• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    SHEFIK: Tak je to 15 a ne 10 let (Takže jsi se sekl jen o 50%) a ta výkupní cena vycházela z tehdejší ceny panelů. Chyba byla v to že se pomalu reagovali na zlevnění panelů...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EL7334: ve strucnosti, plus/minus nemam cas na perfektne presnou odpoved:

    - doplatky za oze, ktere tu protlacili primarne zeleni byl tak trochu tunel, pac tam byla garantovana vykupni cena na solar asi 13kc/kWh, pokud si dobre pamatuju, a to na nejakych 10+ let. Coz samozrejme vsem zveda naklady, pac ty penize stat nekde musi vzit.

    - realite dnesni ceny za oze je uplne jina a naopak srazi prumerne ceny trhu. Prodejni cena solaru v nekterych novych projektech po svete, somazrejme tam kde sou dobry slunecni podminky je i kolem 0,50kc/kWh. Do budoucna tedy prechod na oze zlevni energie, potazmo vsechny vyrobky, pac elektrina je potreba vsude vsem

    - nutnost setrit energii 'neni'. Tim ze Putin vyvolal nedostatek na trhu energii, tak trh reaguje zdrazovanim. Problem je, ze si to zdrazovani ne kazdy muze dovolit. Aby politici predesli dopadu na chudsi obyvatelstvo, riotum atd, tak se usnesli na dvou opatrenich - nakazane uspory energii (primarne prumysl, pockejme si tuhle zimu na dopady) a druhe je zastropovani cen (je to virtualni zastropovani, pac my nejsme v eu schopni pokryt napr. vytapeni na celou zimu, tak vlady doplati pri importu rozdil - ty penize se opet nekde musi vzit)

    Jakmile se vyresi v pristich letech tenhle nepomer mezi nabidkou a poptavkou, vse se vrati zpet. Pri rapidnim budovani oze ekonomicky rozumnych projektu pak muze cena elektriny i dlouhodobe klesat. Ale to zalezi na dalsich faktorech - napr.na moznosti skalovani dostupnych technologii a take na zajisteni dostatku materialu pro vyrobu v tak obrovskem meritku a case, ktery si pro to stanovime.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Greece was entirely powered by renewables for the first time in its history last week, according to the country’s independent power transmission operator (IPTO).
    On Friday (7 October), for a period of around five hours, the country was running off entirely renewable power, reaching a record high of 3,106MWh at eight o’clock (GMT).
    “For the first time in the history of the Greek electricity system, the demand was covered 100% from renewable energy sources,” its IPTO wrote.

    Greece runs entirely on renewables for the first time in its history
    https://www.pv-tech.org/greece-runs-entirely-on-renewables-for-the-first-time-in-its-history/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HANZS: jsou to ty sirsi, nikoliv jen uzce technologicky zamerene souvislosti, jak je tu v popisu diskuze .) klimaticka/ekosystemova/planetarni zmena je kontextem pro vsechno, vc. energetiky. do jake miry to energetici reflektuji, jaka vladne nalada v oboru je dobre tema, ale pokud to neni moc reflektovany, tak jsou nektera mistni ids spis studijnim materialem nez ucastniky diskuze :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO: já bych se na to vytento, NYRLEM je evidentně zaseklej v roce 1995... zas tady budou všechny ty "protiargumenty" - malá doba ledová, korelace/kauzalita, globální změna klimatu byla vždy, v zimě sněží, haha...
    HANZS
    HANZS --- ---
    Španělské omezení cen plynu pro elektrárny způsobilo nárůst spotřeby plynu a exportu elektřiny
    https://oenergetice.cz/zahranicni/spanelske-omezeni-cen-plynu-elektrarny-zpusobilo-narust-spotreby-plynu-exportu-elektriny
    HANZS
    HANZS --- ---
    Chtěl bych požádat, aby se diskuze o globálnim oteplování utnula, protože o nikam nevede a jsou tu na to jiné kluby.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: "Co2 implikuje teplotu nebo teplota implikuje co2?" - no oboji. CO2 teplotu zvysuje bez debat - empiricky a laboratorne overeny radiacni pusobeni je uz v druhy pulce 19. stoleti). Nicmene pokud se ti zvysi teplota, meni se taky uhlikovej cyklus - oceany zacnou uvolnovat CO2 / resp snizuje se jejich efektivita jako sink

    CO2 lags temperature - what does it mean?
    https://skepticalscience.com/co2-lags-temperature.htm

    The key to dissolving carbon dioxide is temperature. Cold water is better at dissolving and absorbing gasses like CO2 compared to warmer water, which is why a large amount of it gets dissolved in the ocean’s chilliest waters, according to the report. When that heavy water sinks to the deep sea, large portions of that CO2 can be stored for a long time.

    But as the ocean continues to warm like the rest of the planet, its waters are projected to become less efficient at taking in carbon dioxide, and can even release it back into the atmosphere more rapidly.

    The more CO2 the ocean takes up, the more acidic its waters become. After years of working overtime to take in some of the excess CO2 we’ve put in the atmosphere, ocean acidification has already increased 30 percent compared to preindustrial levels, according to the report, and could increase an additional 120 percent by 2100. High-acid environments are bad news for marine life like corals, clams and mussels that build shells out of calcium carbonate. A lower PH in the ocean makes their shells more difficult to grow, more vulnerable to breaking and, in extreme conditions, at risk of dissolving faster than they can grow.


    Warmer oceans release CO2 faster than thought | New Scientist
    https://www.newscientist.com/article/dn20413-warmer-oceans-release-co2-faster-than-thought/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    EL7334: Ne, svet neovladaji iluminati z Greenpeace. Vsichni improvizuji a reaguji na stavajici situaci.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: no dobre, je tam korelace. A jak je postavena kauzalita? Co2 implikuje teplotu nebo teplota implikuje co2? Ve skleniku je to jasne, kdyz se zvedne teplota, roste vegetace..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sry za offtopic. Posledni ode me ke klimatu.

    NYRLEM: jestli ti nestaci 30 let casova rada, tak tady je treba 800.000 let korelace co2 v atmosfere a teplotnich rekordu. Nekdo by rekl, ze podobnost neni ciste nahodna. (3ti obrazek po prokliku)

    Understanding the Science of Climate Change | GEOG 3: The Future of Food
    https://www.e-education.psu.edu/geog3/node/1168

    Pak uz si staci porovnat jen historicky koncentrace co2 ppm z grafu s temi aktualnimi, aby se dokreslil celkovy dojem kde jsme a jestli bysme nahodou jemeli zacit neco delat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ha. Nevidane :)

    Síkela: Peněz na proměnu energetiky je dost, státy se musí zaměřit na projekty - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-penez-na-promenu-energetiky-je-dost-staty-se-musi-zamerit-na-projekty
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: v tom s tebou souhlasim. Ty modely nedokazou predpovedet budoucnost, ale modelujou trend, s nejakou mirou presnosti.

    Tzn. to oteplovani zpusobeny skelnikovymi plyny tam proste mas s relativne velkou presnosti a je 'relativne fuk' kam se golfskej proud odkloni, pac to bude mit dopad na lokalni teploty treba v evrope, ale to teplo se z uzavrenyho systemu nikam neztrati (max do vesmiru, ale pri vyssich teplotach se ocekava vyssi odpar a vice oblacnosti jako umocnujici efekt oteplovani). Tzn. globalne stale budeme pocitovat horsi a horsi dopady oteplovani a privadet vic chaosu/nestability do soucasneho systemu.

    Ono to navic ani relativne fuk neni, vsechny tyhle zmeny povedou k tipping pointum, ktery to otepleni umocni. Neni aktualne zadnej predpovidatelnej scenar, kterej by zemi v blizkym horizontu chladil. Napr. kdyz se ti glofskej proud odkloni na sever, uvolni to v melkych morich ze sedimentu obrovsky mnozstvi methanu, stejne jako z permafrostu na severu... atd

    Jedinej scenar je jit nahoru a my zatapime pod kotlem jak muzem. Jedina otazka co je ve hre je jak rychle chceme topit
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: no dobře, ale proč se tady na str. 743-745 chlubí tím, že jim to dobře fituje na posledních 30 let https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter09_FINAL.pdf ? Jak jim to sedí na posledních 100 letech s použitím radionálních argumentů? A co když se něco zásadně změní, např. jak se v poslední době silně zmiňuje zastavení Golfského proudu.

    TUHO: já jenom říkám, že předpovědi dělané prostřednictvím těchto modelů jsou zavádějící. Relativně malá změna rovnováhy povede k úplně jiným výsledkům, protože se to kalibruje na krátkém časovém úseku nebo se přijímají silné předpoklady. Globální změnu klimatu nezpochybňuji, ta je tu od nepaměti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hodinové fronty a bitky o litr benzínu. Čerpací stanice ve Francii jsou na suchu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-hodinove-fronty-a-bitky-o-litr-benzinu-cerpaci-stanice-ve-francii-jsou-na-suchu-40411244

    Takhle se snizujou emise - zadny benzin = zadny problem :D
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: teďka investovat ve velkém do jádra je ekonomicky neúnosné. To i ten syngas vychází líp.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: no jasně, ale ten věk má nějakej důvod - postavili to vše v podstatě během deseti let (čest výjimkám) a pak další už nepotřebovali. Ale mají i jiný problém a to je chlazení (asi z důvodu šetření nestavěli všude chladící věže).

    Ale s jádrem jsou teď potíže i v Belgii (taky z důvodu věku). Nebo protahovaná stavba ve Finsku, Francii, USA, Slovensku...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOR: error je to z důvodu, páč je trh na tyhle velikosti připravenej a chtěl by je odebírat po hrstech a dodavatelé je nejsou schopný dodat. Ale jestli to odpůrcům větrníků z estetických důvodů vyhovuje víc pár megamonster, než ty malý, hádat se rozhodně nebudu. Do tohohle vesmíru nevidím, a za mě čím víc sloupů a komínů, tím víc Adidas.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak ony nevýhody jádra ve Francii.....to taky není ten nejlepší argument, přece jenom průměrný věk reaktorů je tam 38 let. ono po 38 letech budeš mít technické problémy prakticky s jakýmkoliv zařízením včetně větrných a solárních.

    Nevýhoda jádra je primárně prostě vysoká pořizovací cena a nejistota jestli se to i za ní může nakonec postavit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já to beru jinak. Vidím trendy - fotovoltaika se zdesetinásobila za 12 let a přes to jako "odborníci" říkali, že nemůže tohle a nemůže tamto, furt roste zhruba stejným tempem
    Vidím jak rychle narostl výkon počítačů, jak fungují adoption curves v technologiích... a taky vidím politickou odvahu něco prosadit a čím dál tím víc zemí se k tomu připojuje. Vidím že to řeší Čína, Indie, OECD...
    Vidím klesající ceny zdrojů i baterií. A ano, jsou tam nějaké obstacles, ale není to nic co bychom předtím nepřekonali v jiných oblastech.

    Vidím hodně "odborníků" co říkají že to nejde, ale už neřeknou jak by to šlo a nebo řeknou "jádro", aniž by zmínili nevýhody toho "jádra" (vidíme to ve Francii třeba). Nikdo na světě nestaví jádro víc než OZE krom Ruska a zrovna Ruskem bych se neinspiroval...
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: Jo, tak pod to bych se asi klidne podepsal :)
    Mimochodem nevadilo by ti dat nejakou strucnou reflexi toho, co se z tvyho pohledu deje v OZE? A kde jsou slaby / silny mista a jak vidis vyvoj do budoucna?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam