• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YASHAMARU: musím říci, že tvoje motivace (posilka s nechutí - chápu to dobře? a na to navazující zakazování si sladkostí) mi přijde hodně křehká a náchylná ke zboření.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    YASHAMARU: jo jo, denne nekomu davam autogramy a lidi se me ptaji na recepty na ulici :D .. ale ne, diky, tesi me to, ze o to lidi maji zajem a ze to i vetsine libi a ocenuji to .. je to dobra motivace k tomu delat neco vic a lip

    ICEMAN8241: me to prijde zhruba stejne, ale je pravda, ze pokud chci aby mi neco vydrzelo dyl, tak si davam bacha do ceho a jak jsem to dal, pripadne to i nejak konzervovat. Pecene sladkosti moc do lednice nedavam, v nekterych pripadech mi to poslo hodne rychle, ale zase pred paleo jsem moc nepekl, takze tezko srovnavat - ostatne, ale vic sleduju tu zahadnou vyparnost, clovek se ohlidne pres rameno a uz to tam neni.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    MMETLA: ja jsem zase naopak strasne na sladky. nemel jsem problem treba snist celou tu obrovskou milka cokoladu trioladu na posezeni s tim, ze mi bylo dobre. pozor ne blbe, ale dobre a nejraci bych si dal jeste jednu. vzdycky jsem zavidel lidem, ktery sladky nelakalo, ale je to taky o vuli a kdo chce tak to dokaze aspon zmirnit.

    pomucka co funguje u me je chodit do posilky. fyzicky vezmu z penezenky 100 korun a dam je pani za pultem za cinnost, ktera me boli, je neprijemna a nejsou z ni kratkodobe zadne viditelne vysledky s tim, ze mozna se to nekde casem projevi.

    kdyz uz jsem se premluvil k tomuhle, tak mi prijde nelogicky tu snahu sabotovat tim, ze si dam neco co bych "nemel" kdyz si da clovek nejakej cil a jde za nim, tak proc by dobrovolne delal kroky zpet nebo stranou.

    to funguje u me, nejhorsi je zacatek, prvnich par tydnu bez sladkyho, pak se dostavi takova apatie, ze to cloveku ani nechybi.

    k tem nahrazkam jak jsem psal, tak ja na ne moc nejsem. z duvodu co jsem psal nahore. kdyz uz to chci porusit, tak do toho jdu zase zodpovedne a dam si fakt neco dobryho. pizzu, honzovky, real thing. udelam si cheat day kdyz se to veme z dlouhodobyho hlediska, tak se nic nestalo. jen pozor - necitit se provinile + nezustat v tom cheat day tyden a najet na stary rezim.

    jinak pritelkyne pri cerpani inspirace na vareni chodi na tvuj blog :) jsi celebrita
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: hele solanin se u dospělých prakticky nevstřebává. Pokud teda nemáš skutečně nemocná střeva, zejména autoimuntiky - opravdu existující voda v břiše - tedy problém s propustnostní střev je docela dost bolestivá záležitost a doktor ti ji potvrdí na sono.

    To co je v blogsféře vydáváno za leaky guts je povětšinou kombinace neurotických problémů a chronického přetěžování bez patřičné regenerace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: no to záleží na tom, co to je - vývar, protože je to skvělé živné médium, tak mi v lednici zkysne tak do dvou, tří dní. Zelí, které je chráněné kysinami v octě a víně, tak pochopitelně je částečně konzervované.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    me oblibene lilkovite ... kdo by veril paprice, brambore, lilku nebo rajceti, kdyz maji vedle sebe takovy krasny jmena jako blin, rulik, durman nebo mandragoru :-)
    co se tyce alkaloidu, tak doporucuju atropin, svalovy relaxant a velmi silny halucinogen... co urcite nechcte je solanin, to je ta jedovata svine v zelenych bramborach a syrovych lilkach (a buhvi kde jeste)
    pokud dame stranou takovyhle bezprostredni ohrozeni, tak by se lilkovitym (hlavne bramboram a rajcatum z tech jedlych) meli vyhybat vsichni, kdo resi leaky gut
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YASHAMARU: Děláš mi radost, držím palce :)

    Mimochodem, všimli jste si toho, že se navařený paleo pokrmy nekazí tak jako ty běžně vařené s moukou? Typický příklad - červené zelí, dělám ho s trochou vína, medu, jablky a balzamikového octa. V lednici vydrží klidně 10 dní, chutná pořád skvěle. Totéž polévky nebo třeba právě muffiny, jak psala ANNIKA.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: zkus do zmrzliny přidat nějaký dobrý ořechový olej (super je pistáciový), ten zvětší krémovitost a našlehanost. Množství nevím, možná začít lžičkou a přidávat.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ANNIKA: jo tak s tema bramborama pak dej vedet, ty se urcite budou prodavat dobre. :] jinak jdou krasne delat bezlaktozove zmrzliny pokud je potreba je delat paleo, vymrzly banan nebo orechove pasty udelaji ten spravny efekt kremu a namichat se to da s cimkoliv, jen teda u vodnatejsich ovoci, se potom musi delat az silene pomery, aby to nebyl sorbet, ale zmrzlina. ale furt ta popsana je lepsi nez ty smejdy v kelimku z mrazaku v obchodu (cest vyjimkam)

    YASHAMARU: souhlasim, ze ta psychologie zlozvyku udela desne moc, ale ja nikdy na sladke nebyl a napodoby co delame, jsou vetsinou esteticke, ale presto tam ten psychologicky efekt zustava. Zvlaste pro jedince se slabsi vuli a nachylnosti k 'podvadeni', bych to uplne zakazal .. inu kolikrat si tezko nekdo prepocita kolik orechu snedl v tech svych plackach a muffinech, kdyz se tam dalo jen trochu prasku (mouky)...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRIPLT: ne, protože neobsahuje laktozu a tak otestuješ jen kasein. Kysaný výrobky obsahujou zbytky laktozy a kasein ale taky zároveň bakterie, které umí vytvořit laktázu (ten enzym co chybívá) a čerstvé mléko obsahuje obojí. Pokud tedy začneš sklenicí čerstvého mléka a bude ti blbě, nevíš jestli to bylo na kasein, nebo na laktozu.

    Mnou popsaným postupem nejprve vyloučíš a nebo potvrdíš bílkoviny, pak zbytkovou laktozu, ale za přítomnosti enzymů a pak laktozu napřímo.

    Pokud nesnášíš laktozu, tak se to často dá řešit právě kysanými výrobky - ať už hodně prokysanými a nebo s živými bakteriemi, co to natráví za tebe. Pokud nesnášíš bílkoviny, tak máš s mlékem utrum - jde pak o klasickou alergii a přidané enzymy nepomůžou.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU: Neni lepsi vyzkouset ten parmazan, goudu az nakonec? Obecne s tim mivaji lidi problem, tak jestli nenajet spis postupne od jogurtu pres mleko a vyloucit, tak moznost, ze mleko a jogurty budou ke konzumaci nezavisle na tech zrajicich syrech ok? :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ZUZKAOU: Takže nezbývá, než si vypěstovat brambůrky zcela krotké, neškodné a nepodezřelé! :o)


    YASHAMARU: To je pravda, ale na druhou stranu pořád jíst jen maso a zeleninu taky jednoho za chvíli omrzí. Tak proč si to nezpestřit. Plus ty muffiny jsou dobrý způsob, jak si přinést svačinu do práce, když už nechci chroupat syrovou mrkev a nemám čas si večer připravit nějakou směs. Takhle si upeču plech a mám týden na svačiny vystaráno. A jako bonus to pak ruší pocit jakékoliv "diety" nebo omezení, když si i ten muffin můžu dát :o) Stejně jako když mám chuť na zmrzlinu, tak si rozmixuju mražený jahody s tvarohem a/nebo smetanou a nemusím se trápit, že zmrzlinu přece nesmím a je to děsně nepaleo. Paleo chleba tvořit nebudu, ale čím míň mám pocit, že vlastně něco držím a řeším, tím se mi to dodržuje líp :o)
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    TRIPLT: Dobra prace :)

    Jinak ja bych se chtel zeptat na tenhle protein.

    Amix | Amix Nutrition WheyPro Elite 85 pwd.
    http://www.amix-nutrition.com/products/15/wheypro-elite-85

    Kamosovi se podarilo nam sehnat byvaleho paragana jako osobniho trenera do posilky. Dostal jsem tam docela nakladacku a pak jsem si dal ten protein po cviceni a pak jeste pred spanim. Dohromady to je nejakych 80 bilkovin a 2 sacharidy. Premyslim, ze tohle by byla davka ve cvicici dny a v necvicici 40 bilkovin pred spanim.

    Mate s tim nekdo zkusenosti? Potrebuju urcite neco zvysit a prijem masa to z financnich duvodu rozhodne nebude. Jde mi o to, jestli to telo bude mit sanci nejak regenerovat a pripadne z neceho ty svaly stavet, kdyz mu takhle pomuzu oproti obycejnemu rezimu co jsem jel doted. Ono ten prijem bilkovin pro posilovani se uvadi vsude ruzne od 0.5g na kilo po 2g na kilo, cert aby se v tom vyznal.

    Jde mi hlavne o tu regeneraci a rust svalu. Jestli to je paleo nebo ne mi nevadi, pokud mi to nebude vylozene ublizovat.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Jeste mozna takovej muj osobni tip. Spousta lidi se snazi procpat do sveho hubnouciho palea stary veci a navyky. Ja jsem proto si to obcas zpestrit a delat si treba muffiny a palacinky, ale spis bych doporucoval se na to vykaslat. Dat si maso s necim zelenym a nedumat jak si paleo kabatkem oduvodnit jezeni veci, ze kterych jsem puvodne pribral. Ale to je jen takovej muj osobni pocit, kterej bych vztahnul na to hubnuti.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ANNIKA: Snez plato vajicek za tejden, proc ne :)

    Ja se snazim hubnout a jde to docela snadno. Nejim teda ovoce, to jedine po cviceni a ruzny orechy atak s mirou, obcas naberu hrst, kdyz to nekde doma najdu. Krmeni dodrzuju teda 16/8, ale to je jen moje osobni preference, protoze se radeji naboucham 2x denne nez abych jedl jako vrabecek 7x denne. Zaroven nejim, kdyz nepotrebuju, vim ze nemam krmeni, takze nad jidlem ani nepremyslim. Za trochu prez mesic 6 kg v podstate bez namahy jen jidlem. Obcas behani obcas posilovani a strasne moc prochazek se psem.

    Nic nepocitam, zpocatku jsem se na to dival neduverive, ale pak jsem dal na rady a pustil to z hlavy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: primárně jsou podezřelí proto že to je jedna z hlavních složek běžné stravy a ta je přece jedovatá. Plus teda mají vcelku vysoký obsah škrobů a jsou to nightshades (česky lilkovité) a když se jmenuje takhle podezřele, tak to přece musí být jedovaté.

    Plus teda lilkovité mívají semo tamo různé alkaloidy, ne vždy jedlé a často toxické, takže to asi někomu se znčieným trávením nemusí dělat dobře.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja jim sladky brambory/ bataty. muj oblibeny recept (mimo to je proste osmazit) je je nastrouhat na hrubo a smichat s vajickem a osmazit jako takovou placku. moc dobry. tedka jsem do toho zkusila nastrouhat i papriku a bylo to jeste lepsi. :)

    pomer asi 50g batatu na 3 vajicka
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Jak je to vlastne s tema bramborama? Cetla jsem na ne velmi rozporuplne ohlasy (od postoje brambory jsou evil az po nejaky vyzkumy, ze to uz je davno prekonany) a letos jsme je zasazeli, takze az vyrostou prvni novy, rozhodne budu trochu podvadet :-)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU: Dekuji za typ. Zitra se pustim do zkouseni.


    Podelim se v kratkosti trosku o sve zazitky s Paleem. Pred tremi dny jsem dokoncil Whole30 dodrzenim vsech zasad... :)
    Musim rict, ze se mi urcite zlepsilo zazivani, sem tam jsem trppel krecma bricha atd... ted se mi maximalne stava, ze se prejim kesu orechy a citim, ze to bricho musi "s vytrpenim vsech sil zpracovavat" - neni mi vylozene spatne/zadne krece jen takovej divnej pocit (stavam se na nich zavislej). :D
    Zmena jidelnicku mi nijak zasadne nevadi... uz predtim jsem se pokousel omezovat sladkosti i pecivo. Jidlo bez peciva je v pohode i kdyz stale bych si rad dal maslovej crossant - hlavne kdyz kolem nej prochazim v obchode.
    Jidlo je hned pestrejsi - spousta ruznorode zeleniny. A kdyz jim na snidani i veceri vajicka, tak mi to vubec nevadi... uz jsem si na to zvykl a dobrovolne to vyhledavam. Vajicka ja sadle jsou bomba!
    No a nakonec aby to nebylo stale furt to same dokola jsem zacal experimentovat. Delam si batatove placky (nekdy pridam mrkev), bananove livance z mandlove mouky, zeleninu na x zpusobu, poradna rajska polevka, vyvary. chystam se dale vylepsovat jidelnicek a koumat dalsi moznosti jak paleo pripravit :)
    A na kafe bez mleka pripadne s kokosovym mlekem hsem si zvykl :)
    Uvidim co me telo na mlecne vyrobky a nasledne obycejne brambory, ktere pokud na me nebudu mit spatnou reakci zaradim zpatky do jidelnicku z duvodu fyzickeho vykonu - Nabirani svalove hmoty - vykoumano z webu whole9life.
    Omlouvam se za pripadne chyby, pisu z mobilu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNIKA: a jak ty květinky vypadaly?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: primal jede mléčné produkty pro ty, co s nimi nemají problém. http://www.marksdailyapple.com/

    Klíčem je ozkoušet si, jestli na ně jsi a nebo nejsi citlivý - tak týden nic mléčného nejíst. Po týdnu si dát velký kus alespoň rok zrajícího sýra ( staré goudy ze sýrových speciálek či parmazán). Pokud ti po tom nic nebude, tak nejsi citlivý na mléčnou bílkovinu. Po cca 12 hodinách od sýra si dát kelímek jogurtu/sklenici kefíru. Pokud ti po tom nic nebude, tak ti nevadí mléčná bílkovina a laktoza, pokud jsou poblíž bakterie, co ji umí naštípat. Po 12 hodinách po jogurtu si dát sklenici mléka či smetany - prostě něčeho nekyselého - pokud ti ani pak nic nebude - patříš k většině lidstva, které nemá s trávením mléka žádný problém a není tedy fyziologický důvod proč se mu vyhýbat.

    To že ti něco je se pozná podle zvýšeného nadýmání, průjmu, křečím v břiše či zhoršením stavu pleti (náhle vyrašení beďaru přes noc. zhoršení ekzému a spol.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: těm květinám se říká porucha příjmu potravy. Zejména pokdu furt úpí jak jsou přejedené a tlusté.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam