• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Díky za recept, mohl bys ještě napsat, jak děláš to čatný?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    doporučuju z jakekoliv dyne udělat i dynove muffiny recept zde http://cukrar.gastronews.cz/show.asp?id=1343
    ja misto sirupu pouzivam med, jinak dobre skladovani je dynove catni podle chuti a nechat jen pet minut zavarit v troube a je hotovo, takhle mam jeste posledni sklenicku z lonska a porad je v poradku...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    * a tu pak rychle zkonzumuj.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: Je lepší těm na skladování (což Goliáš, myslím, není - já ho nikdy nepěstovala, je opravdu z méně chutných odrůd) stopku nechat. Jestli si je chceš nechat na jídlo během zimy, skladuj v suchu a teple - klasicky někde v bytě. Hlídej, aby hned ze začátku byly v suchu, aby dobře zaschla stopka (měla by být tvrdá a suchá), protože když plíseň a hnití, často zrovna od stopky. Je také důležité s nimi zacházet jemně, aby se zbytečně nepoškozovala slupka, protože to zase tudy může chytat plíseň. Během zimy jednou za 2-3 týdny kontroluj, jestli nějaká není chytlá, a tu pak rychle zkontroluj. Já mívám dýně vždycky v kuchyni na almaře. Je to hezká dekorace, jsou v teple a ničemu nepřekáží. :-)

    S tím skladováním pyré z goliáše ti nevím, já osobně to nevidím jako příliš chutné, ale záleží na tobě, jak s tím budečš spokojen/a. Zkus, ak ti to bude chutnat syrové, pokud to nebude mít příliš vody, mělo by to po rozmrazení mít chuť podobnou. :-)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    JANYNA: Hokkaido taky mam, ty jsou malicky, s tema nemam problem, ale podle obrazku to bude nejspis ten golias. Upecu to teda a zamrazim, ani z toho pyre delat nebudu a pak to jen pokrajim nebo prip. rozmixuju uz rovnou pri priprave. Do zavarovani se mi vubec nechce ;) a jak to skladujes? jen do sklepa do tmy do chladna, nebo co to potrebuje? a musi se to trhat se stopkou? ja to vzdycky ulomim, jak mi to prijde pod ruku
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    JANYNA: ...protože za totáče byly ananasové konzervy totálně nedostatkový zboží, proto se dýně zpracovávaly á la ananas, a proto to dnes spoustu lidí dnes nesnáší :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: S mrazením dýní moc zkušeností nemám, ale takové dýňové pyré se uvádí jako "základní skupenství", které lze dlouhodobě skladovat zmrazením a posléze z něj vycházet při velmi variabilním zpracovávání. Nicméně určitě záleží na tom, jaký druh dýně to je. Dýňové pyré je chutné zejména z těch méně vodnatých (menší varianty velkoplodých - hokkaida, acorn, atp.), ty vodnatější odrůdy na to moc vhodné nejsou (např. muškátové dýně, nebo tradičně v ČR hodně pěstovaný goliáš - čemuž by i odpovídal rozměr toho tvého obra). Důležité také je, aby to pyré bylo připraveno pečením (rozkrojená dýně zbavená semínek na olejem vymazaný pekáč do trouby), nikoliv podušením (zvyšuje obsah vody).

    Goliáše se, protože jsou vodnaté, často zpracovávají zavařením á la ananas (s ananasovou trestí). Nikdy jsem to neměla, ale existuje spousta lidí, pro které je to za trest a spousta lidí, kteří to mají rádi.
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    Poprosila jsem tatku, at mi vypestuje nejaky dyne na zahrade. Uz skoro mesic sklizim, nasi to nejedi a tak se stalo, ze nam tam narostl asi 50kilovej obr. Co s tim? a da se vubec treba dyne zamrazit jako jina zelenina, nebo je to spis jako brambora a mraz by ji uskodil? porad z nich neco delam,polivku, na indickej zpusob, chutnaji mi treba na grilu, peceny v troube nebo Zuzka davala kdysi nejakej recept na dyni s cizrnou a kurecim masem, kterej jsem si desne oblibila. taky se daji urcite nejaky placky jako bramboraky, ale je jich tolik, ze nevim, co s tim :)))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Recept

    Dýňový chlebíček
    Příprava: 225g dýňového pyré, 2 vejce, 1/2 hrnku vody, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 75ml oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička soli, 1 hrst dýnových semínek, cukr moučka.

    Postup: Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme moukou. V jiné míse dobře prošleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu a cukr. V míse promícháme prosátou mouku, sůl a vmícháme do našlehané směsi s dýní. Nakonec pridáme dýňová semínka a nalijeme do připravené trouby. Pečeme asi 50 minut, po vychladnutí vyklopíme, nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    BETCHO: Je to rozhodně rozdíl. Máslovku jsem sice měla naposledy před třemi roky, ale určitě je dobré zkoušet zkoušet a zkoušet, aby si člověk mohl najít, co mu nejvíc chutná. :-)
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    Ahoj, mám dotaz. U nás v Bille prodávají vedle hokaido i máslovou dýni, kterou jsem mimochodem měla v ruce poprvé v životě. Bohužel stojí dvakrát víc než zmíněná hokaido. Je její chuť výrazně odlišná než u hokaido? Když udělám polévku z máslové dýně, bude to rozdíl?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Začínám tvořit nástěnku, kde najdete tipy na koupi osiva i plodů.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: První letošní z vlastních výpěstků pokrm. ;-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tak jsem minulý týden vařila první dýňový pokrm, tykev sice ještě chtěla nechat dozrát, ale protože začala plesnivět stopka (posledný týdny bylo extrémně vlhko), musela jít... A samozřejmě do dýňové polévky. :-)

    Alei když to jsou kříženci, povedly se pěkně. Tipuju to na oranžové hokkaido + buttercup bon bon. :-)

    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: ahajo, takže jakože jsou některé vodnaté a jiné nevodnaté= masité. Už tomu rozumím. díky*
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Já tomu říkám masitější. Goliáš je takový víc vodnatý než hokkaido - nemá tolik živin, a proto se nedá přiliš jíst jako hlavní jídlo. I v minulosti se používal hodně pro dobytek, lidé ho jedli jen dobách nouze. Existuje spousta jiných odrůd, které jsou takové víc, řekla bych, bramborovité. Po uvaření nebo upečení vytvoří hmotu podobné vařeným bramborám. A to jsou ty opravdu chutné a výživné.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: a čemu se říká masitější? copak v goliášovi jsou víc kosti? co se tím myslí?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FRUTAA1: Goliáše jsem ještě nepěstovala, jsem více na ty"masitější" druhy. Ale roste ti pěkně. :-)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    aktuální stav, to jsem si prve nevšimla, že je to druh GOLIÁŠ, hehe
    a dotaz - jak poznat, že jsou zralý? jednu tu menší jsem utrhla na zkoušku, ale nijak na ně nespěchám, hlavně ať jsou dobrý
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kabocha No Nimono Simmered Japanese Pumpkin Recipe
    http://www.grouprecipes.com/1630/kabocha-no-nimono-simmered-japanese-pumpkin.html

    Namočit kombu (řasa) do vody a nechat nasáknout (pár hodin).

    Do vody s kombu přidat dvě lžičky cukru, lžíci japonské sojové omáčky, lžičku rýžového octa a kdo má, tak přisype něco vloček bonito a nebo práškovaného dashi.

    Přivést k varu a naházet do toho na plátky nakrájenou dýni a nechat vařit, dokud není měkká. Vyndat dýni, vyndat řasu. Nechat vodu odpařit, dokud z toho nemá omáčkovou hustotu. Pak do toho vráti dýni a nechat to obalit hustou omáčkou.

    Řasu jsem nakrájela do rýže, spolu s čerstvou jarní cibulkou a podávala to k té dýni.

    V kombinaci s rýží to byla velmi zdravá večeře. Ale jako případná příloha třeba k rybě bude tahle dýně skvělá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam