• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KOCHANSKA_CH: chtel bych :)
    NYX
    NYX --- ---
    KOCHANSKA_CH: sice tam maji "Hodnota kJ je s toleranciou 10%." ale nikde se mi nedari najit kolik tech kJ to ma mit :) jestli se z toho clovek vubec naji.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Slovensko: :-)

    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: toho bych se nebal, mame tuny ruznych koreni a k tomu celeru sedi skoro cokoliv.

    PAJOVA: ryby:veprove:kachni:hovezi:kureci:kruti - 30:30:10:10:10:10,
    - pritelkyne pochazi ze severu a tam je znacna preference veproveho, na ryby si zvykla az tady, u nas doma se taky hovezi skoro nikdy nedelalo a tak se snazim aspon ty minutkove upravy pripadne nejake dlouhe duseni z nestareneho ci poradne aromaticky nalozeneho zaradit aspon jednou za 10 dni. kdybych do vyctu mel zaradit i vejce, tak ty jsou u nas vyjimecne tesne nad temi polozkami s 10% zastoupenim, ale my proste stejne moc vajec nejime, zacinam se k tomu, ale postupne propracovavat :) (jednak finance, druhak slusny zdroj)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: Jinak musím přiznat, že to je poprví co jsem se pustil do vaření s celerem a jednoduše uvařenej a rozmačkanej celej mi příjde jako strašně jednoduchá a dobrá příloha, ale asi by se toho člověk brzo přejedl.
    SVATY
    SVATY --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem vyzkoušle tu druhou variantu a moc dobrý, ale bacha s tím citronem to nepřehnat.. Měl jsem to zbytečně moc kyselý
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    PAJOVA: U me se odjakziva nejvic zpracovava hovezi (at uz libovy minutkovy masa, nebo levnejsi na dlouhy duseni), z drubeze spis kruti/kachni/husi, kure jim - nebo se alespon snazim jist - minimalne, je to pro me takovy hladovy maso. Veprovy cas od casu na obmenu, aby furt nebyla krava (plus uzeniny typu slanina, suseny sunky atd samozrejme hlavne veprovy). Prilezitostne jsou obmeny za jehneci nebo jeleni. Z ryb hlavne losos, skotskej pstruh, z morskejch potvor temer vyhradne krevety. Ale presnejsi pomery kdovijak nesleduju.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    tak me napada, jaky mate tydenni pomer ktereho masa? Nejak mi dochazeji napady, co varit a kureci uz nemuzu videt
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LODBROG: no ta je vcelku hodně slaná a kyselá...

    A teda hlavně je to voda. Jde to pochopitelně dělat naprudko, ale pak to jednak pustí vodu do té majolky a zřídne to a hlavně to bude tužší - takhle je ten celer po rozležení křupavej, ale ne tuhej.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ZUZKAOU: Když to pustí vodu a propláchneš to... není to škoda té šťávy?
    NYX
    NYX --- ---
    A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression
    http://www.pnas.org/content/early/2014/12/25/1417508112.abstract
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdyby někdo nevěděl co teď coby přílohy - tak celer. Kromě obligátního pyré, pečeného celeru či hranolek jednak remuládu:

    Celer nakrájet fakt na jemné nudličky a nebo nahrubo nastrouhat, prosolit a okyselit citronovou šťávou. Nechat stát 3 hodiny, aby to pustilo vodu a změklo. Propláchnout. Dochutit majolkou a dobrou hořčicí. Nechat rozležet přes noc a případně přidat petrželku či jarní cibulku.

    A a pro ty co se bojí syrového celeru - salát z vařeného celeru.

    Uvařit celer do měkka v osolené vodě, rozmačkat na hrubo. Přidat natrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, případně plátky řapíkatého celeru, okyselit citronem, přidat nějaký dobrý olej a případně oříšky a semínka - skvělé jsou opečené lískáčec a nebo dýňová semena. Osolit, opepřit, nechat rozležet přes noc v lednici.

    Určitě by z toho šel udělat "bramborový salát" - totiž že by se ještě přidal hrášek, natvdro uvařená vajíčka a kyselá okurka a vynechaly by se ořechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda pokud se nasbírá dost sádla, tak naprosto nejlepší je kachna konfitovaná... Jinak husí skelety s docela dost sádlem mají v albertu v mrazáku - německého původu.

    Jo a při vlastnictví vhodného chladného, suchého prostoru se dělá kachní pršut.

    Duck Breast Prosciutto | MAKE
    http://makezine.com/projects/duck-breast-prosciutto/
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    my sme tiez mali nedavno kacicu a bola strasne mastna
    vyvar excelentny
    a pecen (jatra) uplna delikatesa, na jablkach
    Fotorecept: Kačacia pečeň s jablkami - Dobruchut.sk
    http://dobruchut.azet.sk/recept/19695/fotorecept-kacacia-pecen-s-jablkami/

    na sadle som chcel osmazit zemiaky, ale zabudol som tu mast cez noc vonku a uz to nevonalo dobre. kazdopadne odporucam, tiez velmi dobre
    FITH
    FITH --- ---
    BLANITCHKA: Jak psala KOCHANSKA_CH: pravidelně kupuju kachní skelety, z kůže a tuku dělám sádlo a škvarky, které se ve Francii prodávají jako delikatesa, až ochutnáš, tak jistě oceníš :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a skelet zvládne i vývar druhák - tedy po té co ho vyvaříš ho ještě jednou zalej vodou a něčím kyselým a vyvař.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: Na vnitřnosti kadloun. A nebo je nasekat do nádivky (teda pokud bys to pekla v celku.

    V sádle pak ještě vyškvařit přebytečnou kůži na naprosto luxusní škvarky.

    Blog Pepato.eu: Kachní kaldoun s játrovými knedlíčky, zjemněný mlékem a žloutkem
    http://www.pepato.eu/2012/11/kachni-kaldoun-s-jatrovymi-knedlicky.html

    - bez jíšky a do knedlíčků dej místo strouhanky mandle/vlašáky.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Paráda, díky :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BLANITCHKA: Žaludek. Pověstný kachní žaludek. :-) Do vývaru s ním, nebo když jich máš víc, dělá se z nich skvělý guláš.
    Nakrájené sádlo do hrnce s tlustším dnem, začít je škvařit na milimetrové vrstvě bílého vína (není podmínka) a hlavně ze začátku furt míchat. Až škvarky plavou a šumí ve vrstvě sádla, tak hlídat, aby se z hrnce nezačlo kouřit. Škvarky by měly být do zlatava. Pak je buď dáš odkapat na kovové sítko a trochu vymačkáš šufánkem, nebo vylisuješ když máš lis na škvarky. Já ho sehnala ve vetešnictví. :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Dekuju.

    Takže normalne do hrnce a pomalu zahrivat? Az se rozpusti a zezkatne?

    Jatra jsem poznala, ale co je zo před tím?



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam