• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Recept

    Dýňový chlebíček
    Příprava: 225g dýňového pyré, 2 vejce, 1/2 hrnku vody, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 75ml oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička soli, 1 hrst dýnových semínek, cukr moučka.

    Postup: Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme moukou. V jiné míse dobře prošleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu a cukr. V míse promícháme prosátou mouku, sůl a vmícháme do našlehané směsi s dýní. Nakonec pridáme dýňová semínka a nalijeme do připravené trouby. Pečeme asi 50 minut, po vychladnutí vyklopíme, nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    BETCHO: Je to rozhodně rozdíl. Máslovku jsem sice měla naposledy před třemi roky, ale určitě je dobré zkoušet zkoušet a zkoušet, aby si člověk mohl najít, co mu nejvíc chutná. :-)
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    Ahoj, mám dotaz. U nás v Bille prodávají vedle hokaido i máslovou dýni, kterou jsem mimochodem měla v ruce poprvé v životě. Bohužel stojí dvakrát víc než zmíněná hokaido. Je její chuť výrazně odlišná než u hokaido? Když udělám polévku z máslové dýně, bude to rozdíl?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Začínám tvořit nástěnku, kde najdete tipy na koupi osiva i plodů.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: První letošní z vlastních výpěstků pokrm. ;-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tak jsem minulý týden vařila první dýňový pokrm, tykev sice ještě chtěla nechat dozrát, ale protože začala plesnivět stopka (posledný týdny bylo extrémně vlhko), musela jít... A samozřejmě do dýňové polévky. :-)

    Alei když to jsou kříženci, povedly se pěkně. Tipuju to na oranžové hokkaido + buttercup bon bon. :-)

    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: ahajo, takže jakože jsou některé vodnaté a jiné nevodnaté= masité. Už tomu rozumím. díky*
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Já tomu říkám masitější. Goliáš je takový víc vodnatý než hokkaido - nemá tolik živin, a proto se nedá přiliš jíst jako hlavní jídlo. I v minulosti se používal hodně pro dobytek, lidé ho jedli jen dobách nouze. Existuje spousta jiných odrůd, které jsou takové víc, řekla bych, bramborovité. Po uvaření nebo upečení vytvoří hmotu podobné vařeným bramborám. A to jsou ty opravdu chutné a výživné.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: a čemu se říká masitější? copak v goliášovi jsou víc kosti? co se tím myslí?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FRUTAA1: Goliáše jsem ještě nepěstovala, jsem více na ty"masitější" druhy. Ale roste ti pěkně. :-)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    aktuální stav, to jsem si prve nevšimla, že je to druh GOLIÁŠ, hehe
    a dotaz - jak poznat, že jsou zralý? jednu tu menší jsem utrhla na zkoušku, ale nijak na ně nespěchám, hlavně ať jsou dobrý
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kabocha No Nimono Simmered Japanese Pumpkin Recipe
    http://www.grouprecipes.com/1630/kabocha-no-nimono-simmered-japanese-pumpkin.html

    Namočit kombu (řasa) do vody a nechat nasáknout (pár hodin).

    Do vody s kombu přidat dvě lžičky cukru, lžíci japonské sojové omáčky, lžičku rýžového octa a kdo má, tak přisype něco vloček bonito a nebo práškovaného dashi.

    Přivést k varu a naházet do toho na plátky nakrájenou dýni a nechat vařit, dokud není měkká. Vyndat dýni, vyndat řasu. Nechat vodu odpařit, dokud z toho nemá omáčkovou hustotu. Pak do toho vráti dýni a nechat to obalit hustou omáčkou.

    Řasu jsem nakrájela do rýže, spolu s čerstvou jarní cibulkou a podávala to k té dýni.

    V kombinaci s rýží to byla velmi zdravá večeře. Ale jako případná příloha třeba k rybě bude tahle dýně skvělá.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZIPA: Tahle pohádka vychází asi z gigantích odrůd. :-)

    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    FRUTAA1: Jo stalo se nám něco podobného - dýně atakovala živej plot a pomalu expanduje dál... Řikala jsem si že už chápu kde se vzaly ty pohádky o popelčině voze z dýně - bych přísahala že když jí zaleju tak roste před očima;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Jak snadno poznat druhy dýní?

    Tři nejčastější druhy dýní jsou: velkoplodá, obecná a muškátová. Snadno je poznáte podle stopky:

    Stopka tykve obecné (vlevo nahoře) má výrazné podélné hrany, čímž se liší od tykve velkoplodé (vlevo dole) s kulatou stopkou. Stejně jako u tykve obecné mají plody tykve muškátové (vpravo nahoře) hranatou stopku, jejíž nasazení u plodu je výrazně rozšířené. Tykev velkoplodou (vlevo dole) poznáme podle kulatého a často ztlustlého nasazení stopky. Na povrchu stopky je korkovitá, síťová struktura.

    Z příjemného článku na http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Oproti té smetanové je hodně lehoučká.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANYNA: jo, teď jsem jí snědla dvě misky.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušela jsi osobně? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Basic Meals—Just Add Water | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2012/08/zucchini-soup-recipe/

    Cuketová polívka

    na olivovém oleji orestovat cibulku a česnek, přidat k tomu tenoučké, větší plátky cukety, patizonu, dýně a nebo jiné tykovivé věci. Chvíli restovat a pak zalít deckou kyselejšího bílého vína. Nechat odpařit a přilít vodu/vývar a přistrouhat něco muškátového oříšku. Vařit pár minut, dokud není zelenina měkká. Do hotové polívky nasekat hrst bazalky a máty a případně přidat ještě trošku olivového oleje.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    když jsme u těch dýní, píchla jsem pár semínek na chalupě na kompost a přijela teď po delší době a dýně se rozlezly do půlky zahrady, jedna rostlina jsou a la hokaido, ale žluté, dalších asi pět jsou ty obří, taky žluté, takže o halloween bude zábava a asi i spousta jídla

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam