• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    Omg
    Obesity experts appalled by EU move to approve health claim for fructose | Society | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...2013/oct/17/obesity-experts-appalled-eu-fructose-health-claim-approval
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    GALE: prdelacka, jelitka, tmavej prejt.. ale jasny, patriarchat, chapu :-)
    GALE
    GALE --- ---
    MR_DAN: Tátovi nechutnají krvavý tlačenky apod., takže jsem dělali jen světlý verze.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    GALE: tybrdo, nechtit krev, to je svatokradez! :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    GALE
    GALE --- ---
    NAVARA: Když jsem byla malá, dělali jsme zabíjačku na balkoně v paneláku na pražském sídlišti. První probíhala tak, že jsme prase koupili živé, v kleci ho odvezli v trabantu na jatka, kde nám ho picli, odkrvili (krev jsme nechtěli na zpracování) a rozpůlili. Další roky jsme kupovali v prasečáku již přepůleného čuníka a vnitřnosti si odvezli v pytli. Jednou jsme vzali i čtvrt krávy.
    Takhle se šetří na mase, když má rodina malé děti a je na štíru s penězi. Žádný odvržený párky a lančmíty.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NAVARA: I já, městská kavárenská povalečka, jsem vlastnoručně zpracovala na zabíjačkách pár tun prasat. :-) Já navíc zabíjačkové produkty jím a ráda. Teď už se jen vyhýbám těm, do kterých se sypou kroupy a melou rohlíky.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já se zabijačkou problém mám, ale nejsem naivní :-)
    A ještě před rokem ne, ale teď už bych si asi zvládla něco zabít kdybych musela.
    Ale za normálních okolností i komáry a mouchy chytám a vyhazuju z okna nebo ignoruju.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    tak tohle jsou problémy lidí z měst, na vesnici musel být na zabijačce snad každý...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ICEMAN8241: Ono koneckoncu staci to, jak si matky stezovaly a vztekaly se, kdyz v nejaky skole byl nejakej den zeme, zemedelec nebo myslivec pritahl kralika a pak ho upekli... Ze na takovou krutost deti rozhodne nejsou pripraveny...

    Skoro mam pocit, ze by si kazdej, nez zacne jist maso, mel zkusit nejaky zvire prastit, vyvrhnout a zpracovat :-/ to presvedceni, ze maso roste v igelitaku, je desny :-/
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: To není jen problém Polska (mimochodem, četl jsem ten článek jako první ve slovenských novinách a tam se psalo o Makru v Německu). Dám krk na to, že podobně by reagovali lidi i u nás, pokud by stejná nabídka byla i v běžném obchodě. Imo právě proto, že na porážku zvířete dneska nejsou lidi zvyklí, tak je vegetariánství tak populární cesta stravování. Zvířata se zhusta chovají jako domácí mazlíčci, nanejvýš na práci, ale chov na maso už se tak často nevidí, protože to má pod palcem živočišná výroba. A mazlíčky neboli přátele člověka přece nezabíjíme a už vůbec nejíme. Málokdo nad tím přemýšlí pokud nikdy u porážky nebyl a neviděl nějaké poučné vege video z jatek, načež přichází velký šok, jako právě v tom Polsku.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Kdyby to bylo v Americe, ještě to nějakým způsobem možná pochopím. V jakési té kuchařské show Oliver předváděl, jak děti nepoznají ani bramboru.
    Ale v Polsku? O.o
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Ona si bohužel celá řada lidí nespojí maso s tím zvířetem, notabene s jeho mrtvým tělem a pak se hrozně diví. Zkrátka a dobře maso se nezhmotní v nějaké velké lednici odkud se pak vozí do obchodů. Někdo se o to musí starat, krmit a posléze zabít a zpracovat. Nejhorší jsou tomto ohledu měkkosrdcatí obyvatelé měst.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Nechápu :-/ když je vidět, že to bylo zivý, je to špatně... Tyhle pokrytce nesnášim :-/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ....
    Selátka ve fólii vyvolala v polských supermarketech poprask – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...ejl/316410-selatka-ve-folii-vyvolala-v-polskych-supermarketech-poprask.html

    Chápete ty lidi někdo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Začínám trpět otravou z vepřového - pokud někdo hledáte zdroj masa se spousotu kolagenu, při velmi napjatém rozpočtu - potřebujete mrazák a vepřovou hlavu. Ze čtyř kilo i s kostma, za necelou stovku tu mám tak 16 porcí. Soupis a recepty, až to dozpracuju a sníme.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    S dovolením se pochlubím víkendovými výtvory :)



    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Musím se přiznat, že klasické zabijačkové pokrmy mi nic neříkají. Spíše naopak, na druhou stranu jsem rád, že se čuník zužitkuje celý :)

    MR_DAN: Ten recept na Tom Kha Gai vypadá slibně. Oslovil jsem kamarádku, která tady v Chebu má zmapovanou nabídku asijských potravin, tak jsme se domluvili na společný nákup. Jsem zvědav, jak se mi to povede :)) Jinak ten bůček taky nezní špatně. Zkusím teda magii s bylinkama i tu jednodušší verzi.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: nic svetobornyho, nejsem moc velkej sefkuchar :-) vetsinou na platky, sul, pepr, trochu kminu, obcas dam okolo neco aby mu nebylo smutno, treba zampiony nebo cherry rajcatka, mne se vetsinou neco povede kdyz to delam extremne jednoduse, zadna magie s korenim a spol
    chtel bych se naucit delat bucek jako vietnamci na bun cha, to se pecou na velkym plechu tenky platky nejak, ale ja nez se k necemu dokopu :-)
    tyjo stew ze skopovyho to musi bejt luxus, ale presne, sebrat odvahu aby to clovek nejak nezkazil, nebo nevim seho se vlastne v tehdle situacich bojime...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam