• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MALKE
    MALKE --- ---
    KABIS: kdyby si lidi aspoň rozklikávali odkazy... žádný vnitřek to nemá, dyť se to nevaří vcelku, jenom žloutek. tady se míchá s citronem, což nevím, jak funguje, ale žloutkové krémy se tímhle postupem dělají normálně. zhoustne to, ale nesrazí se (pokud člověk dodrží teplotu). pokud tedy to syrové vejce byl problém kvůli chorobám, tak je to řešení.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MALKE: jenze nad 70 musis prohrat i ten vnitrek a to uz je skoro vareny :)

    Ja zkousela normalne tycakem, akorat jsem to zkusila blbe s olivovym a to fakt ne, to je hnus :D chci zkusit ted s nejakym orechovym olejem, tak uvidim. Jinak mi to vychazelo cca 1,5dcl na 1 cele vejce. A syroveho se nebojim teda :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    FRONEMA: Já myslela, že je to kvůli salmonele - té stačí zahřát nad 70 stupňů, takže se vejce nesrazí, ale salmonela chcípne. (Pravda, nevím, jak v tomhle konkrétním receptu, já to dělala akorát se zmrzlinovou směsí, když to měly jíst děti, u dospělých na to kašlu.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MALKE: ha, dobre. sice to teda je furt polosyrovy kdyz je jeste tekuty, ale urcite je to lepsi varianta pro ty kteri se syrovych boji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TRIPLT: no to asi bude v kazdym receptu, jinak by to uz nebyla majoneza
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    FRONEMA: ono vlastní výroba zní fajn, ale představa syrového vejce (recepty, které jsem viděl) mě netěší... :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TRIPLT: ja jsem az do W30 jedla normane kupovanou protoze mi to neprislo jako takovy zlo, a od te doby jsem se bez ni pohodlne obesla.

    jednou jsme ji zkouseli delat tycakem. konzistence byla dobra, ale spatne jsme asi dali pomer surovin, byla kysela a ne moc dobra....
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Menší dotaz... jak si kdo připravujete majonézu? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MMETLA: mno já měla tenhle opuchlej jazyk, a to dokonce víc než dneska, po hospodě kde jsem jedla pouze kousek pytlíku mandlí a žádný vlašáky. po vlašácích mě bolíval jazyk už odmalinka, ale nenatékal, teď mi vyloženě i opuchne. přitom ještě před rokem jsem po misce mandlových domácích sušenek neměla problém, prostě se to rozvinulo letos. a nemyslím si, že by to bylo zvýšenou konzumací mandlí. těch pět kilo mouky jsem koupila před rokem a ještě toho mám většinu doma, pekla jsem tak třikrát.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    TUILE: pracuje se na tom ;) naše cukrarka a par kolegyni uz jsou taky nalomené, tak jsem upekla čokoládovo avokadovo bananovy dort a Lana rekla, ze je to první "nesladky" dort, co ji chutná, takze - snad se brzy dočkáme, dam určitě vědet ;)
    SVATY: to jsou ty jednoduché košíčky vystlane slaninou s vajecnou směsi a různou naplní, nejradši mam se susenymi rajčaty, navrch je jeste sypu gruyerem
    MMETLA: tak ja vic zapojím fantazii, košíčky na indický nebo mexický způsob zní dobre. Pravda je, ze ja jsem nikdy nebyla nejaky mistr kuchař, primárně k tomu přistupuju jako k povinnosti, moc me nebaví o tom přemýšlet, ale tak stejne musim si najít náhradu za pečení, které jsem zboznovala
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TEREZZZKA: me teda ty slaninove muffiny neomrzely, protoze jde pokazde delat jinaci napln (od jednoduchych jen zeleninovych, po celotematicke jako indicke, chilli-con-carne, rovnou i masove smesi, houby, nebo tam nechat diru a nacpat tam guacamole po vypeceni)... jinak tunak-vejce-salaty-sunka udelat si treba tri ctyri typy jidel a stridat to, ostatne bezny clovek neustale cykluje, aby se neprejedl a pritom to nemel moc komplikovane, u nas kvuli sytosti leti hodne majonezove salaty prakticky s cimkoliv od uzenych ryb pres jakekoliv maso k tomu obcas ovoce, a vzdycky mrak ruzne zeleniny ... a treba takovy petilitr gulasku vydrzi v mrazaku dlouho, krabicky ho maji rady a my taky... mesic trva nez si zvyknes na jidlo, tri nez si udelas zabehnute jidla a pak uz treba ani inspiraci nebudes resit, protoze ti bude vyhovovat a dostacovat co mas.

    AOTEAROA: kamarad s alergiemi na orechy ma vyrazne silnejsi reakci na vlasaky nez na mandle, takze bych veril tomu, ze mozna problem bude klidne jen v jednom z nich nebo v horsim pripade v obou ...

    Ja jinak plne souhlasim s tou ztratou chuti na sladke po par tydnech od prechodu, ma draha polovicka, ktera na sladkem pecivu vyrustala a mela na nem takovou zavislost, ze jsme ze zacatku museli i paleo pect, aby to pro ni nebyl takovy sok se s tim po mesici srovnala a po nasledujici tri si daval spis tak ze zvyku jednu kosticku 95+ cokolady denne, kdyz mela chut na sladke .. ale asi tak po dvou tydnech se z toho prestalo stavat denni pravidlo a kosticky zustavaly nahromadeny, stejne jako dokupovane tabulky cokolady.
    SVATY
    SVATY --- ---
    ALONSY: Přesně vím o čem mluvíš. Minulý týden jsem měl dost hektickej, lítal jsem mezi Ostravou, Brnem a Prahou a neměl jsem vůbec čas ani možnost si nic uvařit tak jsem jedl docela dost pečivo a zase mi trvalo dobrý 2-3 dny než jsem na to přestal mít chuť, ale výhoda je v tom, že už člověk ví, že tohle nastane a počítá s tím :)

    TEREZZZKA: Slaninový muffiny ? hmmm.. Recept prosím :)
    TIMA
    TIMA --- ---
    ALONSY: To je pravda. Mně to taky nechybí, když to nejím. Taky mě nevzrušuje cukrárna, pekárna, nic... Ale nesmím to vzít do huby, jinak je všechno v kelu, prostě si neumím dát kousek a nechat to být. Je to stejný jako cigára - abstinovat není až takový problém, dát si občas jednu problém je.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: tak jsem si večer dala dva malé kousky na ochutnávku a ráno jsem se probudila s oteklým bolavým jazykem. Jen nevím jestli jsem teda dostala tu alergii celkově na mandle, anebo se mi to dělá i z vlašských ořechů. Tak hlavně že mám doma kvůli bezlepkovému pečení pro sebe ještě asi tři kila mandlové mouky :-D
    TUILE
    TUILE --- ---
    TEREZZZKA: ty jedes paleo?
    tak to by se v salku mohly casem objedvit nejake paloe dobrutky, ne?
    bych zasla na zakusek :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Ty brownies jsou skvělý!! 90% dolfin asi taky udělal svoje. Super, díky za tip.
    NYX
    NYX --- ---
    Zajimave
    Health Correlator: Why red meat consumption may appear unhealthy in scientific studies
    http://healthcorrelator.blogspot.com/2014/05/why-red-meat-consumption-may-appear.html
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TEREZZZKA: ja si delam do prace prevazne maso, prijde mi dobre i po ohrati v mikrovlnce...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TEREZZZKA: nejlepsi moznost je navarit si toho poradnou hromadu a rozkrabickovat, nektery krabicky zamrazit at se to da trochu stridat a clovek neji to samy nekolik dni v kuse
    salaty, eintopfy, zapeceniny, masa, vsechno se da krabickovat snad az na polivky, ty jsou lepsi do neceho vodotesnejsiho :)
    (a taky pred tu vitrinku se zakuskama co mate tak na ocich bych dal nejakej paravan! to je hrozny lakadlo... :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Ahoj, tak uz nějakých 9 týdnu jsem bez mouky a cukru, vedly k tomu jednak vleklé zažívací potíže bez zjevného původu (alergie na lepek a laktozu opakovaně testy vyvrácena) a jednak potřeba ztratit na objemu. Ačkoli mě předtim nikdo nehodnotil jako tlustou, teď mi každy říká, ze jsem hrozne hubená - a ja mam osobně pořad rezervy :) Taky jsem k tomu přidala 2x - 3x tydne funkční trenink a hlavně na obvodech jsem hodne ztratila, v pase mam zase 60, boky šly taky dolu, na 92, zažívací potíže se srovnaly. Dřív jsem jela především na cukru, od mala jsem enormně na sladké, takze kupodivu mi vic nez pečivo (byla jsem zvykla péct min 1x tydne chleba a 1x tydne neco sladkého) chyběla čokoláda a tak třeba 3 týdny se v podstatě veškerý můj vnitrni monolog týkal jen toho, jak strasne bych si dala neco sladkého. Teď se to nejak zlomilo, kupodivu v době, kdy jsem trávila nejvíc času v praci (v kavárně s kvantem sladkosti na očích). Do změny jídelníčku se mnou šel i partner, evidentně mu to taky svědci, ze je hubenej mu snad říká jeste vic lidi, nez mne. Kdyz jsme doma nebo ve městě jidlo není problem, co ale řeším je, co připravit do práce, kde jste 13 hodin, nemáte cas odejít se najíst ven a z tepelné úpravy pripada v úvahu max ohrati v mikrovlnce. Nemůžu do nekonečna péct slaninove muffiny, to vám taky začne za chvíli lézt krkem a jist studené předem upravené maso taky nic moc. Nějaké nápady?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam