• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    FRONEMA: Akorát bacha, vápník silně snižuje vstřebávatelnost železa. Takže mák je sice tabulkově super, ale zas tolik železa z něj nedostaneš. Ale furt lepší než nic (beru, že pilulky brát nechceš). Železo spíš z červeného masa a vnitřností, z ořechů (ale tam je taky vápník) nebo méně už ze zeleniny typu špenát a čerevená řepa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: mletý, namočený mák je to co potřebuješ - případně makové mléko.

    A nebo vývary...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: no ja bych z toho potrebovala hlavne vapnik a zelezo, to mi cronometr hlasi ze mam malo, jenze to bych toho musela snist kilo.
    MMETLA: jakoze delat snidani na dvou panvich? to mi prijde jako neudrzitelny pro bezny den.... kazdopadne muzu vyzkouset, je na to nekde navod?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no v zeleným listí moc živin není a jsou blbě dostupné. Proto se krávy pasou celej den nonstop a ještě maj čtyři žaludky, aby z toho přeci jen něco dostaly ;-)

    Primárně z toho máš vlákninu ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: ploníček, římskej či ledovej salát, bazalku, mátu, meduňku. Do slaných verzí trochu rukoly, jarní cibulku, koriandr, petrželku a tak.


    Ale teď ještě pořád listí divokej kytek - bršlici - je vcelku nasládlá, pampeliškové listí (jemně nahořklé - divoká rukola), popenec (peprný) a šruchu. Ty vcelku v neomezeném množství, nemají žádný významný obsah účinných látek. A rostou vlastně všude.

    Případně šťovík pro kyselou chuť - ale obsahuje spoustu kys. šťavelový.

    Pro zpestření chuti pak čas od času a nebo tak v dvou, tří týdeních kůrách pak třeba i léčivky.
    hluchavku i s květem (krásně nasládlá), jetel i s květem, mladý lístky jitrocele, kostivaku a kontryhele
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: no je pravda, ze to zadna sila neni, tech 50g mam obvykle pro dve osoby, ale my si tam davame dost spis ovoce nez ze bychom chteli primarne delat jen stavu z listove zeleniny. mno a tak me napada jeste varianta, co tak k vajickum si delat sauté ? nezabere to moc casu, zkomprimuje to dost ten objem spenatu, moc se z toho neztrati, vlastne pokud to delas na tuku tak skoro nic a mozna to pak bude prijatelnejsi jist
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MMETLA: a kolik toho tak do jednoho davas? ja kdyz +- nacpu sklenicku tak e to asi 50g, coz je podle cronometru docela smesne mnozstvi zivin
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: no ja pouzivam docela casto taky rukolu ci dalsi podobne cerstve male zelene listi co maji v lidlu. Baby spenat je prakticky jen nedorostly velky spenat, takze i mene pouziteho hnojiva na jeho vypesteni, v mych ocich o neco lepsi nez velky spenat z obchodaku.
    Na obedy mi do krabicky prijde taky neprakticka, protoze se mi nechce tahat treba dve tri krabicky, jen kvuli toho jak je velka a kolik ji mam snist, ale vecere to vzdycky jisti, velky talir listi s nejakou okurkou, rajcetem ci paprikou a nekdy k tomu i maso :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    experimentuju ted se zelenymi smoothie k snidani. dospela jsem k nazoru ze je to jedinej zpusob jak do sebe dostat listovou zeleninu. ani ne tak ze by mi nechutnala ale prijde mi hrozne neprakticka na jidlo.

    zatim mixuju baby spenat co se prodava v pytlech. je to stejne dobry jako standardni spenat? nebo doporucite nejaky jiny zeleny veci, ktery se ovsem daji koupit v celku noralnich obchodech?

    jinak do toho primixovavam chia nebo lneny seminka, pripadne pul bananu pro chut, zkousela jsem i boruvky, mandle atd. vsehcno je to moc dobry, jako "priloha" k rannim vajickum uplne idealni.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: ZUZKAOU: wow na oboji, ten popis budu sdilet, ten recept musim vyzkouset :-) hned je to pondeli o kus krasnejsi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Škvarky v celku.

    ADORA's Box: OVEN FRIED CHICHARON
    http://www.adorasbox.net/2013/06/oven-fried-chicharon.html
    NYX
    NYX --- ---
    Tyjo, asi nejlip shrnute paleo co jsem kdy cetl :)
    Evolutionary Psychiatry 101 | Psychology Today
    http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201405/evolutionary-psychiatry-101
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRIPLT: jestli si v praze, tak SAPA, nebo Malešická tržnice a jestli se nepletu, tak ho mají i skorothajci na Francouzské. Výhodou je, že to litrové v terpapaku je narozdíl od většiny v konzerve bez zahušťovadel a konzervantů.

    Ale jakékoliv ořechové mléko, včetně kokosového jde vyrábět doma. Přes noc namočit ořechy (strouhaný kokos) a pak je rozmixovat v poměru 1:3-5 s vodou. Případně pak to rozmixované zahřát k varu a ještě jednou důkladně rozmixovat. Kdo z toho chce smetanu, tak tam přidá olej z patřičného ořechu. A pak to celé zcedit přes plátno. Tekutinu to pak chce maličko dosolit a případně u některých ořechů tomu chuťově dost pomůže troška medu.

    Pevné části použít na pečení a nebo sníst rovnou.

    Výborné je makové a mandlové, popřípadě různé směsi ořechů a semen. Jde to pak nechat zkysat pomocí naočkování nějakou startovací kulturou.

    Pokud to někdo dělá ve větším množství a pravidelně, tak se vyplatí stroj o velikosti varné konvice http://www.rostlinna-mleka.cz/pristroje-na-domaci-vyrobu/
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: vietnamska trznice na olomoucke v brne, SAPA ty Arroy-D urcite bude mit taky... jinak mel jsem tu cest ochutnat pred mesicem v letosnim breznu vyrobene koko-mleko a sakra, to byla lahoda skoro srovnatelna s tim si tam od nich koupit cerstvy kokos a doma si to pripravit...
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    MMETLA: Kde? :))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: kupuju za 70 litr, takze me to fakt zily netrha :]
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    MMETLA: akorat to kokosove mleko leze desne do penez :X
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: musim se taky hecnout to znova otestovat a timto zpusobem, vim ze parmezan mi problemy nedelal, kefir uz trochu jo .. ale mozna tam doslo k soubehu neceho jineho.. takze si dam par tydnu mlecny klid a uvidime. To mleko jsem kdysi lil po litru denne a moc mi chybelo, ale ty vedlejsi projevy mi nechybi a vlastne uz ani to mliko tolik ne, proste si dam kokosove a jsem stastnejsi, ze jsem si dal i neco sladkeho :D
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem vyzkoušel doporučený postup a došel jsem k závěru, že parmazán i jogurt naprosto v pohodě... otázkou co to mléko nejsem si moc jist... asi se dostavilo v závislosti na něm nadýmání...
    Takže závěrem asi bude, že sem tam zařadím do jídelníčku kvalitní jogurt/sýr.
    Uvidím jestli se to nějak neprojeví z dlouhodobého hlediska... :)
    - mléko mě obecně nějak moc neláká... takže to může klidně zůstat v nákupním regálu... :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TUILE: ten jsem zrovna nedávno vyhodila, asi už prošlý - bral ho můj pes:-D budiž mu země lehká.
    TUILE
    TUILE --- ---
    AOTEAROA: nech si predepsat prednison na akutni pripady- kdybys zacala otejkat vic nez bezne a zacala ses dusit. Nosim ho uz sest let v penezence a nastesti sem ho zatim nemusela pouzit :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MMETLA: jo takhle, no to jako jo, kdyby mi někdo neřekl co v tom je a já otekla, tak si třeba prášek dám, ale dát si ho po vlastním koláči by mi přišlo hoooodně nepaleo :D jsem právě pyšná na to že se těma věcma nemusím cpát. minule doktorka jak mě viděla popotáhnout tak hned na mě abych si dávala dvakrát denně Zodac jak jsem mívala předepsáno (od jiné doktorky, a navíc tohle byl zástup, ne moje normální obvoďačka).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam