• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    my sme tiez mali nedavno kacicu a bola strasne mastna
    vyvar excelentny
    a pecen (jatra) uplna delikatesa, na jablkach
    Fotorecept: Kačacia pečeň s jablkami - Dobruchut.sk
    http://dobruchut.azet.sk/recept/19695/fotorecept-kacacia-pecen-s-jablkami/

    na sadle som chcel osmazit zemiaky, ale zabudol som tu mast cez noc vonku a uz to nevonalo dobre. kazdopadne odporucam, tiez velmi dobre
    FITH
    FITH --- ---
    BLANITCHKA: Jak psala KOCHANSKA_CH: pravidelně kupuju kachní skelety, z kůže a tuku dělám sádlo a škvarky, které se ve Francii prodávají jako delikatesa, až ochutnáš, tak jistě oceníš :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a skelet zvládne i vývar druhák - tedy po té co ho vyvaříš ho ještě jednou zalej vodou a něčím kyselým a vyvař.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: Na vnitřnosti kadloun. A nebo je nasekat do nádivky (teda pokud bys to pekla v celku.

    V sádle pak ještě vyškvařit přebytečnou kůži na naprosto luxusní škvarky.

    Blog Pepato.eu: Kachní kaldoun s játrovými knedlíčky, zjemněný mlékem a žloutkem
    http://www.pepato.eu/2012/11/kachni-kaldoun-s-jatrovymi-knedlicky.html

    - bez jíšky a do knedlíčků dej místo strouhanky mandle/vlašáky.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Paráda, díky :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BLANITCHKA: Žaludek. Pověstný kachní žaludek. :-) Do vývaru s ním, nebo když jich máš víc, dělá se z nich skvělý guláš.
    Nakrájené sádlo do hrnce s tlustším dnem, začít je škvařit na milimetrové vrstvě bílého vína (není podmínka) a hlavně ze začátku furt míchat. Až škvarky plavou a šumí ve vrstvě sádla, tak hlídat, aby se z hrnce nezačlo kouřit. Škvarky by měly být do zlatava. Pak je buď dáš odkapat na kovové sítko a trochu vymačkáš šufánkem, nebo vylisuješ když máš lis na škvarky. Já ho sehnala ve vetešnictví. :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Dekuju.

    Takže normalne do hrnce a pomalu zahrivat? Az se rozpusti a zezkatne?

    Jatra jsem poznala, ale co je zo před tím?



    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BLANITCHKA: Dá se vyškvařit na vynikající sádlo a škvarky, pak na něm jsou skvělá míchaná vejce například. Drůbky do vývaru, játra upéct a namačkat do sádla, lehce osolit. Ale ZuzkaO toho bude mít víc k inspiraci. :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak aby toho nebylo málo, tak dneska delivery ještě 2 farmařských bio kachen.

    Chci se zeptat, mají opravdu hodně podkožního tuku ( na obrazku vepredu). Vzhledem k tomu, ze uz se nevejdou do mrazaku vcelku, tak je porcuju a zpracovavam. Kostra a kridla jdou na vyvar, ale jak zpracovat ten tuk (z vyvaru se sbirá). Dá se vyškvařit na sadlo?

    A co probiha s vnitřnostma?

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: vyčerpávající a skvělé info- děkuji :)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: je to ještě jehně, mladý, křehký.

    Mletý používej jako mletý - hamburgery, kuličky, náplně všeho možného (v sezoně papriky, teď třeba plněné zelné listy), ragů. Když je to maso libový, tak na minutkovou úpravu, upéct či tatarák, pokud je prorostlý, tak udusit. Klidně i guláš.

    Z koření určitě různé kombinace česnek, majoránka, oregáno, rozmarýn, máta, víno, rajčata/protlak, římský kmín, chilli, zázvor, kurkuma, skořice, hřebíček, kardamom.

    ze zeleniny k tomu prakticky cokoliv.

    Pokud sis je nevzala, tak příště rozhodně chtěj kosti na vývar. Jinak pokud do jehněčího tuku naložíš jiné maso, třeba vepřové, tak chytne takovou tu jehněčí vůni. A teda jehněčí vnitřnosti jsou naprosto dokonalé ;-)

    http://www.prozeny.cz/...i/babicciny-recepty/36884-babicciny-recepty-zelne-listy-plnene-mletym-masem
    http://ohsweetday.com/2010/09/julia-childs-lamb-stew.html
    http://simply-delicious-food.com/2011/01/31/lamb-kofta-with-herbed-tzatziki/
    http://www.saveur.com/article/Recipes/Lamb-Chops-with-Mint-Salsa-Verde
    http://www.labuznik.cz/recept/marocke-jehneci-s-datlema/ (kdo nejí brambory, tak tam dá dýni a nebo batáty)
    http://www.labuznik.cz/recept/francouzska-jehneci-kyta-pecena-na-pive-a-tymianu/
    http://www.myrecipes.com/recipe/lamb-tagine
    http://thedomesticman.com/2012/07/10/rogan-josh-kashmiri-lamb-curry/
    http://tastykitchen.com/blog/2013/05/lamb-meatballs-in-a-spicy-curry/

    v budějicích máš koření třeba tady http://chutnekoreni.webnode.cz/ a nebo pochopitelně v makru.
    NYX
    NYX --- ---
    neco k IF...a ma to super graficky abstract :)
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413114004987

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLACK_ONYX: Bohužel... Jižní Čechy...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLANITCHKA: jestli jsi z Prahy, tak se stav pro kořeni v Myslikove.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Děkuju! Dušený na víně a nějaký kebaby zkusím.

    Na orientální kuchyni se obávám, že nemám to správné koření.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    V tuhle dobu se porážejí letošní nepotřební berani, taky jsem dostala osmiměsíční vzorek od sestry, která ovce chová.
    Vzorek jsem upravila na víně s květákovým pyré. Jinak jehněčí se používá dost v orientální kuchyni, kde jedni nejí vepřové druzí hovězí, tak bych hledala inspirace i tam.
    Vyzkoušený recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/7530-jehneci-plec-na-vine.html
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Jinak ovce se narodila v unoru, takže jí je 8 měsíců. Je to ještě jehně nebo už skopový?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Help ... V rámci "masové diverzity" jsem si od farmáře koupila ovci/ velké jehně.

    Když jsem si jí byla vyzvednout (stažená, vyvrhnutá, bez hlavy atd) tak mi došlo, že na to řeznicky nemám to nějak příčetně rozporcovat. Nechala jsem známý kuchaře ať mi s tím pomůžou a teď mám plnou přepravku zavakuovanýcho masa.

    Jenže já naprosto nejsem zvyklá tohle maso upravovat. Pokud máte někdo osvědčenej tip na jakýkoliv paleo recept, tak ráda se poinspiruji, kde hledat.

    Mám všechno- plec, kýta, hřbet, mletý..



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Why Paleo May Not Be Working For You (It's Not What You Think)
    http://paleononpaleo.com/thyroid-sessions-gottfried/

    (jen shrnutí, neozdrojované, ale imho zajímavé)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam