• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ten můj sbírá whiskey, pije všemožné pivní speciály, a pracuje jako sommeliér a velmi rádi děláme "tour de Vinohrady" a ochutnáváme vína kde se dá. také oba milujeme kávu, doma si melem čerstvé zrní. rozcházet se nechci, i kdybych po pivu byla na umření :D


    ZUZKAOU: moc děkuji za rady, z toho výčtu znám důvěrně jen lecitin, nevadí mi jíst ho po lžicích, nicméně já teď nejsem v podstatě schopná si nic koupit (nejsou peníze, což je důvod proč říkám že jsem v dlouhodobém stresu a myslím že celé moje trávicí problémy jsou ponejvíce psychosomatického původu). pořád přemýšlím, co mi to je, nejsem si tím žlučníkem až tak jistá, i když možné to je. ať teď sním skoro cokoliv, pobolívá mě žaludek i střeva. já jsem od přírody hypochondr a velkej psychosomatik, takže už si gůglím různé ty žlučníky, ulcerózní kolitidy (máme v rodině Crohnovu chorobu) a současně si říkám že mám jen rozhozené zažívání po nějakém špatném jídle před 14 dny a prostě se to ještě nesrovnalo, protože jsem k tomu permanentně nastydlá a přicházím o hlas a tak. prostě taková podzimní rýmička :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Já se, pro jistotu, s pivařem rozešla. Teď jsem si namluvila milovníka vína a kávy. :-) Jo, Celia se to pivo jmenovalo!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA:
    zajdi na ultrazvuk.

    I kdyby ti tam něco našly, tak ještě není důvod k panice.

    1. začni jíst 2-4 jablka denně. Syrový se šlupkou. Pektin změkčuje případní šutry. Zároveň užívej hodně hořčíku. Teoreticky by to šlo i s tou hořkou solí - epsom - síran hořečnatý heptahydrát. Ale je hnusná. Když už, tak kupuj zaječickou hořkou a mixuj ji s jablky na smoothie - to trochu tu chuť přebije.

    2. nasaď protizánětlivou dietu - problémy se žlučníkem jsou především v zánětech, nikoliv v existenci písku/kamenů. Vysoké dávky rybího oleje (omega 3 a D), zázvor, kurkuma (závzor a kurkuma se dá spolu s jablečným moštem zkvasit na výbornou, ultra léčivou limonádu, ale tede není v tom pak ten pektin).
    Kukruma jako taková je součást i cholagolu - kapek určených právě při problémech se žlučníkem. Plus hodně barevného ovoce a hodně tmavě zelené zeleniny - syrové, s vlákninou, c-vitamínem. Pokud by ti nevadil česnek (při zánětech žlučníku často vadí), tak taky hodně česneku.
    A lecitin ve velkým - chce to alespoň 10 g denně, nejoptimálnější je zajít do obchodu pro kulturisty pro granulovanej lecitín a přisypávat si ho do jídla. Jde s ním péct, nebo ho míchat do kefíru, jogurtu a spol, tepelná úprava mu nevadí.
    Případně ostropestřec obecně na jaterní funkce (tablety, nebo tinktura -do vody se nevylouhovává)

    3. Redukovat stres, respektive velmi aktivně relaxovat a přepínat tělo do regeneračního módu. Pokud nemáš žádné vlastní relaxační techniky, tak základní shrnutí a návody má pěkně popsané nešpor tady (fultext knihy) http://drnespor.eu/rkniha4.doc

    Probiotika pochopitelně neuškodí, ale teda nijak extra nepomůžou.

    Ona očistná kůra s vyplivováním kamenů je nesmysl - to co dotyční najdou ve stolici je zmýdelnatělý ten olej se zádadami, kterými se běžně neutralizuje žaludeční obsah.
    The Truth about Gallbladder and Liver "Flushes"
    http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html
    SVATY
    SVATY --- ---
    MR_DAN:
    ICEMAN8241: Potřebuju ho pouze na smažení, od té doby co jsem na paleu tak smažím mnohem víc a používám vepřový tuk (z domácího čuníka), ale radši bych ten kokosovej.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pivo mi naštěstí nikdy nechutnalo a víno je v podstatě paleo (i když já ráda jen portský, což asi bude výjimka:)
    Ale na whisku mi nikdo nesahejte! :))
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KOCHANSKA_CH: přítel je pivař a vinař, vždycky je mi líto když obcházíme podniky a on si dává všemožné pivní speciály, a já bych si mohla v případě bezlepku dát leda Celii :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ICEMAN8241: Nedávno jsem si jedno pivo zase dala. Bezlepkový. :-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: já teď spíš váhám, jestli to není jen nějaká vleklá infekce nebo já nevím. doteď jsem s ničím problém neměla, ani když jsem to dlouho nejedla, dycky moje tělo bylo schopný strávit všechno, akorát po lepku se osypu (mám přecitlivělost, ne alergii).

    snad postačí se tak týden fakt rvát probiotikama.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SVATY: Používám tenhle http://www.dewolf.cz/cs/e-shop/produkty-ze-sri-lanky/gastro/oleje/panensky-kokosovy-olej-bio/ na pečení a ještě tenhle http://paleoobchod.cz/cs/oleje-a-tuky/119-kokosovy-olej-coco24-1000-ml.html, který ovšem netaje, chuťově je nevýrazný, takže bude patrně rafinovaný - použivám ho na smažení.

    AOTEAROA: Kvůli lepku to škodit může docela dost. Po třech měsících bez piva jsem si vyrazil s kamarádem, vypil jsem necelý dvě a strávil jsem celý víkend na záchodě. Zkus ty oplatky a pivo eliminovat a po nějaké době zkus zase zařadit. U sebe vím, že pivo = smrt, takže mám smolíka.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SVATY: ja mam ten rafinovanej (jsem cca v pulce 3kg kybliku) a zda se celkem vpohode... ze je rafinovanej neni jeste zas takovej problem, to by byl kdyby byl hydrogenovanej (vznikaj tim transmastny kyseliny)
    co jsem googlil, plus i tady se to probiralo, tak hydrogenaci se zvysuje teplota tani z prirozenych cca 25 na (ja nevim, bylo to ve fahrenheitech) a tenhle se pri tech 25 opravdu rozpousti, takze nejspis hydrogenovanej nebude
    rafinovanej ma vyssi teplotu prepaleni, takze je vhodnejsi na smazeni a je bez chuti a vune
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: víceméně to skoro vypadá, jako by moje tělo zničeho nic ty tuky přestalo přijímat a jen mě protáhly. mám to nějaké rozhozené už asi dva týdny, takže se láduju napřeskáčku uhlím, endiaronem, laktobacilama, a čekám kdy mi bude konečně zas dobře :/ jenže mám teď dost stresový období a z toho celkově rozházenou imunitu, navíc jsem poslední dobou trochu snížila striktnost palea a samozřejmě to nese svoje následky (i když nevím proč by pár oplatek a piv mělo tak škodit...).
    SVATY
    SVATY --- ---
    Když jsem začal cvičit a o něčem jako paleo jsem ještě ani neslyšel, tak jsem vůbec neřešil jestli cvičím na lačno nebo jsem něco snědl a nikdy nebyl problém. Je pravda že se mi párkrát stalo že jsem jedl jen snídani, v průběhu dne jedno jabko, žádný oběd a rovnou večer na trénink. Potom člověk přirozeně cítí že to není uplně ono, ale vyloženě špatně my bylo jen jednou a nemyslím si že to bylo z tréningu na lačno. Momentálně to mám většinou tak že obědvám kolem 14:00 a potom si dám max. banán, popř. pár ořechů hoďku před tréninkem a po si většinou dělám nějákej salát s hermelínem, třeba včera jsem si do toho přidal i trochu slaniny protože jsme měli dost náročnej trénink.

    Jinak chtěl jsem se zeptat jakej kupujete kokosovej tuk/olej ? cenově nejlepší jsem našel tenhle http://www.fita.cz/bio/kokosovy-tuk-cristal-450g/
    Pak se dá koupit za mnohem lepší ceny rafinovaný, ale to předpokládám už není uplně ono ? např. http://www.dobrykolonial.cz/Mydlar/249-Kokosov%C3%BD-tuk-650-g
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NYX: Díky :) Funguje to výborně, ale rád zkouším nové přístupy. Kdesi jsem o tom četl, dávalo mi to smysl, ale jak jsem psal, v tělocvičně (na malém městě, tedy klasický přístup k cvičení i stravě) mě od toho zrazují. Když to tady pročítám, napadlo mě, že s tím bude někdo mít zkušenosti. Každopádně jste mi dodali odvahu to zítra vyzkoušet.

    ALONSY: Pročtu si ten tvůj odkaz a další zdroje trochu víc do hloubky.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NYX: stalo se mi to už 3x po mase, jednou vepřová krkovice, dvakrát hodně mastné kuře, teď snad dokonce salát zalitý oliváčem, co si dávám denně, ale v tom hrál roli i burčák, takže budu dál zkoumat. nicméně mě to dost děsí, do 30 minut po jídle musím běžet :/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Lidi co dodržují to Intermittent Fasting si cvičení na lačno nemohou vynachválit.
    NYX
    NYX --- ---
    ICEMAN8241: v prvni rade gratulace
    zjevne ti funguje to co delas, proc do toho rypat? nebo se ti hubnuti zastavilo?
    jinak po takovem zhubnuti bych cekal vetsi problemy spis ve visici kuzi - pokud tenhle problem nemas, gratuluji podruhe :)

    rozumnou radou bohuzel neposlouzim...pokud neco provozuji nalacno, je to spis beh/kolo.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NYX: Cvičím s vlastní vahou, používám TRX a Crossfit cviky, zatím 2× týdně (od 1. srpna). Momentálně mám 72 kg (176 cm) a za posledních 6 měsíců jsem 30 kg shodil (paleo + 10 týdnů cvičení popsané výše). Z velikosti XL jsem se dostal na M, takže teď známým a rodině připadám nezdravě hubený (společenský standard je zjevně přinejmenším nadváha), nicméně oblečený vypadám normálně. V zásadě se potřebuji zbavit zbytků pneumatiky a prsou, což se časem stane. Jen mě zajímá, zda by mi v tom cvičení nalačno nemohlo trochu pomoci.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Mám s tím bohužel velmi bohaté zkušenosti a to takové, že jsem po sedmi letech dodržování nízkotučné diety musel letos v lednu na operaci, při které mi byl žlučník odstraněn včetně kamenů. Pokud nevíš, zda kameny máš, doporučuji zajít si na ultrazvukové vyšetření, kde ti to s jistotou potvrdí. Pak je otázka, co dál. Někomu se dělá jen písek, což je ta lepší varianta, případné má malé kaménky. S tím se dá něco dělat - četl jsem o výplachu, očistných kúrách, kdy se pije olivový olej, šťáva z jablek apod. Po internetu se toho válí hromada. Já bohužel nebyl ten případ a musel jsem pod kudlu. Kdybych měl na rozhodnutí víc času, asi bych si raději zajel někam, kde kameny umí rozbít, žlučník vypláchnout a snažil bych se jíst čistě. Otevřelo mi to ale oči a já asi 2 měsíce po operaci najel paleo a prodělal jsem obrovskou změnu. Zpětně jsem se o to začal více zajímat a jsem teď toho názoru, že pokud už žlučníkové kameny máš, je třeba se jich zbavit a posléze jíst tak, aby se znovu netvořily. Narazil jsem na studie, z kterých vyplývá, že tuk v potravě způsobuje žlučníkové obtíže, ale ne samotné kameny. Ty jsou tvořeny přebytky cholesterolu v nevyužitém žlučníku (vysoký příjem sacharidů a cukrů, nízkotučné potraviny => bezprizorní žlučník => kameny), který pak při sebemenším náznaku tuku v potravě dělá co dělat má, tedy vylučuje žluč, ale v cestě stojí kameny. Koliku bych nepřál ani tomu největšímu nepříteli, takže v první řadě naběhni na ultrazvuk.
    NYX
    NYX --- ---
    AOTEAROA: stalo se mi to ted dva dny po sobe po snidani, od te doby zas ok. nejde to vystopovat k nejake konkretni potravine?
    ICEMAN8241: jeste popis co presne myslis cvicenim, jak jsi na tom ted (z kolika kam chces hubnout, v jake jsi kondici krome toho) a jak vypada jidelnicek v te zbyle dobe.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    začínám mít asi trochu problémy se žlučníkem či co... poslední dobou se mi krátce po snědení mastného pokrmu udělá docela dost šoufl. stalo se vám to taky někomu? mám strach, abych nemusela přejít na nějakou nízkotučnou dietu, to by mě zabilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam