FRONEMA: no u lososa plati, ze pokud byl dostatecne tucny (atlantsky, královský, atd.) a nebyl mrazen vice nez 7 dni (coz vetsinou je), tak bude stejne dobry a kvalitni jako novy (jen se teda musi nechat dlouho rozmrazovat v lednici, asi tak 20-24 hodin). U tech co nejsou tak tucni se struktura dost rozbije a ztraci se chut, co se tyce vyzivne hodnoty tak ta se ztraci po tech 7+ dnech od zamrazeni u obou asi stejne (tezko dolozit prukazne, bohuzel - moc se tim nezabyvaji nezavisle studie a jsem liny to hledat :-) )
Takze obecne bych rekl, ze v ramci usetreni se to asi oplati, ale stejne je podstatnejsi zdroj (zpusob lovu a krmeni), pak zpusob uchovani a az pak na co to chci vlastne pouzit. Do polivky bych dal mrazeneho (ackoliv proc, kdyz vyhodnejsi je orez z cerstveho a ten je za babku v rybarne), na sushi toho mrazeneho nedam a jako steak? No tam je to dilema, kdy budu ja osobne volit toho cerstveho.
Ale treba ted jsem mel tucne mrazene pstruhy (srovnatelne tedy s temi tucnymi druhy lososa) a udrzely si chut delsi dobu nez tyden (byly v mrazaku asi mesic a predtim chlazene asi 3-4 dny), ale byl to kvalitni chov a chlazene hned po odloveni.