• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Ho! To je neuvěřitelný nápad. :-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tady fotopostup, jak to udělat přímo v té dýni!

    How To Brew Pumpkin Beer in a Pumpkin, in 20 Easy Steps | Sloshspot Blog
    http://www.sloshspot.com/blog/02-25-2009/How-To-Brew-Pumpkin-Beer-in-a-Pumpkin-in-20-Easy-Steps-125
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - tak dýňová bílá čokoláda není nic, co stojí za zopakování (a to jsem měla celkem slušnou, s 30% čokoládové hmoty), ale dýňové latté je super zahřívací uklidňující nápoj.

    nejdříve je potřeba vyrobit kořenní na dýňový koláč - dva díly skořice, dva díly hřebíčku, jeden díl nového koření a jeden díl muškátového oříšku. Namlít najemno a nebo tedy smíchat mleté.

    Do mixéru dát lžičku až tři koření, tak 100-200g neutrálního dýňového pyré, 200ml šlehačky 200 ml mléka, cukr podle chuti. Rozmixovat do hladka, případně tedy přecedit.

    Přilít do toho čerstvě uvařenou kávu, či kakao.

    Do zbylé hmoty přidám cukr a žloutky a zmrazím to na letošní poslední zmrzlinu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dýňové koblihy
    Pumpkin Doughnuts with Powdered Sugar Glaze and Spiced Sugar Doughnut Holes Recipe at Epicurious.com
    http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Pumpkin-Doughnuts-with-Powdered-Sugar-Glaze-and-Spiced-Sugar-Doughnut-Holes-230926
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Ta čtvrtá je moc hezká. Jinak tedy lidi dělají všelijaký bejkárny. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Mne bere hlavně ta jedlá a pěstitelská dýňová kreativita, ale někteří lidé se vyblbnou i jinak.. :-)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYET
    TYET --- ---
    JANYNA: nojo, taky myslím, že je to spíš okrasná dýně, stopka je nerýhovaná, oválná, chlupatá, máme ty dýně dvě, jedna je trochu tmavší, ale obě jsou spíš tmavožluté než oranžové; na Kuchařce se mi ale sešla spousta výborných receptů, tak já to s ní asi zkusím :) Díky
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    TYET: No, tak já ti nevím. Koukala jsem na to a bohužel není vidět celá stopka, ale asi to bude tykev obecná a tím pádem nějaký druh halloween dýně. Chytrá knížka tvrdí, že když se dostatečně okoření, dá se z nich udělat polévka nebo pyré na dýňový koláč. Přičemž menší plody tak do 2kg by na tom měly být lépe, ty větší budou už dost vodnaté... Ta barva je myslíš konečná nebo se ještě vybarví do té klasické oranžové?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tímto jsem objevila kuchařku ze svatojánu. :-))


    VODOMERKA: No, ani já... to bude asi nějaká atrakce nebo tak něco... Třeba je dřív prodají, než začnou hnít. :-)
    TYET
    TYET --- ---
    ZUZKAOU: do tý nejdu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYET: pyré, smetana/jogurt, žlutky, cukr a koření. Byť pravda - ten recept na horkou, bílou, dýňovou čokoládu zní daleko víc podzimně.
    TYET
    TYET --- ---
    ZUZKAOU: když jde šťáva, kompot, chleba, polívka, koláče... zmrzlina půjde taky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - zmrzlina, zmrzlina z nich určitě taky půjde!

    (jinak mám naložený vzorek s trochou bylinek na zkvašení, tak uvidím co to udělá)
    TYET
    TYET --- ---
    ZUZKAOU: to teda jo, celej večer jsem strávila, tím, že jsem to se svou bídnou angličtinou překládala, kopírovala a tiskla, určitě většinu z toho zkusím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYET: týjo - tenhle odkaz z tvé diskuze je super
    Closet Cooking: 25 Outstanding Pumpkin Recipes
    http://www.closetcooking.com/2012/10/25-outstanding-pumpkin-recipes.html
    TYET
    TYET --- ---
    ZUZKAOU:
    VODOMERKA: už jsem získala desítky receptů, fejsbůk má výhody :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYET: hele přesně tuhle měli dneska na trhu. Takže jedlý to bude.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TYET: tak ty jsi "Kucharka ze Svatojanu"? :) zajimavy recepty pripravujes. sem tam se inspiruju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam