• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: dodelas vajicka, das tam trochu tuku (fakt jen trochu) a vte horke panvi to pohazis, aby to zmensilo objem na polovinu, coz je tak minutka dve ... pripadne dopepris, dokorenis a hotovo.
    Ad len, vsechny orechy a seminka po rozbiti puvodniho obalu oxiduji, pokud nejsou kvalitne uskladneny (vakuum, tma, sucho) - nevsiml jsem si vsak, ze by mi lnena mouka projevovala vliv zluknuti ci nejakeho jineho kazeni se drive nez jine veci (treba slunecnice mi odesla obvykle driv nez len).
    Ad slozeni maku - PUFA 63% (palmitova, linoleova, olejova), MUFA 20%, zbytek saturovane.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: rychle žlukne - pokud předem namletý, tak namlejt si sama a vrazit do mrazáku a odebírat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: to zni jako dobrej plan, diky za radu!

    jo jeste otazka, je to jak s lnem ze neni dobry to drzet namlety dopredu, ze se kazi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: Namočenej namlít - ostatně vyrobíš tím makový mlíko rovnou. Večer zaleješ vodou, ráno k tomu přidáš listí a ovoce a rozmixuješ.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: cronometr tvrdi ze samy omega6 :/ 5.7 g na 20g coz by mohla byt fer davka do jednoho smoothie...

    Zuzko, staci to hodit do mixeru spolu s tim zelenym, nebo je potreba to namlit nejak vic, predem?
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: A jak je to s mákem a s PUFA?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: ta chvile kdyz zadam do vyhledavani mak a automaticky se mi otevre makelovenotporn.tv :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: mletý, namočený mák je to co potřebuješ - případně makové mléko.

    A nebo vývary...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: no ja bych z toho potrebovala hlavne vapnik a zelezo, to mi cronometr hlasi ze mam malo, jenze to bych toho musela snist kilo.
    MMETLA: jakoze delat snidani na dvou panvich? to mi prijde jako neudrzitelny pro bezny den.... kazdopadne muzu vyzkouset, je na to nekde navod?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no v zeleným listí moc živin není a jsou blbě dostupné. Proto se krávy pasou celej den nonstop a ještě maj čtyři žaludky, aby z toho přeci jen něco dostaly ;-)

    Primárně z toho máš vlákninu ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: ploníček, římskej či ledovej salát, bazalku, mátu, meduňku. Do slaných verzí trochu rukoly, jarní cibulku, koriandr, petrželku a tak.


    Ale teď ještě pořád listí divokej kytek - bršlici - je vcelku nasládlá, pampeliškové listí (jemně nahořklé - divoká rukola), popenec (peprný) a šruchu. Ty vcelku v neomezeném množství, nemají žádný významný obsah účinných látek. A rostou vlastně všude.

    Případně šťovík pro kyselou chuť - ale obsahuje spoustu kys. šťavelový.

    Pro zpestření chuti pak čas od času a nebo tak v dvou, tří týdeních kůrách pak třeba i léčivky.
    hluchavku i s květem (krásně nasládlá), jetel i s květem, mladý lístky jitrocele, kostivaku a kontryhele
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: no je pravda, ze to zadna sila neni, tech 50g mam obvykle pro dve osoby, ale my si tam davame dost spis ovoce nez ze bychom chteli primarne delat jen stavu z listove zeleniny. mno a tak me napada jeste varianta, co tak k vajickum si delat sauté ? nezabere to moc casu, zkomprimuje to dost ten objem spenatu, moc se z toho neztrati, vlastne pokud to delas na tuku tak skoro nic a mozna to pak bude prijatelnejsi jist
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MMETLA: a kolik toho tak do jednoho davas? ja kdyz +- nacpu sklenicku tak e to asi 50g, coz je podle cronometru docela smesne mnozstvi zivin
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: no ja pouzivam docela casto taky rukolu ci dalsi podobne cerstve male zelene listi co maji v lidlu. Baby spenat je prakticky jen nedorostly velky spenat, takze i mene pouziteho hnojiva na jeho vypesteni, v mych ocich o neco lepsi nez velky spenat z obchodaku.
    Na obedy mi do krabicky prijde taky neprakticka, protoze se mi nechce tahat treba dve tri krabicky, jen kvuli toho jak je velka a kolik ji mam snist, ale vecere to vzdycky jisti, velky talir listi s nejakou okurkou, rajcetem ci paprikou a nekdy k tomu i maso :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    experimentuju ted se zelenymi smoothie k snidani. dospela jsem k nazoru ze je to jedinej zpusob jak do sebe dostat listovou zeleninu. ani ne tak ze by mi nechutnala ale prijde mi hrozne neprakticka na jidlo.

    zatim mixuju baby spenat co se prodava v pytlech. je to stejne dobry jako standardni spenat? nebo doporucite nejaky jiny zeleny veci, ktery se ovsem daji koupit v celku noralnich obchodech?

    jinak do toho primixovavam chia nebo lneny seminka, pripadne pul bananu pro chut, zkousela jsem i boruvky, mandle atd. vsehcno je to moc dobry, jako "priloha" k rannim vajickum uplne idealni.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: ZUZKAOU: wow na oboji, ten popis budu sdilet, ten recept musim vyzkouset :-) hned je to pondeli o kus krasnejsi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Škvarky v celku.

    ADORA's Box: OVEN FRIED CHICHARON
    http://www.adorasbox.net/2013/06/oven-fried-chicharon.html
    NYX
    NYX --- ---
    Tyjo, asi nejlip shrnute paleo co jsem kdy cetl :)
    Evolutionary Psychiatry 101 | Psychology Today
    http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201405/evolutionary-psychiatry-101
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRIPLT: jestli si v praze, tak SAPA, nebo Malešická tržnice a jestli se nepletu, tak ho mají i skorothajci na Francouzské. Výhodou je, že to litrové v terpapaku je narozdíl od většiny v konzerve bez zahušťovadel a konzervantů.

    Ale jakékoliv ořechové mléko, včetně kokosového jde vyrábět doma. Přes noc namočit ořechy (strouhaný kokos) a pak je rozmixovat v poměru 1:3-5 s vodou. Případně pak to rozmixované zahřát k varu a ještě jednou důkladně rozmixovat. Kdo z toho chce smetanu, tak tam přidá olej z patřičného ořechu. A pak to celé zcedit přes plátno. Tekutinu to pak chce maličko dosolit a případně u některých ořechů tomu chuťově dost pomůže troška medu.

    Pevné části použít na pečení a nebo sníst rovnou.

    Výborné je makové a mandlové, popřípadě různé směsi ořechů a semen. Jde to pak nechat zkysat pomocí naočkování nějakou startovací kulturou.

    Pokud to někdo dělá ve větším množství a pravidelně, tak se vyplatí stroj o velikosti varné konvice http://www.rostlinna-mleka.cz/pristroje-na-domaci-vyrobu/
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: vietnamska trznice na olomoucke v brne, SAPA ty Arroy-D urcite bude mit taky... jinak mel jsem tu cest ochutnat pred mesicem v letosnim breznu vyrobene koko-mleko a sakra, to byla lahoda skoro srovnatelna s tim si tam od nich koupit cerstvy kokos a doma si to pripravit...
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    MMETLA: Kde? :))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: kupuju za 70 litr, takze me to fakt zily netrha :]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam