• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdyby někdo nevěděl co teď coby přílohy - tak celer. Kromě obligátního pyré, pečeného celeru či hranolek jednak remuládu:

    Celer nakrájet fakt na jemné nudličky a nebo nahrubo nastrouhat, prosolit a okyselit citronovou šťávou. Nechat stát 3 hodiny, aby to pustilo vodu a změklo. Propláchnout. Dochutit majolkou a dobrou hořčicí. Nechat rozležet přes noc a případně přidat petrželku či jarní cibulku.

    A a pro ty co se bojí syrového celeru - salát z vařeného celeru.

    Uvařit celer do měkka v osolené vodě, rozmačkat na hrubo. Přidat natrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, případně plátky řapíkatého celeru, okyselit citronem, přidat nějaký dobrý olej a případně oříšky a semínka - skvělé jsou opečené lískáčec a nebo dýňová semena. Osolit, opepřit, nechat rozležet přes noc v lednici.

    Určitě by z toho šel udělat "bramborový salát" - totiž že by se ještě přidal hrášek, natvdro uvařená vajíčka a kyselá okurka a vynechaly by se ořechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda pokud se nasbírá dost sádla, tak naprosto nejlepší je kachna konfitovaná... Jinak husí skelety s docela dost sádlem mají v albertu v mrazáku - německého původu.

    Jo a při vlastnictví vhodného chladného, suchého prostoru se dělá kachní pršut.

    Duck Breast Prosciutto | MAKE
    http://makezine.com/projects/duck-breast-prosciutto/
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    my sme tiez mali nedavno kacicu a bola strasne mastna
    vyvar excelentny
    a pecen (jatra) uplna delikatesa, na jablkach
    Fotorecept: Kačacia pečeň s jablkami - Dobruchut.sk
    http://dobruchut.azet.sk/recept/19695/fotorecept-kacacia-pecen-s-jablkami/

    na sadle som chcel osmazit zemiaky, ale zabudol som tu mast cez noc vonku a uz to nevonalo dobre. kazdopadne odporucam, tiez velmi dobre
    FITH
    FITH --- ---
    BLANITCHKA: Jak psala KOCHANSKA_CH: pravidelně kupuju kachní skelety, z kůže a tuku dělám sádlo a škvarky, které se ve Francii prodávají jako delikatesa, až ochutnáš, tak jistě oceníš :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a skelet zvládne i vývar druhák - tedy po té co ho vyvaříš ho ještě jednou zalej vodou a něčím kyselým a vyvař.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: Na vnitřnosti kadloun. A nebo je nasekat do nádivky (teda pokud bys to pekla v celku.

    V sádle pak ještě vyškvařit přebytečnou kůži na naprosto luxusní škvarky.

    Blog Pepato.eu: Kachní kaldoun s játrovými knedlíčky, zjemněný mlékem a žloutkem
    http://www.pepato.eu/2012/11/kachni-kaldoun-s-jatrovymi-knedlicky.html

    - bez jíšky a do knedlíčků dej místo strouhanky mandle/vlašáky.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Paráda, díky :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BLANITCHKA: Žaludek. Pověstný kachní žaludek. :-) Do vývaru s ním, nebo když jich máš víc, dělá se z nich skvělý guláš.
    Nakrájené sádlo do hrnce s tlustším dnem, začít je škvařit na milimetrové vrstvě bílého vína (není podmínka) a hlavně ze začátku furt míchat. Až škvarky plavou a šumí ve vrstvě sádla, tak hlídat, aby se z hrnce nezačlo kouřit. Škvarky by měly být do zlatava. Pak je buď dáš odkapat na kovové sítko a trochu vymačkáš šufánkem, nebo vylisuješ když máš lis na škvarky. Já ho sehnala ve vetešnictví. :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Dekuju.

    Takže normalne do hrnce a pomalu zahrivat? Az se rozpusti a zezkatne?

    Jatra jsem poznala, ale co je zo před tím?



    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BLANITCHKA: Dá se vyškvařit na vynikající sádlo a škvarky, pak na něm jsou skvělá míchaná vejce například. Drůbky do vývaru, játra upéct a namačkat do sádla, lehce osolit. Ale ZuzkaO toho bude mít víc k inspiraci. :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak aby toho nebylo málo, tak dneska delivery ještě 2 farmařských bio kachen.

    Chci se zeptat, mají opravdu hodně podkožního tuku ( na obrazku vepredu). Vzhledem k tomu, ze uz se nevejdou do mrazaku vcelku, tak je porcuju a zpracovavam. Kostra a kridla jdou na vyvar, ale jak zpracovat ten tuk (z vyvaru se sbirá). Dá se vyškvařit na sadlo?

    A co probiha s vnitřnostma?

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: vyčerpávající a skvělé info- děkuji :)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: je to ještě jehně, mladý, křehký.

    Mletý používej jako mletý - hamburgery, kuličky, náplně všeho možného (v sezoně papriky, teď třeba plněné zelné listy), ragů. Když je to maso libový, tak na minutkovou úpravu, upéct či tatarák, pokud je prorostlý, tak udusit. Klidně i guláš.

    Z koření určitě různé kombinace česnek, majoránka, oregáno, rozmarýn, máta, víno, rajčata/protlak, římský kmín, chilli, zázvor, kurkuma, skořice, hřebíček, kardamom.

    ze zeleniny k tomu prakticky cokoliv.

    Pokud sis je nevzala, tak příště rozhodně chtěj kosti na vývar. Jinak pokud do jehněčího tuku naložíš jiné maso, třeba vepřové, tak chytne takovou tu jehněčí vůni. A teda jehněčí vnitřnosti jsou naprosto dokonalé ;-)

    http://www.prozeny.cz/...i/babicciny-recepty/36884-babicciny-recepty-zelne-listy-plnene-mletym-masem
    http://ohsweetday.com/2010/09/julia-childs-lamb-stew.html
    http://simply-delicious-food.com/2011/01/31/lamb-kofta-with-herbed-tzatziki/
    http://www.saveur.com/article/Recipes/Lamb-Chops-with-Mint-Salsa-Verde
    http://www.labuznik.cz/recept/marocke-jehneci-s-datlema/ (kdo nejí brambory, tak tam dá dýni a nebo batáty)
    http://www.labuznik.cz/recept/francouzska-jehneci-kyta-pecena-na-pive-a-tymianu/
    http://www.myrecipes.com/recipe/lamb-tagine
    http://thedomesticman.com/2012/07/10/rogan-josh-kashmiri-lamb-curry/
    http://tastykitchen.com/blog/2013/05/lamb-meatballs-in-a-spicy-curry/

    v budějicích máš koření třeba tady http://chutnekoreni.webnode.cz/ a nebo pochopitelně v makru.
    NYX
    NYX --- ---
    neco k IF...a ma to super graficky abstract :)
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413114004987

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLACK_ONYX: Bohužel... Jižní Čechy...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLANITCHKA: jestli jsi z Prahy, tak se stav pro kořeni v Myslikove.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Děkuju! Dušený na víně a nějaký kebaby zkusím.

    Na orientální kuchyni se obávám, že nemám to správné koření.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    V tuhle dobu se porážejí letošní nepotřební berani, taky jsem dostala osmiměsíční vzorek od sestry, která ovce chová.
    Vzorek jsem upravila na víně s květákovým pyré. Jinak jehněčí se používá dost v orientální kuchyni, kde jedni nejí vepřové druzí hovězí, tak bych hledala inspirace i tam.
    Vyzkoušený recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/7530-jehneci-plec-na-vine.html
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jinak ovce se narodila v unoru, takže jí je 8 měsíců. Je to ještě jehně nebo už skopový?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam