• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MR_DAN: to vychazi ze spatne interpretovanych antropologickych studii a tech stereotypu, ktere se kolem toho drzi

    ZUZKAOU: uz jen to proletnuti zdroju a clanku na ruznych pro me dosti ... rekneme jednoduse bulvarnich periodicich, kterymi si podporuje Katz vlastni teorie me dost vyvedly z udivu o objektivnosti, ale nejcastejsi lean meats jsou opravdu pod hlavickou Cordaina a ten to stale vsude ma (jeho web je veden i jako citace)


    AOTEAROA: vratky za polovic byly taky lakave..
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    "If Paleolithic eating is loosely interpreted to mean a diet based mostly on meat, no meaningful interpretation of health effects is possible."
    tady jsem zacal pochybovat....
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ZUZKAOU: ale cordain, ktoreho cituju bol rozhodne za lean meats, nie za tucne
    niet sa co cudovat ze je taky zmatok ked neexistuje kanonicka paleo dieta
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: stejnej pocit ... u vsech diet popisujou zdravotni benefity apod a u palea se vetsina textu zabyva tim jak to je nebo neni podobny praveku, ale o realnych benefitech a o tom, co se vlastne na paleo diete ji, tam toho je dost malo... uplne stejny jak komentar Cajthamlovy par mesicu zpatky
    napriklad zminit proc se vyhybame mliku, obilovinam a lusteninam (ty tam ani nejsou), protoze kasein, lepek, lektiny, fytaty... taky mi prijde ze dost nadrzujou veg(etari)anum
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jinak je to jen přehledová studie a nemyslím si, že by autoři byli neutrální ve svém pohledu. Imho je serou diety tak nějak plošně a lehce naddržují veganům (o B12 ani slovo). Navíc teda konkrétně paleo dietám vytýkají anachronismus, což je sice platné, leč ne moc relevantní a teda jaksi mají pocit že je založená na konzumaci libového masa, nikoliv především na tucích.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ZUZKAOU: ako napriklad whole9? :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: mám o tom celkem zajímavou debatu s Cuketkou na facebooku zkvašena (byť jsme to dovedli kapánek jinam).

    Ale z mého pohledu to je sympatické potvrzení vlastního názoru, že čím striktnější stravovací styl, tím problematičtější.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: dosti zajimave, jen teda moc nevim co si z toho odnest .. pocit z toho mam smiseny, ale k podobnym zaverum jsem asi dosel take a to nejsem az tak studovany jako panove. Rozhodne jsem ale rad za sdileni, pac to hned vyuziji pro muj snad brzo jiz hotovy oficialni papir...
    LISHKA
    LISHKA --- ---
    FRONEMA: jsem na 9 dnu a zatim dobrý, jím 2x až 3x denně, dle toho jak to stíhám, myslím že až začnu zase trénovat tak se zas vrátím na 3 jídla denně..jediný čeho se obávám je týdenní workshop se školou, kde prý máme zajištěný jídlo..toho se trochu děsím, nevim jaký budou poměry a místní podmínky, ale nerada bych přerušila..
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FRONEMA: Máme ve městě šikovného řezníka, který zásadně produkuje masné výrobky podle starých receptur, tj. výhradně maso, koření a sůl.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ICEMAN8241: hezky, kde kupujes chorizo ze ho povazujes za paleo/whole ?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FRONEMA: Používám proužky na moč Diaphan. Recept najdeš na blogu http://365paleo.cz/post/78679869779/pikantni-frittata-s-chorizem

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ICEMAN8241: ketozu nejak meris nebo odhadujes?

    a podel se s receptem na fritatu :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FRONEMA: 25. den a jsem v pohodě, mírná, opravdu mírná ketóza. Rozšířil se mi rejstřík snídaní, kdy jím více polévek (vývarů), vykoumal jsem parádní frittatu. V zásadě jsem musel vypustit pouze hořkou čokoládu (po té se mi stýská nejvíc), pak kupodivu víno (které moc nepiju, ale dostal jsem na něj asi dvakrát chuť) a úplně nejmíň mi chybí med, potažmo sladké snídaně v podobě muffinů a brownies z ořechové mouky. Jenom doufám, že jsem nezhubnul. Celkový dojem je, že bez čokolády je ta strava taková bez radosti :))
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FRONEMA: já už mám po, zkouším pomalu znovuzařazovat mléčný výrobky a zatím se zdá, že v cajku (těsně po skončení jsem na horách dost hřešila alkoholem, teď už zase skoro nepiju)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Hlasim se ze dne 10 Whole 30. Zatim dobry :)
    pro mne nebylo moc zmen jak uz jsem tady psala, ale snazim se o ty veci ktere tam pisou ktery nejsou jenom o tom co jist ale i jak. tj ja predtim jedla v zasade ctyrijidla denne a jeste mezitim jsem ruzne neco pojidala a to vecerni jidlo bylo taky takovy rozprostreny pres kus vecera. takze cil je se naucit jist skutecne jen trikrat. uz tim smerem vidim nejaky pokroky.
    od zvykacek jsem se uspesne odvykla (predtim jsem jich jedla fakt hodne, treba i deset denne) akorat mam ted tendence furt pit nejaky caje, proste mam furt tendence mit v puse nejakou chut, aspon nejakou. uvidime jak se jeste pohne to.
    kafe jsem se taky rozhodla omezit na nulu nebo spolecenske minimum, strasne bych si prala aby to tak nebylo ale asi mi to vazne nedela uplne dobre.
    ten creamed coconut si nesmim kupovat, protoze ho mam tendence jist furt, jedina "zakuskova vec" doma tak to rychle mizi. a navic mam pocit ze to ma nadymavy ucinky, takze to taky skrtam z tohohle mesice.

    citim se fajn, pustila jsem se i do ranniho cviceni podle http://neilarey.com/programs/30-days-of-hiit.html (btw dobra stranka, doporucuju prohlidnout) a mam na to prijemne energii, tak doufam ze mi to vydrzi.


    Vim ze tady nedavno nekolik lidi taky zacinalo, jak jste na tom?
    KABIS
    KABIS --- ---
    SVORO: vincentka je dobry napad, dik :)
    SVORO
    SVORO --- ---
    KABIS: Pokud potřebuješ zvýšit příjem jodu tak nemusíš zvýšit příjem soli (aka víc solit). Pokud ti nechutnají nebo nejíš mořské plody včetně ryb a řas tak si kup jednou týdně Vincentku nebo cca 2x týdně Hanáckou kyselku. Jestli si to pamatuji správně tak Vincentka má 3x víc jodu ve 100 gramech tedy 100ml+- než je DDD. Jinak nejlepší ryby jsou losos a treska.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    KABIS: kvoli jodu neviem, ale celkovo 2.6 do 4.8
    Salt intake physiologically set in humans, new study finds
    http://medicalxpress.com/news/2013-08-salt-intake-physiologically-humans.html
    KABIS
    KABIS --- ---
    Nemate nekdo informaci kolik tak soli by mel clovek zkonzumovat aby pokryl svoji potrebu jodu? Prestala jsem jist prakticky vsechno prumyslove zpracovavany - a tudiz prisolovany a zaroven jsem si dnes uvedomila, ze casto jdu par dni prakticky bez soli (fakt ted nesolim skoro vubec, casto vubec), a morsky fujtajbliky momentalne taky nejim..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam