• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: to dost zalezi co s ni pak planuju, ale pokud neutral, tak pouzivam grapeseed olej (z hroznovych seminek), dam dva nejkvalitnejsi zloutky co sezenu v pokojove teplote k tomu pokojovou teplotou ohraty olej a micham dokud to neni .. a pak jen mirne dosolim, dopeprim (bily pepr se tam hodi vic) a dam tam citron ci bily vinny ocet a uskladnim ... jinak z cisteho extra virgin mi to moc nechutna, pokud to clovek chce pouzit jako solo prilohu, takze lepsi pouzit nejaky pomace, nebo michat s dalsima orechovyma, ale pak uz je to hodne draha sranda, jako v pripade treba lanyzoveho oleje :D .. ale nekdo to ma rad, ja se nebojim treba pouzit chilli napusteny olivovy olej, protoze chci palivou majo .. a clovek pak z toho uz ma hotovy produkt a nemusi s nicim dale michat

    AOTEAROA: to fakt nezavidim, ale diky 'bohu' a hlavne vedcum je na to vcelku schopna a jednoducha medikace :) A to loupani dost pomaha, to je pravda... kamarad se taky obsypaval i z meho skveleho pomerancoveho kolace, kde jsou jen blansirovane a ne zase v tak velkem mnozstvi..

    MALKE: ja to necetl, ale citronem nebo cukrem se zloutek uvari bez pristupu teploty, coz resi pripadny problem ... ale salmonely se fakt nebojim, vejce pouzivam cerstve a co nejvyssi kvality, majoneza se pak spotrebuje v ramci max tydne, ale vetsinou driv.. kdybych mel mit strach z kazde potencialni nemoci, ktera kde je, tak jsem breatharian s plynovou lahvi na zadech
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TRIPLT: ja jsem az do W30 jedla normane kupovanou protoze mi to neprislo jako takovy zlo, a od te doby jsem se bez ni pohodlne obesla.

    jednou jsme ji zkouseli delat tycakem. konzistence byla dobra, ale spatne jsme asi dali pomer surovin, byla kysela a ne moc dobra....
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Menší dotaz... jak si kdo připravujete majonézu? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MMETLA: mno já měla tenhle opuchlej jazyk, a to dokonce víc než dneska, po hospodě kde jsem jedla pouze kousek pytlíku mandlí a žádný vlašáky. po vlašácích mě bolíval jazyk už odmalinka, ale nenatékal, teď mi vyloženě i opuchne. přitom ještě před rokem jsem po misce mandlových domácích sušenek neměla problém, prostě se to rozvinulo letos. a nemyslím si, že by to bylo zvýšenou konzumací mandlí. těch pět kilo mouky jsem koupila před rokem a ještě toho mám většinu doma, pekla jsem tak třikrát.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    TUILE: pracuje se na tom ;) naše cukrarka a par kolegyni uz jsou taky nalomené, tak jsem upekla čokoládovo avokadovo bananovy dort a Lana rekla, ze je to první "nesladky" dort, co ji chutná, takze - snad se brzy dočkáme, dam určitě vědet ;)
    SVATY: to jsou ty jednoduché košíčky vystlane slaninou s vajecnou směsi a různou naplní, nejradši mam se susenymi rajčaty, navrch je jeste sypu gruyerem
    MMETLA: tak ja vic zapojím fantazii, košíčky na indický nebo mexický způsob zní dobre. Pravda je, ze ja jsem nikdy nebyla nejaky mistr kuchař, primárně k tomu přistupuju jako k povinnosti, moc me nebaví o tom přemýšlet, ale tak stejne musim si najít náhradu za pečení, které jsem zboznovala
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TEREZZZKA: me teda ty slaninove muffiny neomrzely, protoze jde pokazde delat jinaci napln (od jednoduchych jen zeleninovych, po celotematicke jako indicke, chilli-con-carne, rovnou i masove smesi, houby, nebo tam nechat diru a nacpat tam guacamole po vypeceni)... jinak tunak-vejce-salaty-sunka udelat si treba tri ctyri typy jidel a stridat to, ostatne bezny clovek neustale cykluje, aby se neprejedl a pritom to nemel moc komplikovane, u nas kvuli sytosti leti hodne majonezove salaty prakticky s cimkoliv od uzenych ryb pres jakekoliv maso k tomu obcas ovoce, a vzdycky mrak ruzne zeleniny ... a treba takovy petilitr gulasku vydrzi v mrazaku dlouho, krabicky ho maji rady a my taky... mesic trva nez si zvyknes na jidlo, tri nez si udelas zabehnute jidla a pak uz treba ani inspiraci nebudes resit, protoze ti bude vyhovovat a dostacovat co mas.

    AOTEAROA: kamarad s alergiemi na orechy ma vyrazne silnejsi reakci na vlasaky nez na mandle, takze bych veril tomu, ze mozna problem bude klidne jen v jednom z nich nebo v horsim pripade v obou ...

    Ja jinak plne souhlasim s tou ztratou chuti na sladke po par tydnech od prechodu, ma draha polovicka, ktera na sladkem pecivu vyrustala a mela na nem takovou zavislost, ze jsme ze zacatku museli i paleo pect, aby to pro ni nebyl takovy sok se s tim po mesici srovnala a po nasledujici tri si daval spis tak ze zvyku jednu kosticku 95+ cokolady denne, kdyz mela chut na sladke .. ale asi tak po dvou tydnech se z toho prestalo stavat denni pravidlo a kosticky zustavaly nahromadeny, stejne jako dokupovane tabulky cokolady.
    SVATY
    SVATY --- ---
    ALONSY: Přesně vím o čem mluvíš. Minulý týden jsem měl dost hektickej, lítal jsem mezi Ostravou, Brnem a Prahou a neměl jsem vůbec čas ani možnost si nic uvařit tak jsem jedl docela dost pečivo a zase mi trvalo dobrý 2-3 dny než jsem na to přestal mít chuť, ale výhoda je v tom, že už člověk ví, že tohle nastane a počítá s tím :)

    TEREZZZKA: Slaninový muffiny ? hmmm.. Recept prosím :)
    TIMA
    TIMA --- ---
    ALONSY: To je pravda. Mně to taky nechybí, když to nejím. Taky mě nevzrušuje cukrárna, pekárna, nic... Ale nesmím to vzít do huby, jinak je všechno v kelu, prostě si neumím dát kousek a nechat to být. Je to stejný jako cigára - abstinovat není až takový problém, dát si občas jednu problém je.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: tak jsem si večer dala dva malé kousky na ochutnávku a ráno jsem se probudila s oteklým bolavým jazykem. Jen nevím jestli jsem teda dostala tu alergii celkově na mandle, anebo se mi to dělá i z vlašských ořechů. Tak hlavně že mám doma kvůli bezlepkovému pečení pro sebe ještě asi tři kila mandlové mouky :-D
    TUILE
    TUILE --- ---
    TEREZZZKA: ty jedes paleo?
    tak to by se v salku mohly casem objedvit nejake paloe dobrutky, ne?
    bych zasla na zakusek :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Ty brownies jsou skvělý!! 90% dolfin asi taky udělal svoje. Super, díky za tip.
    NYX
    NYX --- ---
    Zajimave
    Health Correlator: Why red meat consumption may appear unhealthy in scientific studies
    http://healthcorrelator.blogspot.com/2014/05/why-red-meat-consumption-may-appear.html
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TEREZZZKA: ja si delam do prace prevazne maso, prijde mi dobre i po ohrati v mikrovlnce...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TEREZZZKA: nejlepsi moznost je navarit si toho poradnou hromadu a rozkrabickovat, nektery krabicky zamrazit at se to da trochu stridat a clovek neji to samy nekolik dni v kuse
    salaty, eintopfy, zapeceniny, masa, vsechno se da krabickovat snad az na polivky, ty jsou lepsi do neceho vodotesnejsiho :)
    (a taky pred tu vitrinku se zakuskama co mate tak na ocich bych dal nejakej paravan! to je hrozny lakadlo... :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Ahoj, tak uz nějakých 9 týdnu jsem bez mouky a cukru, vedly k tomu jednak vleklé zažívací potíže bez zjevného původu (alergie na lepek a laktozu opakovaně testy vyvrácena) a jednak potřeba ztratit na objemu. Ačkoli mě předtim nikdo nehodnotil jako tlustou, teď mi každy říká, ze jsem hrozne hubená - a ja mam osobně pořad rezervy :) Taky jsem k tomu přidala 2x - 3x tydne funkční trenink a hlavně na obvodech jsem hodne ztratila, v pase mam zase 60, boky šly taky dolu, na 92, zažívací potíže se srovnaly. Dřív jsem jela především na cukru, od mala jsem enormně na sladké, takze kupodivu mi vic nez pečivo (byla jsem zvykla péct min 1x tydne chleba a 1x tydne neco sladkého) chyběla čokoláda a tak třeba 3 týdny se v podstatě veškerý můj vnitrni monolog týkal jen toho, jak strasne bych si dala neco sladkého. Teď se to nejak zlomilo, kupodivu v době, kdy jsem trávila nejvíc času v praci (v kavárně s kvantem sladkosti na očích). Do změny jídelníčku se mnou šel i partner, evidentně mu to taky svědci, ze je hubenej mu snad říká jeste vic lidi, nez mne. Kdyz jsme doma nebo ve městě jidlo není problem, co ale řeším je, co připravit do práce, kde jste 13 hodin, nemáte cas odejít se najíst ven a z tepelné úpravy pripada v úvahu max ohrati v mikrovlnce. Nemůžu do nekonečna péct slaninove muffiny, to vám taky začne za chvíli lézt krkem a jist studené předem upravené maso taky nic moc. Nějaké nápady?
    TUILE
    TUILE --- ---
    AOTEAROA: maslo
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nejhorší ale je, jak se do té "závislosti" na cukru a pečivu dá spadnou strašně rychle zpátky.
    Jeden den to člověku nechutná a za už zase nejí nic jiného :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Pro mě teď dezert sladká hruška. Výjimečně teda kopeček vanilkové zmrzliny, ale buchty jsem odbourala vcelku bezbolestně.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    AOTEAROA: No ja prave sla kolem cukrarny - nacancany zakusky, ktery miluju, se jen smaly, vonely az ven...a ja jen pokrcila rameny a sla jsem dal. A po par krocich se vytrestene zastavila a sokovane zirala :-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: ovšem s tímto naprosto souhlasím. někdy mě ta přeslazenost věcí fakt štve :) vnímám to mnohem citlivěji. (ještě že už ji citlivěji nevnímají moje zuby, které brutálně bolely po jedné lžíci balzamika nebo po jablku).
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Tak me teda osobne jedine co me proste stale neopustilo je chut na sladke pecivo (dobrej kolac, maslovej krosnat)... :-D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANNIKA: Taky mě to neláká a to jen proto, že jsem to po nějaké době ochutnal a nic mi to neříká - čokolády jsou příšerně přeslazený, až mi z toho trnou stoličky; buchty, koláče a další pečivo jsou zase bez chuti, cítíš jen droždí; ostatní mlsoty jsou přímo nacpaný chemií. Celkově se mi dost zlepšilo vnímání chutí a vůní, takže tyhle věci fakt nejím ani když se vedle mě někdo cpe. Totéž platí pro hamburgery, pizzy apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam