• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CORNELA: Taky se divím, že zrovna tady se toho lidi bojí - předpokládám, že když už člověk tenhle klub najde, tak má načtené aspoň základy. Jako že vajíčka nejsou špatná :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SVATY: Cholesterolu ve vajickach se neboj, je to mytus
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    SVATY: to je tak akorat, ykus to vzit jako vychozi hodnotu a jist tak abys ve dny kdy necvicis mel takovej prijem a ve dny co cvicis o neco vyssi (treba 250kcal) a uvidis co to udela, kdyz se vaha a centimetry v problemovejch partiich budou hejbat smerem dolu (vaha max o 500-800g tydne) tak vydrz a kdyz ne, tak 250kcal uber
    SVATY
    SVATY --- ---
    CORNELA: podle vzorce BMR = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) − (6,755 × věk v letech) mi vyšlo 2072.0977. To je něják moc ne ?
    SVATY
    SVATY --- ---
    FRONEMA: Právě u vajíček mám strach z cholesterolu a u masa zase abych neměl zbytečně moc tuků a proteinů.
    ANA_CO_MA_DOST: Kolik je tak minimum ? o svaly bych přicházel opravdu nerad. popř. čím je vhodný to dohnat, předpokládám že bez tuků a sacharidů to nepůjde.
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    Ve cvicebni den 500 net calories? to budes akorat palit svaly jak divej. Ja pri 80kg a cviceni 2x tydne hodinu snim cca 2700kcal abych si udrzel vahu a nehubnul.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SVATY: imho dobrre, akorat prvni den si mel malo tuku, zbytek dni ok.

    vajicek se neboj klidne deset, ale hlidej si jen at nemas nejak nesmyslne proteinu, to samy s masem
    sadlo je dobre, urcite jo
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    Takhle si Vám trochu dovoluji .. z naší zahrádky .. http://mmetla.wordpress.com/2013/07/25/zacatky-s-paleo/
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Umělé maso má nasytit lidstvo, premiéru bude mít v londýnské restauraci – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...umele-maso-ma-nasytit-lidstvo-premieru-bude-mit-v-londynske-restauraci.html
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nevím, jestli je škodlivá, ale třeba ohřáté brambory se z ní jíst nedají.
    Třeba v restauraci to poznám už po čuchu a vracím. Blé.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SOLEI: Inu, nedokážu si představit co jiného ten pekelný stroj byl. Je to pár let zpět a nebyla moje. Byl tam porouchaný spínací mechanismus ve dveřích, takže se prostě třeba i při větším průvanu otevřela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOLEI: jen doplním, že je rozdíl mezi termonestabilními enzymy, které se při teplotě nad 60 denaturukou víceméně zaráz, a rozpadem třeba C vitamínu - toho třeba v chlebu, kam se přidává jako přípravek zlepšující kynutí zůstává skoro 50% - a přidává se tam v jednotkách gramů na kg hmoty, takže ho tam ve výsledku je vcelku fakt hodně...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KACERR:
    Destrukce může nastat pouze u termolabilních vitamínů a enzymů, které by byly ale zničeny kdykoliv při překročení jejich limitu (enzymy v medu, vitamin C) klidně i jenom tím, že bys danou věc nechal dlouho na sluníčku. Co se týká zvrhávání minerálů, ano teplem můžeš něco málo ovlivnit, ale nijak zvlášť výrazně, jde spíše o samotné vztahy mezi jednotlivými minerálními látkami navzájem, ale například dusičnany unikají za jakýchkoliv okolností (což je například jeden z důvodů, proč je nutné močůvku na poli zaorávat a není možné ji jen tak nacákat na hlínu) takže když budeš mít listový salát tak bude mít po vytržení vyšší obsah dusíkatých látek než po několika hodinách.
    V případě masa - jde o ohřev při ohřevu dochází ke srážení bílkovin - když strčíš stejk do mikrovlnky tak ho prostě vysušíš na podešev, protože jej ohříváš celé, proto se maso buď prudce restuje a nepropéká se durch nebo dlouho dusí.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    FRONEMA:Taky tak.
    Na ohřevu v mikrovlnné troubě není nic závadného. Zjednodušeně řečeno vše kolem nás (včetně) vydává vlastní vibrace, které se šíří do okolí. Mikrovlnka prakticky funguje tak, že pouze ty vybrace urychlí a třením iontů v materiálu vzniká teplo. Jakmile mikrovlnka přestává pracovat přestává i vlnění v materiálu ačkoli zůstane teplý - čímž vlastně vydává vlastní tepelné záření. Fascinují mne léčitelé, kteří na rozdíl od běžný patologů vidí v lidské tkáni dirky způsobené ohříváním potravin v mikrovlnce. Všechny ty vyprávěnky jsou jediným - strachem z neznámého. Když začaly jezdit vlaky, tak věhlasní lékaři tvrdili, že lidské oko není schopno zvládnout rychlé střídání krajiny za oknem a bude to způsobovat slepotu.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MMETLA:
    Probůh co to máš za mikrovlnku, že ti dokáže fungovat i za chodu a mikrovlnit s otevřenými dvířkami a dokonce i skrz ně? Máš jistotu, že se jedná o mikrovlnku?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KACERR: ja si ohrivam v praci obedy, dve nebo tri minuty, jak je potreba, zatim jsem nenasla nic co by mne presvedcilo ze je to tak spatne ze to stoji za jedeni studenych obedu...
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KACERR: já v mikrovlnce dělám jenom roztopení medu či zeleninu 'na páře', když spěchám (mám dosti omezené možnosti v kuchyni) a klobásky tam vařím. Přijde mi, že to zase tak škodlivé není, víc záření dostáváš pokud máš mobilní telefon v kapse než ty rezidua z jídla, nebezpečné je však stát před tou mikrovlnkou či mít otevřené dvířka za chodu (zažil jsem už párkrát). A nechávám to vždycky odstát, aby se molekuly vyřádily než to sním (stejná doba přípravy jako odstátí). Ale beru to jen jako krajní možnost přípravy, pro líné či ty, co nemají varnou konvici v práci. Koukal jsem teď na nějaké studie a říkají, že to ničí mraky nutrientů tím zářením, těžko však říct bez spektrometru, zda to není jen protistudie zaplacená bůhví kým.. Rozhodně bych to nedoporučoval jako jediný způsob přípravy a nic déle než 2 minuty.
    KACERR
    KACERR --- ---
    neni to primo paleo, vlastne vubec ;-), ale mam pocit, ze se tu vyskytuje par lidi, co by mohli znat odpoved, nebo mne aspon nekam nasmerovat, nebo mit aspon jasnej nazor.

    vareni v mikrovlnce? ma nejakej podstatnej negativni efekt na zdravi? dochazi tam skutecne k nejaky podstatny destrukci "dobrejch" latek napriklad v zelenine? dela to neco "spatnyho" napriklad s masem?
    SIVER
    SIVER --- ---
    MR_DAN: nefacha nechce se načíst
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    FRONEMA: zkus je, mě fakt chutnají a imho jsou povětšinou paleo.
    Na druhou stranu je fakt, že udelat si domácí paštiky je směšně jednoduchý a levny, takže od jisté doby jsem zásobena maminkou a ani moc nic nekupuju :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam