• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    je to mozne
    ale on vylozene hovoril o sacharidov, ze su prilis zlozite, ze v zemiakoch su tie najzlozitejsie z najzlozitejsich. Zlozity odvodene od slova "zlo" :)
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: nebude to spis "high GI => diabetes" logika? :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: u mna lol :)
    inak mi pediater hovoril ze mozno by sme to u malej dcery nemali prehanat so zemiakmi lebo vraj nejaka skupina diabetologov si mysli, ze mozu u sposobovat diabetes - vraj prilis zlozite sacharidy :) nepocul si o tom?
    NYX
    NYX --- ---
    Heh. Whole30 ted "povoluje" brambory :)

    New Whole30® Program Rules | The Whole30® Program
    http://whole30.com/2014/07/new-whole30/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Paleo zmrzlina?

    85 09 TAMAPTA How To Make Akutaq - Eskimo Ice Cream with Susan Peffer.mov
    https://www.youtube.com/watch?v=sCzt42bFmNg


    Ve středoevropských podmínkách, tuleního tuku nemaje, by to mohlo jít nahradit směsí sádla a kokosáku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: potřebuje najít někoho s kaloriometrií. Mají to sportovní doktoři, rehabilitační centra a některá z nutričních center (třeba určitě Havlíček).
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    Zdravím, kolegyně děsně touží potom, aby si změřila, jak efektivně se ji daří pálit tuky. Máte nějaký nápad jak to efektivně udělat? Případně mě nasměrujte, předám a bude to :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zato druhej pokus je super. Hlavní chyba v prvním pokusu byla špatná rýžová mouka a pečení v pekárně díky tomu rozmlácení škrobových vazem na kaši.

    Chleba je lepší než to co se prodává jako pšeničný tousťák a díky vejcím to má lepší výživové hodnoty, ale na tom není nic těžkého, být lepší než prodávaný tousťák. Má to měkou a tenkou krůku - za to můžou ty vajíčka a tuk. Vajíčka taky dodaly tu žlutou barvu. Na fotce je chleba z poloviční dávky, takže je maličký.



    Tak tedy safe starches tousťák.

    kvásek:
    90 g hnědé rýže
    10 g chia
    10 g rýžových či jiných otrub (bez nich to půjde, ale bude to mít horší strukturu)
    100 ml kefíru (vodní rychleji kyne, mléčný taky stačí)
    100 ml vody
    špetka droždí, pokud nemáte vodní kefír.
    lžíčka
    Kdo má klasický kvásek, tak vezme lžičku kvásku a 200 ml vody.

    Namlte najemno (v kávovém mlýnku) hnědou rýži a prosijte ji. Je potřeba namlít toho víc, aby zbylo 90 g. Namelte chia semínko a smíchejte s moukou. Rozmíchejte kefír s vodou a špetkou droždí a rozpusťte v tom lžičku medu. Smíchejte s moukou na hladkou kaši, zakryjte a nechte stát dokud to nezačne bublat a růst - takhle nějak. Nejspíše to bude trvat přes noc. Pokud používáte vodní kefír, tak to bude rychlejší. Kdo chce aby výsledný chleba byl tmavý a připománal český, tak do kvásku přidá ještě 50 g lněné mouky a nebo pomletého lnu a 5 g kmínu (případně s koriandrem, fenyklem a anýzem) a dalších 100 ml vody.


    chleba

    300 g kvásku
    250 g hladké rýžové mouky. Je třeba aby byla od asiatů - ta ze zdravé výživy je moc hrubě mletá. A nesmí to být glutinous rice a nebo rýže na rýžový papír či knedlíčky - tam je příliš mnoho škrobů a bude z toho lepidlo.
    200 g tapiokové mouky
    4 vejce
    10 g guarové gumy (kdo nechce guarku dá tam ještě dvě vejce, ale bude to víc brioška než chleba)
    50 g rozehřátého sádla či jiného oblíbeného tuku.
    200 ml vody (pokud je tmavý kvásek se lnem, tak možná jejn 100 -150)

    Kvásek rozmíchat ve vodě a přišlehat vejce a tuku a začít do toho za opatrného míchání směs muk a guarky a soli. Cílem je získat hladké, lepivé těsto. Moc nevím k čemu přirovnat konzistenci, protože to je jiné než běžná moučná těsta. No nejspíš řídší keramická hlína, ze které ještě jde modelovat, ale na kruhu už by to neudržela. Ideálně míchat vařečkou, pokud v robotu tak na míchací hlavu, nehnětat, a na nízkou rychlost - jinak se rozmlátí ty škroby.

    Vymazat formu na chleba tukem, přendat do toho těsto a mokrou rukou uhladit. Zabalit do potravinové folie a vrazit alespoň na 12 hodin do lednice. Respektive dokud nenaroste tak, že přečuhuje přes formu. Je možné ho nechat kynout i v teple, bude to rychlejší, ale čím déle bude kynout, tím více času budou mít enzymy na rozložení antinutričních látek a škroby se lépe nacucaji a bude to mít lepší strukturu. Navíc v tom jsou ty otruby (kvůli struktuře) a ty potřebujou pořádně proferementovat.

    Rozpálit troubu na 250 stupňů a dát tam dospod nějaký starší plech. Vykynutý chleba nahoře potřít rozmašlovaným vajíčkem a nebo rozvařenou rejžovou moukou na řídký šlem - zabrání to popraskání. Potřený chléb dát na rozpálený plech a přilít na ten plech cca 150 ml horké vody a rychle zavřít (vznikne spousta horně horké páry). Péct 10 minut na maximální výkon, pak stáhnout na 200-180 stupňů a dopéct ještě zhruba 35-45 minut. Kdo má teploměr, tak vnitřní teplota musí být alepsoň 96 stupňů Celsia a mělo by to mít hezkou hnědou barvu.

    Vyndat z trouby a nechat vychladnou alespoń dvě hodiny na mřížce.



    Otázkou ovšem je, proč to dělat takhle - kdo hraje na paleo příběh, tak kynuté těsto je prostě záklsdním symbolem zemědělství a vítězství neolitu. Pokud jedu na škroby do 150 g, tak se safe starches chlebem jednoznačně musím počítat jak to ovlivní celkovou balanci, zatímco princip tedy je nepočítat kalorie a spol. protože stejně nejím nic, kde by těch škrobů bylo tolik.

    Pokud se vyhýbám antinutričním látkám, tak ty sežere kvásek, zejména při pomalém kynutí v ledníčce, takže pak chleba pochopitelně můžu. Ale stejně tak je sežere u jakékoliv jiné bezlepkové plodiny a s použitím lepších muk než jen rýžového a tapiokového škrobu dostanu chleba se zajímavějšími výživovými hodnotami a nebudu tam muset přidávat otruby a nebo si mlít hnědou rýži, protože neinstatní celozrnná rýžová mouka v ČR prostě není a jen z té hladké to nebude mít dost vlákniny, okolo které se ta střídka vytvoří.

    Kdybych to dělala jen bezlepkové, tak na kvásek vezmu polohrubou čirokovou a nebo hladkou pohanku a chia a tu hladkou rýžovou asi mixla na půl s hladkou tefovou. A nebo to celé udělala z Jizerky, nebo té quinové směsi od Adveni, pokud bych hrála na obsah bílkovin.



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FILDELIN: cha - tak první pokus dopadl strašlivě, jak v tom jsou jen ty škroby, tak je to zoufale mazlavé a len na to nestačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FILDELIN: v asijských speciálkách. Tuším že tak pade za balíček.
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    ZUZKAOU: super, dík za vyzkoušení...dej pak vedet jak pokus dopadl.

    A jeste - kde kupujes tapiokovou mouku? Převážně jsem našla jen ty perly a kdyz byla mouka, tak stála milion :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FILDELIN: no tak to ta tapioka s chia bude fungovat. Hele já to schválně vyzkouším, mám zrovna doma přebytek rejžový a tapiokový mouky a pytlík chia semen.

    FILDELIN: mám tam odkaz na tu pekárnu Juliane Bakery, ale už to má jinej tvar.

    Tu houbovitost co je na videu imho dosáhly tím, že jim to ujelo s psyliem, ale těžce...
    TIMA
    TIMA --- ---
    MMETLA: Mazat věci se daj docela dobře na plátek kedlubny.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ja proste dlouho bojoval s tim, ze jsem si chtel davat pastiku na chleba a tak jsem zkousel ruzne. nic me nijak neuchvatilo, ale delam neco co nazivam knackebrot na blogu, je to tenka vrstva kvetaku s vejcem, delal jsem z toho i sandwiche, je to vynikajici a snadne ... ale parkrat jsem si tu pastiku uz daval jen tak se zeleninou a uz me ty chleby netahnout. holt low-carb jdou delat hodne slozite a nevyvolava to pocit toho, ze to je jako ten stary chleba, ale natirat se na to da a uskladnit se to da taky dobre, proto to obcas volim. jinak ten chleba od IKA neni nijak financne narocny, ale opet me vubec nelaka na vyzkouseni ... a ty psylliove ci chia veci jsou prima, dokud jich clovek nesni fakt hodne .. coz me osobne nehrozi, ale nikdy nerikej nikdy :D
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    IKA: Aha :D
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    ZUZKAOU: víš kde najit recept na chleba z videa?
    IKA
    IKA --- ---
    FILDELIN: Niekde v Singapure.:)
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    IKA: ten vypada moc pěkne, ale koukala jsem na cenu té mouky a to je teda pálka :) nevís kde ji kamaradka kupuje? dekuji
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    ZUZKAOU: jim vše co je paleo a primal, takže bezpečné škroby, jak je chápu já, jím :) připomínat by to mělo bud toastový chléb a nebo klasický chléb. Je to v podstate jedno. Zkoušela jsem chléb z mandlové mouky, ale to mi chutná spíše jako bábovka :) tak bych ráda hlavne neco co neni nasladlé a neni to tak nadýchané :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: jedno je pryskyřice00 druhé je výsledek fermentace. Případně se tam dá dát více chia/lnu a nebo psylia, ale funguje to hůř, je to gumové a hlavně projímavé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam