoucim auditku, ale vzhledem k tem castkam, o kterych se bavime vyse, potrebuju opravdu trochu drastictejsi zasah nez jen kupovat cely kure a ze zeleninovejch slupek delat vyvary nebo pomazanky
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: To nevím, nakupuji tam cestou na chalupu :o)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: nejak z te stranky nejsem moudra, da se jejich produkce koupit v praze?
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    a na vejcich se da usetrit tady:) bral jsem bilky a omega vejce (minimum 72ks) a pohoda, 5L bilku stoji asi 250kc
    CHLAZENA - Schubert Partner a.s.
    http://www.schubert.cz/cs/vejce-gastro-pasterovana/chlazena/default.aspx
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: Takže jsme pár, jíme paleo s tím, že max 5% jsou jídla typu podvádění, jíme alespoň jednou měsíčně v restauraci (většinou tak 3x), pečeme z mandlové mouky. Průměr za posledních 5 měsíců 7 tisíc na jídlo. Bohužel tam patří i situace, kdy vařím/peču pro návštěvy což bývá alespoň 2x měsíčně. Takže těch cca 6 tisíc pokud člověk nekupuje drahé ryby si myslím na pár je akorát.

    Jinak NYX to shrnul krásně, mletá masa, vnitřnosti, vyřadit ořechy to určitě výrazně sníží náklady. Jinak mrknu na můj blog pro inspiraci (mmetla.wordpress.com), nemívám tam vždy jen drahé záležitosti. Fritaty, omelety, masové koláče jsou levné, rychlé a obrovské možnosti měnit. Pokud vadí vnitřnosti či ty vejce, je to o zvyku, prostě když se připraví zajímavé recepty a vymlátí se z hlavy trapné předsudky, jde to pak i velmi levně :)
    Výhodnější je vždycky kupovat celé kusy jak říkala Zuzka, já kvůli malé lednici a mražáku, tohle praktikuju jen s kuřatama a je to asi tak 1/3 ceny kdybys to kupovala na jednotlivé části. A dále pak naučit se využívat úplně vše (např. odkrojené kůže a tuk na sádlo a škvarky, určité části zeleniny co by se vyhodily se taky dají zpracovat dále atd.) Zkusím mkrnout někde jsem měl kuchařku, kde všechna jídla byla v ekvivalentu 25 Kč na porci a byly to fakt nádhery.
    FITH
    FITH --- ---
    CRANK:
    MMETLA:
    SHMAIDA:
    BESSAYA: http://www.agrokomplex-vernerice.cz/cs/
    tady najdete vše, ceník i kontakty. Maso je opravdu prvotřídní.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIASHECK: částečně vysadit a výsledky jsou tristní? já teď asi 10 dní jedla víceméně nepaleo a můj obličej a pleť na rukou vypadají nejhůř za poslední rok a horkotěžko se toho zbavuju (nehledě na neustálou chuť na kdejakou sladkost a hovadinu). o trávení nemluvě :)
    takže já ač velmi těžce pod nulou co se týče financí, se tak nějak furt držím stravy plné tuků a nekravin. peníze se časem vydělají, ale zdraví mám jenom jedno a nehodlám platit stovky a tisíce za léky, který bych už po pár týdnech žraní opět dostala na imunologii...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: hele ale třeba steaky z hovězího srdce jsou fakt super - je potřeba je teda předem namočit do něčeho kyselého (víno, ředěná citronová šťáva, kefír a tak). Při troše okrájení (odřezky na polévku) to je prostě plátek masa.

    Preparing Beef Heart | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/
    NYX
    NYX --- ---
    jo a samozrejme nekoukat na paleo cernobile a nerozdelovat potraviny jen na povolene a zakazane, ale koukat na to spis jako na kontinuum...takze zvazit ryzi, brambory apod. pro inspiraci kouknout treba na http://www.bulletproofexec.com/the-complete-illustrated-one-page-bulletproof-diet/ (ac Aspreye nemusim a ne u vsech tech veci souhlasim s umistenim, ten zaklad ma asi ok)
    NYX
    NYX --- ---
    LUCIASHECK: projdi jidelnicek a zvaz u vseho nejaky pomer vykon cena, plno veci se da vyhazet a nahradit necim lepsim a levnejsim.

    co me tak napada:
    mlete maso, jatra
    zvazit zaradit lusteniny ala wapf
    ta zakysana smetana je v tomhle taky super...za par supu hromada tuku co pritom nema tu mastnou chut
    v makru maji super nefarmoveho lososa (135/kg + dph, v akci byva casto za 115/kg)
    vubec makro za rohem + velky mrazak udela paleo podstatne snazsi a levnejsi

    vyradit orechy, tam je ta uzitna hodnota vzhledem k cene nesmyslna
    ovoce / zeleninu brat co vyjde zrovna dobre, pripadne si nasazet vlastni aspon do kvetinacu za oknem

    jinak paleohacks jsou toho plne, takze doporucuji procist prislusne thready
    Hottest 'budget' Questions - PaleoHacks.com
    http://paleohacks.com/questions/tagged/budget#axzz2WevpUz7m
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: mrazák vlastníme bohužel přesně ve velikosti jednoho běžného šuplíku, takže velkozásoby masa taky nepřipadají v úvahu.

    Vnitřnosti se u nás rovněž neuchytí. Ty kupuju akorát na polívku nebo játra jako přídavek třeba do guláše, popř. na paštiku.

    Celkově tak nějak všechno v tuhle chvíli hraje proti úspornosti :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: vnitřnosti. Ovšem něco mi říká, že se to tvému muži nebude líbit... (srdce, žaludky a jazyky jsou navíc svalovina, ne tkáně)

    Jinak teorie praví - zajet si někam třeba pro půlku beránka/prasete a spol. popřípadě do prodejny na jatkách a kupovat velké kusy masa, které pak rozporcuješ a zamrazíš. Ale nemaje velkého mrazáku, nezkoušela jsem to.

    A tipla bych si, že nabídka masných zvířat z malochovů bude napodzim tu http://www.ifauna.cz/

    (teď jsou tam pochopitelně mláďata na chov)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MR_DAN: jenže ty u nás jim jenom já, muž je nepozře =/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUCIASHECK: vejce jsou levny :-) jako prejedi se rychle, ale da se hodne improvizovat
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Máte přehled, na kolik vás měsíčně vychází jídlo? Jestli ano, na kolik? Ideálně pokud by tu byly celé páry, které dodržují nějakou verzi týhle "diety" společně.

    My jsme zkusili na chvíli "částečně vysadit", co to udělá, a výsledky jsou tristní, musíme tedy najít cestu, jak šetřit v rámci živ. stylu :-D Muž mění práci a nástupní plat v nové má tak příšerně nízkej, že budeme nejspíš v následujícím roce počítat doslova každou korunu, moje příjmy jsou značně proměnlivé...

    Pokud máte nějaké osvědčené levné recepty, budu ráda, pokud se podělíte.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak sasovské maso se dá objednávat jednou týdně a platí svozné 5 kč/kg při osobním odběru na svozném místě.

    Biopotraviny, bio maso vepřové i hovězí, bio brambory a cibule v e-shopu - Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz/jak-nakupovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam