AOTEAROA: Mám s tím bohužel velmi bohaté zkušenosti a to takové, že jsem po sedmi letech dodržování nízkotučné diety musel letos v lednu na operaci, při které mi byl žlučník odstraněn včetně kamenů. Pokud nevíš, zda kameny máš, doporučuji zajít si na ultrazvukové vyšetření, kde ti to s jistotou potvrdí. Pak je otázka, co dál. Někomu se dělá jen písek, což je ta lepší varianta, případné má malé kaménky. S tím se dá něco dělat - četl jsem o výplachu, očistných kúrách, kdy se pije olivový olej, šťáva z jablek apod. Po internetu se toho válí hromada. Já bohužel nebyl ten případ a musel jsem pod kudlu. Kdybych měl na rozhodnutí víc času, asi bych si raději zajel někam, kde kameny umí rozbít, žlučník vypláchnout a snažil bych se jíst čistě. Otevřelo mi to ale oči a já asi 2 měsíce po operaci najel paleo a prodělal jsem obrovskou změnu. Zpětně jsem se o to začal více zajímat a jsem teď toho názoru, že pokud už žlučníkové kameny máš, je třeba se jich zbavit a posléze jíst tak, aby se znovu netvořily. Narazil jsem na studie, z kterých vyplývá, že tuk v potravě způsobuje žlučníkové obtíže, ale ne samotné kameny. Ty jsou tvořeny přebytky cholesterolu v nevyužitém žlučníku (vysoký příjem sacharidů a cukrů, nízkotučné potraviny => bezprizorní žlučník => kameny), který pak při sebemenším náznaku tuku v potravě dělá co dělat má, tedy vylučuje žluč, ale v cestě stojí kameny. Koliku bych nepřál ani tomu největšímu nepříteli, takže v první řadě naběhni na ultrazvuk.