• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: hmm, mam kamaradku co je na raw uz pomerne dlouho. Problem ma s tim ze hodne zhubla, ale celkove se citi zdrava, je hodne aktivni, plna energie a nabuzena. Ale co jsem na to koukala tak me tam trkl nejvic ten nedostatek bilkovin. Na druhou stranu jsou i vitarianske deti, ktere jsou cile a svezi a s intelektem nezaostavaji, max jsou trochu mensi... Takze ja proste nevim :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: A paní inženýrka si nevšimla, že nemá 4 žaludky? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    plus teda klíčení = spousta aflatoxinů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: základ lidství, nezáklad lidství, mají málo tuků a bílkovin (a nebo musí sníst dva balíčky ořechů denně a pořád prostě nemáš EPA/DHA).
    Přebytek nestravitelné vlákniny dělá trávení dost špatně, zejména bez dostatku tuků. Tuším že jsem vyprávěla mou oblíbenou historku o inženýrce z jedné zelinářské firmy, co se rozhodla jíst jen syrovou zeleninu, začalo se jí nafukovat břicho a vážně vypadala jak v 6. měsíci těhotenství a po pár týdnech dostala strašlivou koliku a protože je z Beskyd, tak moudrý lékař pokýval hlavou a naordinoval jí deset deka slaninny denně. Zabralo to.

    Trošku by pomohlo, kdyby všechna ta syrová zelenina byla předtrávena fermentací, ale fakt bych chtěla vidět někoho, jehož základ stravy je především kysaná zelenina. Pravda - u kysaného ovoce se pak takovým lidem říká alkoholici :-)

    A příliš syrové zeleniny taky nedělá dobře ledvinám a játrum, taky hůř se vstřebává část antioxidantů (víceméně všechny krom C vitamínů).

    Pokud jedeš v klasickém vitariánství, tak máš nedostatek B12 a D, leda by si k tomu teda přidala syrové ryby a maso(zejména orgánové maso, tuk a teda plže, hmyz a podobné věci), popřípadě syrová vejce a mléko. Jsou tací - respektive všechno to syrové ještě nechávají zvkasit. Jsem si vcelku jistá, že to je už hodně za hranicí orthorexie. Ostatně spousta vitariánů s PPP dost koketuje a ideálem často bývá přechod na breathariánství. Kdo nevěří, projde s otevřenou myslí zdejší debaty http://forum.vitarian.cz/

    Vitariáni se zaklínají živými enzymy, jenže ty jaksi neprojdou přes dvanácterník a do organismu se vstřebají stejně jako vařené bílkoviny - tedy naštípané na základní kousky. Jen je pro organismus náročnější je rozštípat, neb právě tepelná úprava je předpřipravuje.
    A pak operují s "energií" živého jídla - no tak to se pochopitelně racionálně vyvrátit nedá, nebo jaksi to patří do úplně jiného příběhu...

    Ale původně jsem sem přišla s tímhle
    http://www.nature.com/nature/journal/v496/n7446/full/nature11868.html

    P.S. A v okamžiku, kdy umíš ulovit mamuta a vyrobit z něj bederní roušku, tak už používáš oheň, vyrábíš nástroje, umíš komunikovat ve skupině a tedy umíš vařit. Takže by bylo potřeba se vrátit do společného článku hominidů.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    GHOSTDOGG: No, s nadsázkou, kdybychom nezačali vařit, mohli bychom ještě vesele běhat v bederních rouškách z mamutů a jíst paleo všichni bez výjimky :)
    (No nebylo by to krásné? :))
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ALONSY: Ze základů lidství? Vitariánství jde o trochu dál než paleo: před úmyslné využívání ohně k upravování stravy. Jestli je to nesmysl nebo ne asi těžko posoudit a každého věc. Každopádně chtěl bych např. vidět vitariány v nějaké severské zemi, jak dlouho by jim to vydželo.)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Chápete někdo vitariánství?
    Paleo sice taky není mainstream a těžko se mi mluví o jiném netradičním životním stylu nějak extra špatně, ale myslím si, že to dlouhodobě být dobré nemůže ani omylem.
    Vždyť vařená strava je jeden ze základů lidství.
    Vitariánství: Výhody, nevýhody a co to vlastně znamená? - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/pece-o-telo/clanek.phtml?id=790564
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: Obrovská gratulace! To vždy potěší slyšet nějaký obrovský skok pomocí paleo, ačkoliv někteří pochybovači to shodí na ten placebo efekt způsobený změnou životního postoje. (Či nějakou obdobnou habaďůru)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Věř a víra tvá tě uzdraví.
    Právě jsem se vrátila z imunologie v Motole, kam chodím už roky s astmatem a alergiemi (a teď cca rok neberu léky a snažím se o paleo). Všechny krevní testy (bylo jich opravdu hooodně) naprosto v normě, několik měřítek dokonce lepších než dřív v době léčby kortikoidy, "dobrý" HDL cholesterol dokonce mírně zvýšený (miluju vajíčka!), což je moc dobře. Odcházet z kontroly a nemuset se objednávat na příště ani si nenést recept do lékárny je pro mě naprostý triumf, který vynesla moje snaha o úpravu stravy a životního stylu celkově, přestože to nedodržuju nějak fanaticky. Jupí!
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    Seth's Blog » Blog Archive » The Irrelevance of Grass-Fed Beef (Ancestral Health Symposium 2013)
    http://blog.sethroberts.net/...01/the-irrelevance-of-grass-fed-beef-ancestral-health-symposium-2013/
    ELISCHA
    ELISCHA --- ---
    NYX:
    AOTEAROA: Dík za tip, už jsem ji stáhla, tak uvidime, co se dozvíme :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SVATY:
    NYX:
    vzhledem k tomu že tu druhou knihu prý napsal pro zestručnění a možnost masovějšího čtení, doporučila bych spíš tu. četla jsem ji a i když by někdo mohl říct že to píše trošku přehnaně všechno, najde se tam neskutečné množství zajímavých informací (například pojednání o genetických dispozicích ukládání tuku). "calories in ≠ calories out" je spolu s adaptací na určitou hladinu výdeje energie nejzábavnější, protože vyvrací klasický naprosto nesmyslný mýtus o přijaté a vydané energii.
    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: prvni pulka je skvela, shrnuje jak se z nasycenych tuku stal bubak. druha pulka je nesmyslna demonizace inzulinu jako puvodce vseho zla.

    ale za precteni to stoji uz minimalne protoze se na tu knihu neustale nekdo odkazuje. pak napsal strucnejsi http://www.amazon.com/Why-We-Get-Fat-About/dp/0307474259/ - ale tu jsem necetl, tak neporovnam.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SVATY: slysela jsem to spoustu ruznejch lidi doporucovat, ale sama jsem necetla
    SVATY
    SVATY --- ---
    mátě někdo zkušenosti s tímhle ?
    Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health: Gary Taubes: 9781400033461: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Good-Calories-Bad-Controversial-Science/dp/1400033462

    kamarádka, která se taky zajímá o paleo mi to doporučovala
    TUILE
    TUILE --- ---
    Co si myslite o zlucnikovejch sutrech a paleo?
    Vcera mi po trochu mastnejsi veceri bylo tak zle, ze zase vazne uvazuju o operaci. A k tomu se vaze druha otazka. Co paleo a jedinec bez zlucniku?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ach jo.

    Pečivo nevynechávat!

    Přestože odborníci doporučují dávat přednost celozrnnému pečivu, má tento druh houstiček a chlebů o něco vyšší energetickou hodnotu než pečivo bílé. Rozdíl je však zanedbatelný. Zásadní benefity celozrnného pečiva však spočívají v živinách, kterých nám klasické bílé pečivo z pšeničné mouky příliš nedodá. Bílé pečivo nám dodává pouze energii, celozrnné pečivo vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě i dobře chutná a zasytí na delší dobu.

    Pokud jste se rozhodli hubnout a prvním krokem bylo vyškrtnutí pečiva z vašeho jídelníčku, rozhodně jste neudělali dobře. Pečivo je totiž, stejně jako celá řada příloh, zdrojem sacharidů, které dodávají našemu organismu zásadní díl energie. Takže nevynechávejte, ale pečlivě vybírejte. S tím vám může pomoci logo Vím, co jím. Najdete ho na některých chlebech, ale také na směsích, z nichž si můžete pečivo připravit doma. A ne vždy k tomu potřebujete pekárnu.

    Jak vybrat správné zdravé pečivo? Poradí výživový poradce Petr Havlíček - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=789608
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V tom kurzu, který doporučuje ZUZKAOU: je krásně vysvětleno, proč se lidé přežírají a proč si nemůžou dát jen "jednu kostičku čokolády".
    Opravdu, doporučuji všem co umí aspoň trochu anglicky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: tak ovšem že budou proti :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Krátká historie lidstva je výborná.
    Nejdřív jsem na to koukala nepřesvědčeně - půl hodinová videa, kde týpek s divným přízvukem vypráví něco, co ví snad každý žák na první stupni ZŠ, ale po nějakých patnácti minutách prvního videa už mě od toho nikdo ne a ne odtrhnout.
    Fakt zajímavý, a překvapuje mě, kolik základních věcí jsem nevěděla. Škoda, že jsem to tak odkládala a teď musím dohánět čtyři týdny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam