• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: já teď spíš váhám, jestli to není jen nějaká vleklá infekce nebo já nevím. doteď jsem s ničím problém neměla, ani když jsem to dlouho nejedla, dycky moje tělo bylo schopný strávit všechno, akorát po lepku se osypu (mám přecitlivělost, ne alergii).

    snad postačí se tak týden fakt rvát probiotikama.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SVATY: Používám tenhle http://www.dewolf.cz/cs/e-shop/produkty-ze-sri-lanky/gastro/oleje/panensky-kokosovy-olej-bio/ na pečení a ještě tenhle http://paleoobchod.cz/cs/oleje-a-tuky/119-kokosovy-olej-coco24-1000-ml.html, který ovšem netaje, chuťově je nevýrazný, takže bude patrně rafinovaný - použivám ho na smažení.

    AOTEAROA: Kvůli lepku to škodit může docela dost. Po třech měsících bez piva jsem si vyrazil s kamarádem, vypil jsem necelý dvě a strávil jsem celý víkend na záchodě. Zkus ty oplatky a pivo eliminovat a po nějaké době zkus zase zařadit. U sebe vím, že pivo = smrt, takže mám smolíka.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SVATY: ja mam ten rafinovanej (jsem cca v pulce 3kg kybliku) a zda se celkem vpohode... ze je rafinovanej neni jeste zas takovej problem, to by byl kdyby byl hydrogenovanej (vznikaj tim transmastny kyseliny)
    co jsem googlil, plus i tady se to probiralo, tak hydrogenaci se zvysuje teplota tani z prirozenych cca 25 na (ja nevim, bylo to ve fahrenheitech) a tenhle se pri tech 25 opravdu rozpousti, takze nejspis hydrogenovanej nebude
    rafinovanej ma vyssi teplotu prepaleni, takze je vhodnejsi na smazeni a je bez chuti a vune
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: víceméně to skoro vypadá, jako by moje tělo zničeho nic ty tuky přestalo přijímat a jen mě protáhly. mám to nějaké rozhozené už asi dva týdny, takže se láduju napřeskáčku uhlím, endiaronem, laktobacilama, a čekám kdy mi bude konečně zas dobře :/ jenže mám teď dost stresový období a z toho celkově rozházenou imunitu, navíc jsem poslední dobou trochu snížila striktnost palea a samozřejmě to nese svoje následky (i když nevím proč by pár oplatek a piv mělo tak škodit...).
    SVATY
    SVATY --- ---
    Když jsem začal cvičit a o něčem jako paleo jsem ještě ani neslyšel, tak jsem vůbec neřešil jestli cvičím na lačno nebo jsem něco snědl a nikdy nebyl problém. Je pravda že se mi párkrát stalo že jsem jedl jen snídani, v průběhu dne jedno jabko, žádný oběd a rovnou večer na trénink. Potom člověk přirozeně cítí že to není uplně ono, ale vyloženě špatně my bylo jen jednou a nemyslím si že to bylo z tréningu na lačno. Momentálně to mám většinou tak že obědvám kolem 14:00 a potom si dám max. banán, popř. pár ořechů hoďku před tréninkem a po si většinou dělám nějákej salát s hermelínem, třeba včera jsem si do toho přidal i trochu slaniny protože jsme měli dost náročnej trénink.

    Jinak chtěl jsem se zeptat jakej kupujete kokosovej tuk/olej ? cenově nejlepší jsem našel tenhle http://www.fita.cz/bio/kokosovy-tuk-cristal-450g/
    Pak se dá koupit za mnohem lepší ceny rafinovaný, ale to předpokládám už není uplně ono ? např. http://www.dobrykolonial.cz/Mydlar/249-Kokosov%C3%BD-tuk-650-g
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NYX: Díky :) Funguje to výborně, ale rád zkouším nové přístupy. Kdesi jsem o tom četl, dávalo mi to smysl, ale jak jsem psal, v tělocvičně (na malém městě, tedy klasický přístup k cvičení i stravě) mě od toho zrazují. Když to tady pročítám, napadlo mě, že s tím bude někdo mít zkušenosti. Každopádně jste mi dodali odvahu to zítra vyzkoušet.

    ALONSY: Pročtu si ten tvůj odkaz a další zdroje trochu víc do hloubky.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NYX: stalo se mi to už 3x po mase, jednou vepřová krkovice, dvakrát hodně mastné kuře, teď snad dokonce salát zalitý oliváčem, co si dávám denně, ale v tom hrál roli i burčák, takže budu dál zkoumat. nicméně mě to dost děsí, do 30 minut po jídle musím běžet :/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Lidi co dodržují to Intermittent Fasting si cvičení na lačno nemohou vynachválit.
    NYX
    NYX --- ---
    ICEMAN8241: v prvni rade gratulace
    zjevne ti funguje to co delas, proc do toho rypat? nebo se ti hubnuti zastavilo?
    jinak po takovem zhubnuti bych cekal vetsi problemy spis ve visici kuzi - pokud tenhle problem nemas, gratuluji podruhe :)

    rozumnou radou bohuzel neposlouzim...pokud neco provozuji nalacno, je to spis beh/kolo.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NYX: Cvičím s vlastní vahou, používám TRX a Crossfit cviky, zatím 2× týdně (od 1. srpna). Momentálně mám 72 kg (176 cm) a za posledních 6 měsíců jsem 30 kg shodil (paleo + 10 týdnů cvičení popsané výše). Z velikosti XL jsem se dostal na M, takže teď známým a rodině připadám nezdravě hubený (společenský standard je zjevně přinejmenším nadváha), nicméně oblečený vypadám normálně. V zásadě se potřebuji zbavit zbytků pneumatiky a prsou, což se časem stane. Jen mě zajímá, zda by mi v tom cvičení nalačno nemohlo trochu pomoci.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Mám s tím bohužel velmi bohaté zkušenosti a to takové, že jsem po sedmi letech dodržování nízkotučné diety musel letos v lednu na operaci, při které mi byl žlučník odstraněn včetně kamenů. Pokud nevíš, zda kameny máš, doporučuji zajít si na ultrazvukové vyšetření, kde ti to s jistotou potvrdí. Pak je otázka, co dál. Někomu se dělá jen písek, což je ta lepší varianta, případné má malé kaménky. S tím se dá něco dělat - četl jsem o výplachu, očistných kúrách, kdy se pije olivový olej, šťáva z jablek apod. Po internetu se toho válí hromada. Já bohužel nebyl ten případ a musel jsem pod kudlu. Kdybych měl na rozhodnutí víc času, asi bych si raději zajel někam, kde kameny umí rozbít, žlučník vypláchnout a snažil bych se jíst čistě. Otevřelo mi to ale oči a já asi 2 měsíce po operaci najel paleo a prodělal jsem obrovskou změnu. Zpětně jsem se o to začal více zajímat a jsem teď toho názoru, že pokud už žlučníkové kameny máš, je třeba se jich zbavit a posléze jíst tak, aby se znovu netvořily. Narazil jsem na studie, z kterých vyplývá, že tuk v potravě způsobuje žlučníkové obtíže, ale ne samotné kameny. Ty jsou tvořeny přebytky cholesterolu v nevyužitém žlučníku (vysoký příjem sacharidů a cukrů, nízkotučné potraviny => bezprizorní žlučník => kameny), který pak při sebemenším náznaku tuku v potravě dělá co dělat má, tedy vylučuje žluč, ale v cestě stojí kameny. Koliku bych nepřál ani tomu největšímu nepříteli, takže v první řadě naběhni na ultrazvuk.
    NYX
    NYX --- ---
    AOTEAROA: stalo se mi to ted dva dny po sobe po snidani, od te doby zas ok. nejde to vystopovat k nejake konkretni potravine?
    ICEMAN8241: jeste popis co presne myslis cvicenim, jak jsi na tom ted (z kolika kam chces hubnout, v jake jsi kondici krome toho) a jak vypada jidelnicek v te zbyle dobe.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    začínám mít asi trochu problémy se žlučníkem či co... poslední dobou se mi krátce po snědení mastného pokrmu udělá docela dost šoufl. stalo se vám to taky někomu? mám strach, abych nemusela přejít na nějakou nízkotučnou dietu, to by mě zabilo.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: ja teda na to nejsem zadnej odbornik, ale prijde mi, ze pokud nemas uz pred cvicenim vycerpanou zasobu glykogenu (kterou bys vycerpal treba cvicenim) tak neni duvod sebou flakat
    beztak obsah zaludku pri cviceni bezprostredne po jidle imho nevyuzijes...
    nebo se mozna pletu, ale ja bych osobne po jidle sel cvicit a palila by me zaha jak cert, pokud bych tam nehodil savli :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SVATY: Cvičím ráno, obvykle před tím snídám muffiny nebo brownies z ořechové mouky, vajec, medu a kokosového oleje a čaj. Rád bych zkusil cvičení nalačno, ale trenér mě od toho odrazuje, takže mám strach, abych tam sebou nefláknul. Kdesi jsem četl, že cvičení nalačno a následné jídlo bohaté na tuky a proteiny je zdaleka nejlepší, zvlášť pokud chce člověk zhubnout, což je můj případ.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pokud vás zajímá současná móda doplňující paleo - Intermittent Fasting, tak než se na to vrhnete, čtěte tady: http://www.paleoforwomen.com/...-a-review-of-female-specific-responses-to-fasting-in-the-literature/

    (Týká se to jen žen).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MR_DAN: já používám nějaké méněchemkové mýdlo, a to ne rozhodně denně. jsem ekzematik, takže jsem se nad mytím musela zamyslet, ekzematikům se doporučuje nemýt se denně. drbu se houbou a občas si na ni dám ten nesračkovej sprcháč (mám dovezenej australskej Sukin, ale používala jsem i Saloos oleje). nejsem umatlaná ani nesmrdim, ani si nepřipadám špinavá, pokud ano, tak použiju to mýdlo a pak se obvykle rovnou namažu tělovým máslem (mám supr nechemkové s arganovým olejem) nebo kokosákem.

    ALONSY: když jsem byla na 12 dní letos v dubnu v Thajsku, jela jsem tam se základem opálení ze Zélandu, kde jsem se celý léto (od prosince do února) denně mazala třicítkou. a v tom Thajsku jsem si mazala krémem jen obličej první dny (snažila jsem se mít obličej ve stínu) a po zbytek doby jsem používala POUZE kokosový olej koupený na místě. ležela jsem na sluníčku a ve vodě celý dny, a nespálila jsem se. nicméně důležitý je ten základ mít už v kůži a chránit si obličej. matlala jsem si ten kokosák i do vlasů na celou pokožku hlavy a super. (btw ještě teď v říjnu nejsem úplně celá bílá).

    LUCIASHECK: toto mohu popsat ze zkušenosti s dredy v 18 letech...bylo mi tehdy řečeno, že si je nemám mejt, že se ta pokožka srovná a bude se čistit sama, že dostatečně větrá. no, myla jsem si je cca každé dva týdny, byla to opravdu pracná záležitost a bez toho mytí časem hlava pěkně smrděla, nicméně musím potvrdit to, že když člověk vydrží ten první týden dva tři, tak ta hlava pak přestane svědit a začne se ten maz skutečně sám regulovat. ale vydržet ten začátek bylo dost peklo. momentálně si svoje přesušený (odbarvovaný) vlasy myju obden, někdy i denně, a když si je neumyju tři dny, brutálně mě ta pokožka začne BOLET a svědit a nedávám to. záleží tedy strašně na aktuálním stavu kůže, jestli by to člověk vydržel bez toho mytí.
    NYX
    NYX --- ---
    kdyby se nekdo potreboval zbavit krystalu, klidne nejake adoptuji :) zrovna pred par dny jsem kefir na blogu procital.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ani ne, pokud si teda člověk zvykne, že každý den vypije něco kefíru, nebo z něj něco vyrobí a naleje tam čerstvý mlíko. Kdo nechce mlíko, tak existujou krystaly, co žerou oslazenou vodu. Tak pět, šest dní to přežije zapomenuté při pokojové teplotě - jen teda pak je to strašlivě kyselé, takže na jídlo či se to musí ředit. V lednici to takhle s klidem přežije 14 dní, jen nejspíš pojdou ty teplomilnější kultury.

    Spíš je problém se zbavovat přebytečných krystalů, pokud je člověku blbé je vyhazovat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: clovek ji chvilku necha bez dozoru a ona hned neco zkvasuje :-))
    je to tezky udrzet pri zivote takovou kefirovou kulturu? ted ne kvuli pletovym maskam, ale normalne na piti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam