• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Na to by ti snad mohla odpovědět
    AOTEAROA: tuším, že dělala něco náročného na NZ (snad si nepletu nick:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám takový dotaz na paleo_tariány. Díky moc za odpovědi.

    Živí se někdo z vás převážně paleo více než 6 měsíců a zároveň soustavně vykonává fyzicky náročnější činnost? Jak to jde skloubit a jak se daří?

    Mám tím na mysli práce ve stavebnictví, zemědělství, jako uklízeč/ka, stavba vlastního domu, chov ovcí nebo denní pěší / cyklo cesty do práce a z práce delší než hodinu dvě. Popřípadě celodenní péče o více malých dětí a domácnost.
    Prostě mě zajímá, jak dalece je to slučitelné s pravidlenou trvalou nevelkou zátěží. Zátěž typu pracuji v Praze v kanceláři a 5 x týdně mám hodinový náročný trénink mě nezajímá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: hodně neumím definovat a ani odhadnout, ale vcelku věřím, že se to vyskytuje u spousty výživových stylů. A u bodybuilderů ...

    Pokud mám někde narušené propojení mezi sebepojetím, jídlem, sebevědomím, slastí a tyhle věci, tak se velmi často na nějaký ten extrémní výživový směr dám. Konec konců to sebou nese pocit kontroly, který je u PPP taky dost důležitý. Samozřejmě neplatí opačná implikace, že když věnuju velkou pozornost stravě a spol, tak nutně mám něco narušeného.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: hmm, tak snad bude kamaradka ok :X

    Vitarianstvi je spis duchovni nez cokoli, vim o lidech co na tom fujguji a jsou tam i ty deti, ale nevim, jestli je treba necpou nejakyma doplnkama.... Ale nejak nevim co si o tom myslet.svymu diteti bych to teda rozhodne nenaordinovala :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: Tak vzhledem k tomu, že je to postavené na ovoci, tedy rychle dostupných jednoduchých cukrech, tak tam je energie k dispozici hodně.

    Děti ani omyelm - viz hospitalizované děti v ČR s křivicí! (zdroj a více podrobností Cornela) a běžně řešené až fatální nedostatky B12.

    A to ani nemusíš být vitarián.
    odkazy na publikované případy
    http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/vegans_infants_%26_toddlers/


    V žádném případě neříkám, že jíst syrovou zeleninu a ovoce je špatné (nemají to rádi třeba makrobiotici), ale základní předpklady ze kterých vitariánství vychází jsou buď chybné a nebo ezoducho a na fyziologické úrovni to prostě není vyvážená strava. NAvíc teda zdravý organismus vydrží vcelku hodně, než se definitivně porouchá.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KOCHANSKA_CH: pani inzenyrka svym okolim urcite casto byla titulovana jako ta, ktera ctyri zaludky ma

    ZUZKAOU: zajimalo by me, kolik je to 'hodne' v jejich pripade, protoze by se to pak i mohlo tykat tech na ketoze?!
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: hmm, mam kamaradku co je na raw uz pomerne dlouho. Problem ma s tim ze hodne zhubla, ale celkove se citi zdrava, je hodne aktivni, plna energie a nabuzena. Ale co jsem na to koukala tak me tam trkl nejvic ten nedostatek bilkovin. Na druhou stranu jsou i vitarianske deti, ktere jsou cile a svezi a s intelektem nezaostavaji, max jsou trochu mensi... Takze ja proste nevim :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: A paní inženýrka si nevšimla, že nemá 4 žaludky? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    plus teda klíčení = spousta aflatoxinů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: základ lidství, nezáklad lidství, mají málo tuků a bílkovin (a nebo musí sníst dva balíčky ořechů denně a pořád prostě nemáš EPA/DHA).
    Přebytek nestravitelné vlákniny dělá trávení dost špatně, zejména bez dostatku tuků. Tuším že jsem vyprávěla mou oblíbenou historku o inženýrce z jedné zelinářské firmy, co se rozhodla jíst jen syrovou zeleninu, začalo se jí nafukovat břicho a vážně vypadala jak v 6. měsíci těhotenství a po pár týdnech dostala strašlivou koliku a protože je z Beskyd, tak moudrý lékař pokýval hlavou a naordinoval jí deset deka slaninny denně. Zabralo to.

    Trošku by pomohlo, kdyby všechna ta syrová zelenina byla předtrávena fermentací, ale fakt bych chtěla vidět někoho, jehož základ stravy je především kysaná zelenina. Pravda - u kysaného ovoce se pak takovým lidem říká alkoholici :-)

    A příliš syrové zeleniny taky nedělá dobře ledvinám a játrum, taky hůř se vstřebává část antioxidantů (víceméně všechny krom C vitamínů).

    Pokud jedeš v klasickém vitariánství, tak máš nedostatek B12 a D, leda by si k tomu teda přidala syrové ryby a maso(zejména orgánové maso, tuk a teda plže, hmyz a podobné věci), popřípadě syrová vejce a mléko. Jsou tací - respektive všechno to syrové ještě nechávají zvkasit. Jsem si vcelku jistá, že to je už hodně za hranicí orthorexie. Ostatně spousta vitariánů s PPP dost koketuje a ideálem často bývá přechod na breathariánství. Kdo nevěří, projde s otevřenou myslí zdejší debaty http://forum.vitarian.cz/

    Vitariáni se zaklínají živými enzymy, jenže ty jaksi neprojdou přes dvanácterník a do organismu se vstřebají stejně jako vařené bílkoviny - tedy naštípané na základní kousky. Jen je pro organismus náročnější je rozštípat, neb právě tepelná úprava je předpřipravuje.
    A pak operují s "energií" živého jídla - no tak to se pochopitelně racionálně vyvrátit nedá, nebo jaksi to patří do úplně jiného příběhu...

    Ale původně jsem sem přišla s tímhle
    http://www.nature.com/nature/journal/v496/n7446/full/nature11868.html

    P.S. A v okamžiku, kdy umíš ulovit mamuta a vyrobit z něj bederní roušku, tak už používáš oheň, vyrábíš nástroje, umíš komunikovat ve skupině a tedy umíš vařit. Takže by bylo potřeba se vrátit do společného článku hominidů.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    GHOSTDOGG: No, s nadsázkou, kdybychom nezačali vařit, mohli bychom ještě vesele běhat v bederních rouškách z mamutů a jíst paleo všichni bez výjimky :)
    (No nebylo by to krásné? :))
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ALONSY: Ze základů lidství? Vitariánství jde o trochu dál než paleo: před úmyslné využívání ohně k upravování stravy. Jestli je to nesmysl nebo ne asi těžko posoudit a každého věc. Každopádně chtěl bych např. vidět vitariány v nějaké severské zemi, jak dlouho by jim to vydželo.)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Chápete někdo vitariánství?
    Paleo sice taky není mainstream a těžko se mi mluví o jiném netradičním životním stylu nějak extra špatně, ale myslím si, že to dlouhodobě být dobré nemůže ani omylem.
    Vždyť vařená strava je jeden ze základů lidství.
    Vitariánství: Výhody, nevýhody a co to vlastně znamená? - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/pece-o-telo/clanek.phtml?id=790564
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: Obrovská gratulace! To vždy potěší slyšet nějaký obrovský skok pomocí paleo, ačkoliv někteří pochybovači to shodí na ten placebo efekt způsobený změnou životního postoje. (Či nějakou obdobnou habaďůru)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Věř a víra tvá tě uzdraví.
    Právě jsem se vrátila z imunologie v Motole, kam chodím už roky s astmatem a alergiemi (a teď cca rok neberu léky a snažím se o paleo). Všechny krevní testy (bylo jich opravdu hooodně) naprosto v normě, několik měřítek dokonce lepších než dřív v době léčby kortikoidy, "dobrý" HDL cholesterol dokonce mírně zvýšený (miluju vajíčka!), což je moc dobře. Odcházet z kontroly a nemuset se objednávat na příště ani si nenést recept do lékárny je pro mě naprostý triumf, který vynesla moje snaha o úpravu stravy a životního stylu celkově, přestože to nedodržuju nějak fanaticky. Jupí!
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    Seth's Blog » Blog Archive » The Irrelevance of Grass-Fed Beef (Ancestral Health Symposium 2013)
    http://blog.sethroberts.net/...01/the-irrelevance-of-grass-fed-beef-ancestral-health-symposium-2013/
    ELISCHA
    ELISCHA --- ---
    NYX:
    AOTEAROA: Dík za tip, už jsem ji stáhla, tak uvidime, co se dozvíme :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SVATY:
    NYX:
    vzhledem k tomu že tu druhou knihu prý napsal pro zestručnění a možnost masovějšího čtení, doporučila bych spíš tu. četla jsem ji a i když by někdo mohl říct že to píše trošku přehnaně všechno, najde se tam neskutečné množství zajímavých informací (například pojednání o genetických dispozicích ukládání tuku). "calories in ≠ calories out" je spolu s adaptací na určitou hladinu výdeje energie nejzábavnější, protože vyvrací klasický naprosto nesmyslný mýtus o přijaté a vydané energii.
    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: prvni pulka je skvela, shrnuje jak se z nasycenych tuku stal bubak. druha pulka je nesmyslna demonizace inzulinu jako puvodce vseho zla.

    ale za precteni to stoji uz minimalne protoze se na tu knihu neustale nekdo odkazuje. pak napsal strucnejsi http://www.amazon.com/Why-We-Get-Fat-About/dp/0307474259/ - ale tu jsem necetl, tak neporovnam.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SVATY: slysela jsem to spoustu ruznejch lidi doporucovat, ale sama jsem necetla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam