• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MMETLA: jo takhle, no to jako jo, kdyby mi někdo neřekl co v tom je a já otekla, tak si třeba prášek dám, ale dát si ho po vlastním koláči by mi přišlo hoooodně nepaleo :D jsem právě pyšná na to že se těma věcma nemusím cpát. minule doktorka jak mě viděla popotáhnout tak hned na mě abych si dávala dvakrát denně Zodac jak jsem mívala předepsáno (od jiné doktorky, a navíc tohle byl zástup, ne moje normální obvoďačka).
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: no nekdo to tak dela a imo, tak samo se muze stat ze nekdo opomene rict co v tom bylo kdyz vysvetluje ingredience a problem je na svete... ale nerikam, ze by kazdy kdo ma alergii mel valit prasky jen, aby si to mohl dat :D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MMETLA: jaká medikace? To si mám dávat Zyrtec abych mohla jíst koláč? To snad ne. Si to prostě nedám, že. Ale on ten jazyk je o dost lepší alergie než senná rýma nebo ekzém. Občas to přežiju :-D
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MMETLA: tak se mi nakonec ten clanek otevrel a prijde mi to jako vhodny zpusob pripravy, pro ty co je to strasi, pripadne pouzivaji starsi a mene kvalitni recepty .. je to hodne o citu, na poprve se mi tohle na indukcni plotynce nepovedlo (ma desne vykyvy zahrivani), ale podruhe uz jsem vedel jak to ma vypadat a tady ten popis textury je super, presne jak to ma byt .. pripadne bych jeste dodal, kdyz se mi zda, ze mi to utika moc ve smeru michanych vajicek, odstavim to ze zdroje tepla za staleho michani
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: to dost zalezi co s ni pak planuju, ale pokud neutral, tak pouzivam grapeseed olej (z hroznovych seminek), dam dva nejkvalitnejsi zloutky co sezenu v pokojove teplote k tomu pokojovou teplotou ohraty olej a micham dokud to neni .. a pak jen mirne dosolim, dopeprim (bily pepr se tam hodi vic) a dam tam citron ci bily vinny ocet a uskladnim ... jinak z cisteho extra virgin mi to moc nechutna, pokud to clovek chce pouzit jako solo prilohu, takze lepsi pouzit nejaky pomace, nebo michat s dalsima orechovyma, ale pak uz je to hodne draha sranda, jako v pripade treba lanyzoveho oleje :D .. ale nekdo to ma rad, ja se nebojim treba pouzit chilli napusteny olivovy olej, protoze chci palivou majo .. a clovek pak z toho uz ma hotovy produkt a nemusi s nicim dale michat

    AOTEAROA: to fakt nezavidim, ale diky 'bohu' a hlavne vedcum je na to vcelku schopna a jednoducha medikace :) A to loupani dost pomaha, to je pravda... kamarad se taky obsypaval i z meho skveleho pomerancoveho kolace, kde jsou jen blansirovane a ne zase v tak velkem mnozstvi..

    MALKE: ja to necetl, ale citronem nebo cukrem se zloutek uvari bez pristupu teploty, coz resi pripadny problem ... ale salmonely se fakt nebojim, vejce pouzivam cerstve a co nejvyssi kvality, majoneza se pak spotrebuje v ramci max tydne, ale vetsinou driv.. kdybych mel mit strach z kazde potencialni nemoci, ktera kde je, tak jsem breatharian s plynovou lahvi na zadech
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TUILE: jojo, to jsem tu právě koumala už minule a docela se k tomu upínám, že jsem možná teď citlivější, i když projevy senný rýmy v podstatě vůbec nemám, párkrát jsem smrkla před 14 dny když nám ve dvoře kvetly stromy, mám hlavně ranně jarní alergie. kdysi jsem celoročně smrkala aspoň balíček kapesníčků denně.
    ta mouka ze z blanšírovaných mandlí, to je právě to - doufala jsem, že mi vadí třeba ty neloupané, ale otekla jsem po upečených a loupaných. vlašáky tam byly taky, ty mi vždycky vadily, ale ne tak silně.
    TUILE
    TUILE --- ---
    AOTEAROA: zkus je loupat, mohlo by pomoct. A pak si zjistit ty vlasaky.

    Navic, pokud ti ted jede pylova alergie, jidelni se projevi silneji, takze je mozny, ze si za mesic budes moci zase mandle dat.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MALKE: jsem vinna, nectu. Ale treba tomuhle bych taky neverila dokud bych si to nezkusila s teplomerem.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KABIS: kdyby si lidi aspoň rozklikávali odkazy... žádný vnitřek to nemá, dyť se to nevaří vcelku, jenom žloutek. tady se míchá s citronem, což nevím, jak funguje, ale žloutkové krémy se tímhle postupem dělají normálně. zhoustne to, ale nesrazí se (pokud člověk dodrží teplotu). pokud tedy to syrové vejce byl problém kvůli chorobám, tak je to řešení.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MALKE: jenze nad 70 musis prohrat i ten vnitrek a to uz je skoro vareny :)

    Ja zkousela normalne tycakem, akorat jsem to zkusila blbe s olivovym a to fakt ne, to je hnus :D chci zkusit ted s nejakym orechovym olejem, tak uvidim. Jinak mi to vychazelo cca 1,5dcl na 1 cele vejce. A syroveho se nebojim teda :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    FRONEMA: Já myslela, že je to kvůli salmonele - té stačí zahřát nad 70 stupňů, takže se vejce nesrazí, ale salmonela chcípne. (Pravda, nevím, jak v tomhle konkrétním receptu, já to dělala akorát se zmrzlinovou směsí, když to měly jíst děti, u dospělých na to kašlu.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MALKE: ha, dobre. sice to teda je furt polosyrovy kdyz je jeste tekuty, ale urcite je to lepsi varianta pro ty kteri se syrovych boji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TRIPLT: no to asi bude v kazdym receptu, jinak by to uz nebyla majoneza
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    FRONEMA: ono vlastní výroba zní fajn, ale představa syrového vejce (recepty, které jsem viděl) mě netěší... :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TRIPLT: ja jsem az do W30 jedla normane kupovanou protoze mi to neprislo jako takovy zlo, a od te doby jsem se bez ni pohodlne obesla.

    jednou jsme ji zkouseli delat tycakem. konzistence byla dobra, ale spatne jsme asi dali pomer surovin, byla kysela a ne moc dobra....
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Menší dotaz... jak si kdo připravujete majonézu? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MMETLA: mno já měla tenhle opuchlej jazyk, a to dokonce víc než dneska, po hospodě kde jsem jedla pouze kousek pytlíku mandlí a žádný vlašáky. po vlašácích mě bolíval jazyk už odmalinka, ale nenatékal, teď mi vyloženě i opuchne. přitom ještě před rokem jsem po misce mandlových domácích sušenek neměla problém, prostě se to rozvinulo letos. a nemyslím si, že by to bylo zvýšenou konzumací mandlí. těch pět kilo mouky jsem koupila před rokem a ještě toho mám většinu doma, pekla jsem tak třikrát.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    TUILE: pracuje se na tom ;) naše cukrarka a par kolegyni uz jsou taky nalomené, tak jsem upekla čokoládovo avokadovo bananovy dort a Lana rekla, ze je to první "nesladky" dort, co ji chutná, takze - snad se brzy dočkáme, dam určitě vědet ;)
    SVATY: to jsou ty jednoduché košíčky vystlane slaninou s vajecnou směsi a různou naplní, nejradši mam se susenymi rajčaty, navrch je jeste sypu gruyerem
    MMETLA: tak ja vic zapojím fantazii, košíčky na indický nebo mexický způsob zní dobre. Pravda je, ze ja jsem nikdy nebyla nejaky mistr kuchař, primárně k tomu přistupuju jako k povinnosti, moc me nebaví o tom přemýšlet, ale tak stejne musim si najít náhradu za pečení, které jsem zboznovala
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TEREZZZKA: me teda ty slaninove muffiny neomrzely, protoze jde pokazde delat jinaci napln (od jednoduchych jen zeleninovych, po celotematicke jako indicke, chilli-con-carne, rovnou i masove smesi, houby, nebo tam nechat diru a nacpat tam guacamole po vypeceni)... jinak tunak-vejce-salaty-sunka udelat si treba tri ctyri typy jidel a stridat to, ostatne bezny clovek neustale cykluje, aby se neprejedl a pritom to nemel moc komplikovane, u nas kvuli sytosti leti hodne majonezove salaty prakticky s cimkoliv od uzenych ryb pres jakekoliv maso k tomu obcas ovoce, a vzdycky mrak ruzne zeleniny ... a treba takovy petilitr gulasku vydrzi v mrazaku dlouho, krabicky ho maji rady a my taky... mesic trva nez si zvyknes na jidlo, tri nez si udelas zabehnute jidla a pak uz treba ani inspiraci nebudes resit, protoze ti bude vyhovovat a dostacovat co mas.

    AOTEAROA: kamarad s alergiemi na orechy ma vyrazne silnejsi reakci na vlasaky nez na mandle, takze bych veril tomu, ze mozna problem bude klidne jen v jednom z nich nebo v horsim pripade v obou ...

    Ja jinak plne souhlasim s tou ztratou chuti na sladke po par tydnech od prechodu, ma draha polovicka, ktera na sladkem pecivu vyrustala a mela na nem takovou zavislost, ze jsme ze zacatku museli i paleo pect, aby to pro ni nebyl takovy sok se s tim po mesici srovnala a po nasledujici tri si daval spis tak ze zvyku jednu kosticku 95+ cokolady denne, kdyz mela chut na sladke .. ale asi tak po dvou tydnech se z toho prestalo stavat denni pravidlo a kosticky zustavaly nahromadeny, stejne jako dokupovane tabulky cokolady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam