• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ICEMAN8241: Ono koneckoncu staci to, jak si matky stezovaly a vztekaly se, kdyz v nejaky skole byl nejakej den zeme, zemedelec nebo myslivec pritahl kralika a pak ho upekli... Ze na takovou krutost deti rozhodne nejsou pripraveny...

    Skoro mam pocit, ze by si kazdej, nez zacne jist maso, mel zkusit nejaky zvire prastit, vyvrhnout a zpracovat :-/ to presvedceni, ze maso roste v igelitaku, je desny :-/
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: To není jen problém Polska (mimochodem, četl jsem ten článek jako první ve slovenských novinách a tam se psalo o Makru v Německu). Dám krk na to, že podobně by reagovali lidi i u nás, pokud by stejná nabídka byla i v běžném obchodě. Imo právě proto, že na porážku zvířete dneska nejsou lidi zvyklí, tak je vegetariánství tak populární cesta stravování. Zvířata se zhusta chovají jako domácí mazlíčci, nanejvýš na práci, ale chov na maso už se tak často nevidí, protože to má pod palcem živočišná výroba. A mazlíčky neboli přátele člověka přece nezabíjíme a už vůbec nejíme. Málokdo nad tím přemýšlí pokud nikdy u porážky nebyl a neviděl nějaké poučné vege video z jatek, načež přichází velký šok, jako právě v tom Polsku.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Kdyby to bylo v Americe, ještě to nějakým způsobem možná pochopím. V jakési té kuchařské show Oliver předváděl, jak děti nepoznají ani bramboru.
    Ale v Polsku? O.o
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Ona si bohužel celá řada lidí nespojí maso s tím zvířetem, notabene s jeho mrtvým tělem a pak se hrozně diví. Zkrátka a dobře maso se nezhmotní v nějaké velké lednici odkud se pak vozí do obchodů. Někdo se o to musí starat, krmit a posléze zabít a zpracovat. Nejhorší jsou tomto ohledu měkkosrdcatí obyvatelé měst.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Nechápu :-/ když je vidět, že to bylo zivý, je to špatně... Tyhle pokrytce nesnášim :-/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ....
    Selátka ve fólii vyvolala v polských supermarketech poprask – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...ejl/316410-selatka-ve-folii-vyvolala-v-polskych-supermarketech-poprask.html

    Chápete ty lidi někdo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Začínám trpět otravou z vepřového - pokud někdo hledáte zdroj masa se spousotu kolagenu, při velmi napjatém rozpočtu - potřebujete mrazák a vepřovou hlavu. Ze čtyř kilo i s kostma, za necelou stovku tu mám tak 16 porcí. Soupis a recepty, až to dozpracuju a sníme.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    S dovolením se pochlubím víkendovými výtvory :)



    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Musím se přiznat, že klasické zabijačkové pokrmy mi nic neříkají. Spíše naopak, na druhou stranu jsem rád, že se čuník zužitkuje celý :)

    MR_DAN: Ten recept na Tom Kha Gai vypadá slibně. Oslovil jsem kamarádku, která tady v Chebu má zmapovanou nabídku asijských potravin, tak jsme se domluvili na společný nákup. Jsem zvědav, jak se mi to povede :)) Jinak ten bůček taky nezní špatně. Zkusím teda magii s bylinkama i tu jednodušší verzi.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: nic svetobornyho, nejsem moc velkej sefkuchar :-) vetsinou na platky, sul, pepr, trochu kminu, obcas dam okolo neco aby mu nebylo smutno, treba zampiony nebo cherry rajcatka, mne se vetsinou neco povede kdyz to delam extremne jednoduse, zadna magie s korenim a spol
    chtel bych se naucit delat bucek jako vietnamci na bun cha, to se pecou na velkym plechu tenky platky nejak, ale ja nez se k necemu dokopu :-)
    tyjo stew ze skopovyho to musi bejt luxus, ale presne, sebrat odvahu aby to clovek nejak nezkazil, nebo nevim seho se vlastne v tehdle situacich bojime...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: mám tu prasečí hlavu. Jen tak cvičně jsem vlezla v Libni do řeznictví, jestli nebudou mít oháňky na polívku a vona tam na mě tak smutně koukala a skoro tenkým hláskem volala, abych jí tam nenechávala. To bude spoustu nových věcí (určitě nějaká huspenina, plus kus upeču a asi zkusím krokety, nebo ještě uvidíme co.)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: Rádo se stalo. Zapomněl jsem dodat, že to skopové se hodí na stew právě, ale trochu jsem se toho bál, takže příště snad seberu víc odvahy :)

    Jak pečeš ten bůček? Nezní to vůbec špatně. Jinak palce nahoru za terminus technicus - zbabicovaný recept :D
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NECROHEALER: jo, na to mam doma dokonce ingredience (limetkovy listy, galgan a tak) to by se asi dalo, ale podle min zbabicovanyho receptu teda :-)

    ICEMAN8241: pani to je odkazu, diky za tu energii cos do toho vlozil :-)
    s kvetakovou kasi delam pecenej bucek, po tom lidi nejen mlaskaj, ale i chrochtaj :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: K té šťouchané dýni budu dělat vepřové plátky na žampionech, mám je vyzkoušené s květákovou kaší. Chystám se dělat taky kuřecí prsa s rajčaty na balzamikovém octu, což je ohromná bašta na kterou k nám chodí i příbuzenstvo. Když jsem to zkoušel poprvé, neměl jsem balzamikový ocet, protože k němu u nás doma panovala nedůvěra. Po Babicovsku jsem to nahradil portským vínem a byla to lahůdka, nicméně v zájmu plnění paleo cílů jsem od té doby s portským neexperimentoval.

    Jinak jsem teď objevil skopové maso a jsem z něj nadšen. Je chuťově výraznější než hovězí, je šťavnatější a jemnější. Dostal jsem darem (nikdo jiný to nechtěl) kýtu z dva roky staré ovce. Nevěděl jsem co od toho čekat, takže jsem to umlel, udělal jsem zásobu burgerů, které baštíme s rukolovým salátem, medem a ořechy a ještě jsem si nechal stranou něco na tacos s avokádem v ledovém salátu.

    Kokosové mléko se u nás používá leda na pečení. Krém pak do dýňové polévky.

    Další inspiraci zkus najít na mojí nástěnce.
    NECROHEALER
    NECROHEALER --- ---
    MR_DAN: kokosové mléko v tom kha kai
    Thajská polévka Tom kha kai recept - Labužník.cz
    http://www.labuznik.cz/recept/tom-kha-kai/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    a co nejakej napad na maso? nejakej druh "stew" co jeste nemam prejedenej? :-)
    nebo nejaky dalsi vyuziti kokosovyho mlika, nez curry.... byl jsem v tejdnu na nakup v globusu, kde maj super bio mliko (60% kokosu plus voda, zadny ecka) a jeste je z nich nejlevnejsi, tak jsem vzal 4 plechovky a ted nevim co s tim, aby to bylo originalni trochu
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Dýni musím jednou konečně zkusit.
    Ale já vždy nakoupím takovou zeleninu na experimenty a pak se mi akorát zkazí, takže musím být odhodlaná koupit to a udělat z toho něco okamžitě:)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: Když už je řeč o špagetách - máte někdo spirálový kráječ? Vyrábět špagety škrabkou julienne je poněkud pracné, tak o tom kráječi dost uvažuju.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: spaghetti squash, konecne jsem ji sehnal tak to zkusim :) jinak budu asi nakladat papriky zelim a feferony
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Chystáte se o víkendu zkusit něco nového? Já mám v plánu šťouchanou dýni, Metlovu zelňačku a plněný patizon. Inspirace na příští víkend vítána :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    KOCHANSKA_CH: ten kokosak ide do vsetkeho, necitit ziadnu kokosovu chut
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam