• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    AOTEAROA: mno jinak ty 4 kila brazilské roštěné co jsme koupili v makru jsme si udělali pěkně paleoliticky :D

ale dopeklo se to v troubě ;)
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    NYX: skoda, pokud mas roman jeste nekde v schrance prosim pastni ho semka..
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    NYX: jo, mně šlo právě spíš o nějaké konkrétní tipy, protože mi přišlo že jsem tu párkrát zaznamenala info tipu "jo tenhle kokosák je úplně nejlepší a maj ho jen v makru" nebo tak něco ;) my to máme hodně z ruky, takže na častější nákupy určitě ne, navíc bohužel bydlíme v menším bytě a disponujeme pouze jednou lednicí, která nám často nestačí - s mužem též sníme o obřím mrazáku, který si jednou pořídíme (on vášnivě rád vaří a já prosazuju koncept maso+zelenina). už nám nestačí ani špajz - snažíme se samozřejmě ušetřit jak to jde, ale nekupovat sračky. poslední dobou máme rutinu v neděli večer udělat týdenní nákup v Lidlu, máme tam svoje oblíbený produkty, v podstatě mléčný produkty, nějaký maso (občas nakoupíme maso i jinde) a zelenina, takovej ten základ na navaření na několik dní - na speciality nejsou peníze.

nicméně teď jsme dělali oslavu narozek, tak to už mělo smysl tam zajet, a všechno super - brazilská roštěná, mořský slávky, kokosový mlíko, citronová tráva, většina věcí co bysme jinak sháněli složitějc tam byla na jednom místě.

občas tam jezdím na nákup pro firmu, tak mě napadlo to využít a občas vzít i něco pro nás, proto se ptám po těch tipech ;)
    NYX
    NYX --- ---
    AOTEAROA: jinak jeden velmi aktualni tip jsou Fuji jablka (pokud ma clovek stesti a jeste tam nejake najde)...chutovy orgasmus jaky by clovek od nic moc vypadajiciho jablka necekal :)
    NYX
    NYX --- ---
    AOTEAROA: napsal jsem ti tu takovy roman a pak mi doslo, ze vetsina z toho mi funguje jen protoze a) tam chodim v podstate obden a b) poridil jsem velky mrazak (dohromady tu je tak 300+L kapacity) a c) nevadi mi extremni rutina v jidle...takze nemam problem kupovat velka baleni i relativne rychle se kazicich veci

ja v podstate totalne ignoruju regaly (vyjimky: olivac a olivy, jablecny ocet, kokosove mleko, rybicky v konzerve a obcas cokolada) a presouvam se rovnou dozadu...maso, ryby, syry, ovoce/zelenina...vsechno tohle je v makru na jednicku s hvezdickou :)

nicmene sortiment maji na webu asi volne pristupny, tak muzes projit dopredu: http://sortiment.makro.cz/cs/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    slýchávám od lidí, že kupují spoustu skvělých potravin v makru. když tam jednou za čas jsem, nic úžasného tam moc nevidím, nebo to nepoznám, protože neznám ty věci/značky. jsou nějaké věci, co byste tam doporučili kupovat? cokoliv k jídlu od masa přes čokolády nebo nějaké delikatesy až po víno.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    Self-promo: kdybyste měli zájem, rozjel jsem eshop s paleo potravinami. Rozhodně to hodlám víc rozšířit, ale dost to závisí od Vašeho zájmu. Takže dejte vědět co byste tam chtěli vidět a pokusím se sehnat. http://obchod.paleo-doupe.cz
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Variace na ranní vajíčka. Opražit ořechy na sucho na pánvi, dát vedle. Udělat vláčou omeletu, posypat opraženými ořechy, lehce pokapat medem (cca 1 lžíce). Zarolovat a podávat. Fotka je nic moc, ale jento vážně dobrý a zasytí na půl den.

SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    and now for something slightly different
    No Talent Generation - Zelovoc feat. Boco Benjamen (Official Music Video)
    https://www.youtube.com/watch?v=wWkfKRvUWPc
    NYX
    NYX --- ---
    Fruktoza je tu oblibene tema, ale uz si ji tu nekdo zkousel pichat rovnou do zily? :-D

Fructose as a Dieting Tool: 100g Fructose Per Day Exert Sign. Protein Sparing Effects & Ameliorate the Decline in Thyroid Hormones During Starvation Diet in the Obese - SuppVersity: Nutrition and Exercise Science for Everyone
    http://suppversity.blogspot.cz/2014/10/fructose-as-dieting-tool-100g-fructose.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: a nemáte někdo auto a čas, že byste objeli okolí Brna? Brněnská potravinová banka bere maso/vejce/máslo lokálně a za slušnou cenu. Už nemám přístup do systému, ale co si tak pamatuju, tak se vozilo asi ze tří, čtyř farem. Plus přímý dovoz třeba Sasova taky není špatný a tipla bych si, že umí i nějakou dlouhodobou smlouvu -> slevu.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY: taky si obcas rikam, ze za tu kvalitu a praci co tam odvadi, jsou ty ceny skoro likvidacni .. musime nejak zapracovat, aby meli stejne kvalitni maso za nizsi cenu (bud proste zatlacit na myfood nebo si to objednavat ve vice lidech a pak to porcovat na miste, aby se dalo usetrit) .. ale kazdopadne kdyz jsem to prekalkulovaval po nich, tak se na tom i da neco malo vydelat, holt to neni 300% marze, jako kdyby to delali ze sacku a konzerv :D

ZUZKAOU: A hele ho, tu jsem minul, dik!

LUCIASHECK: no u metlovejch se ted vyvaruje ve velkem - mesic mame navstevy mezi 2-5 lidmi :D , ale pro nerodinu vetsinou spis jen po velmi osobni dohode a vymenou za obdobnou pozvanku ci ingredience :) a kdybych necekal do brezna az seknu s jobem, tak pomaham boruvce v rockinu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Food Timeline: food history research service
    http://www.foodtimeline.org/index.html
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já pořád říkám, že je poslední dobou všechno zajímavé jenom v Brně.
    U toho Rockin´ Café mě velmi mile překvapily ceny.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KOCHANSKA_CH: V Brně za pár dní otevíráme provozovnu, to se bude hodit :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: A jídlo zní jako dobrý plán, díky!
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: To vaření ve větším množství mi nevadí. Naopak i trochu baví. Mám vidinu toho klídku, je to činnost, která se dobře dělá ve dvou a je hezké jak to mizí a vypadá v ledničce.

Druhá věc je ale přijít dříve či později z práce (v horším případě z nějaké akce nebo tréninku), být unavená, mít ještě další horu práce před sebou, a do toho ta představa toho, že by měl člověk ještě vařit a dělat nádobí je pro mě prostě nepřijatelná. Ráda hraju hry. Píšu, čtu si, objevuju zajímavosti na internetu – a i bez vaření (a uklízení, ehm...) nezvládám z těch zájmů skoro nic (ale přiznávám, může za to asi hlavně ten internet) – a to se dostávám k tomu, že některé z vás fakt obdivuju, co toho stíháte, včetně toho internetu, vaření, práce a v některých případech dokonce s 2+ dětmi...

A původně jsem sem šla s tímto článkem: http://kulturistika.ronnie.cz/c-19068-mytus-o-strave-v-warrior-diet.html
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LUCIASHECK: Není to tajný, ale je to v Brně. Rockin´ Café.
    https://www.facebook.com/rockincafe
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: uvař si dopředu vajíčka a namíchej si zásobu nějaké směsi ořechů a semínek a když ti to nevyjde, tak holt vezmi pár vajec natvrdo a pytlík ořechů. V ideálním případě si k tomu nalož velkou sklenici nějaké kysané zeleniny - to není vaření, to jen nakrájíš a nacpeš to do nádoby a pár dní počkáš. A dvě vajíčka, hrstka ořechů a pár lžic kimči je jednoduchý, dobrý a whole30 oběd.

Kimči splňující paleo koupíš v lednici v krabičkách u Korejců v Korunní a nebo teda nepaleo, protože se sojovkou, ale čerstvé, české mají v Countrylifech. Ale vyrobit pět litrů doma je otázka jednoho večera, kde nejdýl trvá nechat zelí odpočinout ve slaném nálevu.

Ale teda "nerada vařím" je postoj a postoj se dá měnit. Dita P. z tebe nejspíše nikdy nebude, ale dostat se od "vaření mě strašně otravuje a proto vlastně moc nejím a ubližuju si tak" k "starám se o sebe a zahrnuje to i vaření bez dalšího emočního doprovodu" je docela užitečná změna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam