• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    aotearoa: posledni veta "pobavila" presne na takove casy take vzpominam :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    jak mluvite o nakladech, bylo by zajimave zapocitat i casove naklady. cas jsou penize, ze? :) ted jsem si pripravovala svacinu, co snim behem par minut, pomalu hodinu. coz ted jeste jde, ale pocinaje pristim tydnem, kdy mi pribudou dve prace a treninky, se to stane neunosnym, uz tak nevim, kdy budu zit. snad se to nejak podda:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TUILE: žijeme tak doma už nějakou dobu... a je to opravdu složitý, ale dá se to. sama bych to ale nedokázala, jde to jen díky tomu že muž je extrémní šikula, umí vařit, plánovat a rád vaří ve velkém - vaří pro dva na několik dní dopředu, často i něco zmrazíme, kupujeme jen maso v akci nebo skoro prošlý, a to ještě levné kusy - právě teď máme v troubě na pekáči nějakou směs, je tam vepřovej bok a kuřecí křídla (obojí před datem spotřeby z lidlu), hodně cibule, česneku, koření, na druhým pekáči na kousky mrkev a brambory, obojí upečený.
    kupujeme v podstatě jen maso za těchto cenových podmínek, nejnutnější zeleninu k tomu (zas jako ne abysme jí měli málo, ale prostě hlavně tu základní, žádný speciality ani exotický saláty apod), bohužel mi došlo že nejím žádné ovoce, tak aspoň berem občas banány nebo jabka, ale na nějaký žlutý melouny si fakt můžu nechat zajít chuť :D jahody jsme letos akorát dostali jednu vaničku.
    no a pak hodně vajec a mléčný výrobky, ty u nás jedou dost.. levnější měkký sýry, feta z lidlu, plnotučný mlíko do kafe, tučný jogurty a tvarohy, kterýma občas nahradíme večeři když nestíhačka nebo oběd v práci, a hodně salátujeme samozřejmě, protože je léto, ale máme nějakej zdroj na levnější oliváč od muže z práce.

a je to tak že prostě pořád jen řešíš kolik si můžeš dovolit dát a pak trávíš večery tím že vaříš, jsou to minimálně celý dva večery v týdnu strávený vařením, páč to jídlo neni za pět minut žejo, a já pořád na to nejsem zvyklá :D ale pak zas máme na dva až tři dny krabičky a to je super :)

kde jsou loňské sněhy kdy jsme si na grilování donesli hovězí z TRMS... ale zase bude dobře :)

já osobně sama jsem schopná jíst spíš tak za 5000 měsíčně :)) ale prostě teď nemám ani ty 3000.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Přehlédl jsem to, jsem poněkud unaven :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: dyť to tam píšu :-)

https://cronometer.com/ - hodnoty

http://nakup.itesco.cz/ - orietnační cena ;-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Díky! Tušila jsem, že to bude mít nějaký český název.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Mne se vcera ponekud protahlo rande, takze jsme nakonec zapluli asi v 1 do nejakyho fastfoodu... Uz jsem to nejedla asi sto let :-D a zase to sto let jist nebudu... Jeste ted je mi zle :-D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Zuzko, podělíš se o odkaz? Zkusím to spočítat dle starého a nového jídelníčku. Jedl jsem jako prase, takže bude dražší spíš ta nepaleo cesta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: jsou to nudle ze škrobové moučky- ekvivalent rýžových nudlí.
    Zmijovec – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmijovec

MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY: tohodle mam jedno baleni doma a jeste jsem se k tomu neodhodlal. teda je to konkurencni znacky (a vyrazne drazsi), ale jako urcite komu chybi nudle, proc ne .. i kdyz ja preferuju proste taky cuketu/lilek/mrkev/ředkev...
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: spagety vyrabime krouhatkem z cukety a je to super!
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: vlastně ani nevím, mám chuť reagovat na vše, ale mám pocit, že tu je určitá zeď na kterou narážíme. Nechci vyznět sprostě ani uraženě.

Paleo není ideální a není pro všechny. Norma je to co určuje většina, ne umírnění jedinci - ostatně asi obezita není problém, že ? Kalorie jsou jediné o co jde. Pečivo je spása.

Nějak jsem měl chuť napsat vlastní zkušenost, podloženou něčím co je alespoň blíž k faktům než pocity. Nějak se to zbytečně zahnulo úplně někam jinam a řešíme tady nějakou nesmyslnou žabomyší válku. Mírně mě to rozladilo a začínám chápat ten pocit, co měl Dan, když odsud utekl, když šel výrazně a agresivně proti proudu :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Akorát mám smůlu v tom, že jsem asi 3 měsíce zpátky začala kouřit a nechce se mi přestávat (kouřím teda jen v práci) a 3 dny zpátky jsem se po celém životě konečně naučila díky finanční nouzi a pravděpodobně lehkému alkoholismu pít pivo... Takovou radost jsem měla... :) ale alkoholu se nevzdám, to ani náhodou :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak dneska (nebo technicky včera) jsem se do toho zase pustila, ale neplánuji žádné šílenosti a navíc mám silně omezené finance i čas.
    Každopádně právě jsem snědla snídani za 60 korun - 20 deka šunky + rajčata a mám hlad :) Holt v šunce bylo málo tuku a avokádo neměli :)
    Moje paleo je teď stejně především nepít colu a vyhýbat se největším hrůzám.

Přiměla mě k tomu úterní cesta tramvají plná drsně odstrašujících případů - no a moje velikost už je taky taková... přehnaná :)

Každopádně jsem narazila na toto: http://www.vianaturallis.cz/perfect-pasta/ a chtěla jsem se zeptat, co si o tom myslíte. Ne že by mě to lákalo, já extra nevyhledávám ani klasické těstoviny, ale přijde mi to jako zajímavá kytka/věc.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: teď nechápu, co myslíš tím zbytkem, na který nechceš reagovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEMONOFANARCHY: :)
    Občas někdo potřebuje začít a získat představu o velikosti vhodné porce. Stačí měsíc, pak to dostaneš do oka. Začátek byl večeře - 16-20g bílkovin, co budu jíst? Teď nepřemýslím a vím, že je to fileta (tedy půlka) z jednoho spíš menšího pstruha. Atd.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TUILE: TEKKIT: normální nejsou, ale většinou mají kolem 60-80. Na první pohled nevypadají nezdravě, ale to neznamená že nebudou či tam není nějaká porucha už teď.

MAR_TINA: Já tvůj postoj z druhé strany barikády chápu, to podsouvání něčeho co netvrdím a s čím nesouhlasím moc nechápu, ale stalo se. Paleo je dražší, o tom žádná a ten zbytek no na ten v rámci slušnosti nebudu reagovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: já mám běžné nepaleo jídlo zvážené, takže vím, kolik sním.
    A pokud bych "normálně" jedla stejně jako paleo plus brambory navrch, budu a) se přecpávat v normálu b) podvyživovat v paleu.

A paleo nepovažuju za JEDINÉ správné a zdravé. Je mnohem víc možností, jak jíst zdravě, každému vyhovuje něco jiného. Ale tvrdit, že na celozrnný dalamánek umřu je dost mimo.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MMETLA: problém je v tom že tvoje kolegyně jsou....ehm...
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: tohle mi přijde dost jako pocitologie, víc toho sním protože ... já teda pokud bych bral jednoho pstruha na večeři s bramborem, měl bych jednoho pstruha na večeři v paleo, brambory bych teda na váhu bral stejně jako té brokolice - vizuálně jinačí hromada.

Souhlasím, že to vyjde finančně výhodněji pro brambory (seč teď jsou whole30, ale neřeším - stejně by tam chyběla zelenina) .. o tom nediskutuju, ale o tom zasycení z obilovin/brambor/luštěnin .. to je to co mi vadí, že když budu mít tři jídla za den s dobrými tuky, nemusí to vždy vyjít EXTRÉMNĚ dráž než běžná strava většinové populace. A nemluvě o tom co to dělá s tělem. Howgh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam